Mafklapper van de maand: Donald Trump

Het viel niet te missen, afgelopen week koos Amerika een nieuwe president. En zijn naam is niet Donald Trump. Omdat Donald nogal slecht tegen zijn overduidelijke verlies kan, nomineert de Jonge Liberaal hem tot eerste winnaar in de nieuwe rubriek ‘Mafklapper van de maand’.

Zoals voorspeld, was het dinsdagavond nog onduidelijk wie er zou er winnen. Dit weerhield beide kandidaten er niet van om dinsdagavond toch te gaan speechen. Waar Joe Biden zei dat hij verwachte de verkiezingen te gaan winnen, maar wel opriep tot het tellen van alle stemmen, en dus tot geduld, riep The Donald zichzelf al vast uit tot overduidelijk winnaar. Hoe bizar dit was, bleek wel uit het feit dat zelfs Republikeinse senatoren en prominente conservatieven zoals Ben Shapiro, de uitspraak bestempelden als onjuist, ongefundeerd en gevaarlijk.

Toen in de loop van woensdag, de landkaart van de ‘electoral college’ steeds meer van Republikeins rood naar Democratisch blauw kleurde, verkleurde daarmee ook Trump’s toon. Deze ging rap van optimistisch naar agressief. Wat onveranderd bleef was de feitelijke onjuistheid van zijn statements en tweets. De hoofdboodschap was dat er massaal gefraudeerd was (logisch, hoe kon hij anders verliezen?) en dat een groot deel van de poststemmen illegaal waren:  “they keep finding votes for Biden”, “If you count all the legal votes I win easily”. Verder riep de president op om te stoppen met het tellen. Althans, in de staten waar hij op dat moment de meeste stemmen had. Voorlopig dieptepunt kwam op donderdagavond, toen hij een speech hield waarin hij zoveel onwaarheden poneerde dat menig Amerikaans tv-station halverwege besloot te stoppen met het uitzenden ervan.

Zaterdagochtend Amerikaanse tijd kwam het inmiddels lang verwachte moment dat de nieuwszenders Joe Biden uitriepen tot winnaar. Op dat zelfde moment hield Trump’s juridisch adviseur en oud-burgermeester van New York, Rudy Giuliani, een soort van persconferentie op de parkeerplaats van een tuincentrum, zo op het oog tussen een seksshop en een crematorium. Vermoedelijk omdat iemand van het campagneteam de verkeerde ‘Four Season’ had geboekt. Rudy beloofde een serie aan rechtzaken die Trump zou gaan voeren tegen staten waarin hij had verloren, met als duidelijk doel het bewijzen van fraude. Hoe kansrijk deze rechtszaken zullen zijn, blijkt onder meer uit het feit dat zelfs Trump’s eigen advocaten weigeren veel van deze zaken te gaan voeren. Er waren deze week nog veel meer redenen om Donald Trump te kiezen als onze allereerste ‘Mafklapper van de Week’, maar we zijn geheel in stijl met onze winnaar maar gestopt met tellen.

 

Hidde Smid

Gastauteur JOVD Groningen 2020