Mafklapper van de maand: William Moorlag

De Mafklapper van deze maand is William Moorlag, PvdA-parlementariër uut Grunnen. Nadat de oud-gedeputeerde die hier in het Noorden vooral naam maakte met een eclatant verlies bij de Provinciale Staten, eerst zijn gewenste kamerzetel in rook zag opgaan, doordat Liliane Ploumen zoveel voorkeurstemmen kreeg dat William van het bordje kukelde, landde hij later alsnog op het kamerpluche, toen Jeroen Dijsselbloem het edele kamerwerk voor gezien hield. Ook hier geen sprake van bewegen op eigen kracht dus, maar kniesoor die daar over valt. Dat socialistenleider Lodewijk Asscher liever een partijlid met wat zwaarder profiel had zien doorschuiven, mag een publiek geheim heten. Maar ja, Groningen had al weinig te lachen, en om in die maatschappelijke dynamiek een op en top Groninger volksvertegenwoordiger te bruuskeren, dat voelde als pijnlijke politieke zelfkastijding voor de toch al zo geplaagde partij. En zo mocht onze William zich in Den Haag gaan buigen over belangwekkende zaken als klimaat, natuur en energie.

En deed hij. Beroemd is zijn gestuntel in de media wanneer hij wordt bevraagd op zijn visie op het energiesysteem van de toekomst. Die visie is een heel bijzondere. William is namelijk een ster in het met verve benoemen van wat hij allemaal niet wil. Steenkolen zijn afschuwelijk, dat spreekt voor zich. Olie is uit den boze en van het gas moeten we liever vandaag af dan morgen. Zeker van het Groninger gas uiteraard. Ondergrondse CO2-opslag is meer dan ongewenst, ook al zou dat de CO2-uitstoot fors terugdringen. En kernenergie, dat mag van onze William niet eens onderzocht worden. Wind is prachtig, maar niet op land en zeker niet in het mooie Noorden. En waterstof, daar is William (zeer terecht!) wel fan van, als het maar groene waterstof is. Dat dit vóór 2050 nog geen deukje in ons energiepakje boter gaat slaan, dat vind William maar gezeur op de vierkante millimeter. Nee, als het aankomt op politieke visie, dan vertegenwoordigt William een categorie op zichzelf: simpelweg een stoer en niet onderhandelbaar NJET tegen alle serieuze energiedragers. Altijd fijn om te weten wat je allemaal níet wil. Dat wij ons land de komende decennia economisch daarmee bij het grof vuil zetten, en al die dure plannen van zijn eigen partij daarmee onbetaalbaar zouden worden, ook dat is volgens William klein geneuzel in de marge.

Nee, met visionaire politici als William Moorlag gaat een mens vanzelf verlangen naar een premier die trots roept dat politici met visie maar beter naar de oogarts kunnen! William heeft inmiddels ingezien dat hij na de volgende Kamerverkiezingen niet meer verkiesbaar is. Iets zegt ons dat hij bij dat wijze besluit enigszins geholpen is door zijn eigen partij.

 

 

Jesse Jacobs

Hoofdredacteur De Jonge Liberaal 2020