Genderinclusiviteitseffectrapportage

Ik weet het niet met al die duiders die tot diep in de nacht over elkaar buitelden in zelfgenoegzame analyses. Na duider drie begint de jeuk, om bij duider dertien te ontaarden in acute aanvallen van panische ergernis. Dus waarom nog een duiding op De Jonge Liberaal? Nou, omdat we De Jonge Liberaal zijn, denk ik dan maar. En omdat wij als Jonge Liberalen in deze uitslag reden mogen zien voor een feestelijke borrel, al weten wij die reden ook zonder succes wel te formuleren.

Maar, het liberalisme heeft dus wel gewonnen, zoveel is duidelijk. VVD, D66 en zelfs vrolijke nieuwkomer Volt scoren hoog op de liberale lat. Het zou dan ook aardig zijn wanneer dit trio het liberale chassis zou  vormen van een nieuw kabinet. Met het CDA als bestuurlijk stabiliserend rechterachterwiel. Ik zie er wel wat in. Al begrijp ik ook wel dat het bestuurlijk linkerachterwiel van Volt wellicht wat wiebelig blijkt, zodra het wegdek minder wordt. Maar goed, dan moeten Rutte en Kaag als voorwielaandrijving en motorblok maar even stevig gassen.

En over gassen gesproken: ondanks het zorgelijke gebrek aan energie- en klimaatvisie van de VVD tekent zich hier meteen een meerderheid af voor eerherstel van aardgas, stevige investeringen in waterstofgas én (‘Mag ik van jou van de Groene Energiedragers Kernenergie?’), er ligt ook zomaar een kwartetje nucleair op tafel. Want D66 zal wel meebewegen. Ik word er niet somber van.

Maar voordat jullie in vrolijke overmoed de fles grijpen, de downsides van deze verkiezingen zie ik ook. Al die nieuwe partijtjes met één of twee zeteltjes, over onbestuurbaarheid gesproken. Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën ontving vorige week 1200 (twaalfhonderd!) schriftelijke kamervragen. Dat worden er straks alleen maar meer, wanneer Sylvana hem tot een  genderinclusiviteitseffectrapportage dwingt, of de Boerenburgerbeweging (BBB) wil weten wat de toeslagenaffaire doet met de bietenprijs. Dan is de keuze van Henk Krol om een Bed & Breakfast te beginnen een aangename verrassing. Al moet je er bij Krol ernstig rekening mee houden dat hij in no time aansluit bij de BBB, om daar onderweg slinks het merk Bed & Breakfast Beweging van te maken. Daar draait Henk de hand niet voor om, die heeft een vaste vormgever voor nieuwe partijmerkjes.

Links is bij dit alles volledig uit zicht geraakt in de achteruitkijkspiegel. Wat er nog aan onderscheidende ideologie was is door Spongemark Rutte vakkundig opgezogen. Wat blijft is een verwelkt bosje rozen, waar geen boeket meer van is te maken. Het CDA heeft zichzelf om zeep geholpen door Wopke 24/7 over het scherm te laten schaatsen, bij 20 graden boven nul. Dat zou onze Hollandse trots voeden, meende zijn bejaarde campagneteam, maar het voedde slechts ons besef dat het zonder Wopke heerlijk terrasweer zou zijn geweest. Ondertussen groeit het potentieel op rechts gestaag door, maar volstrekt onbedreigend omdat ze alleen elkaar naar het leven staan.

Kortom, knap van Rutte en Kaag dat ze als demissionair bestuurders zo goed scoorden gisteren. Maar met zulke vijanden is het niet eenvoudig een oorlog te verliezen. Proost!

Jesse Jacobs

Hoofdredacteur De Jonge Liberaal 20-21