Woord van de voorzitter, mei 2019

Waarde leden,

U heeft even moeten wachten, maar hier is hij dan eindelijk, het eerste woord van de voorzitter van dit jaar. Als voorzitter ben ik er erg trots op dat wij een nieuwe hoofdredacteur hebben voor De Jonge Liberaal. Daarom doe ik bij deze dan ook de toezegging dat er nog meerdere van dit soort woorden van de voorzitter zullen volgen.

Het is alweer twee weken geleden dat wij ons illustere lustrum hebben mogen vieren, ons 14delustrum! Zeventig jaar vol met inhoud en gezelligheid, al klinkt dat vaak nogal saai maar politiek is niet saai. De afgelopen zeventig jaar zijn er natuurlijk ontzettend veel dingen binnen het politiek landschap gebeurd. Maar ook op het moment van schrijven is het feest, het feest van de democratie. Alle Europeanen mogen deze week stemmen voor de Europese verkiezingen. Gisteravond hebben wij al de eerste exitpoll mogen ontvangen, vaak is dit een representatief beeld voor de uiteindelijke uitslag.

De PvdA heeft in 2017 de grootste verkiezingsnederlaag uit de Nederlandse politieke geschiedenis geleden, een verlies van 29 zetels. Wie had ooit kunnen bedenken dat de PvdA twee jaar later de Europese verkiezingen zou winnen. Maar er is nog iets opvallends: de socialisten, liberalen en confessionelen zijn nummer één, twee en drie geworden. Waar vele Nederlanders onvrede over het partijkartel hebben laten blijken tijdens de Provinciale Statenverkiezingen, wint het partijkartel tweemaand later. Het politieke landschap is ontzettend veranderlijk, niets is vooruit te plannen, maar bovenal politiek is niet saai!

Daarom wil ik een oproep aan u allen doen, betrek zoveel mogelijk vrienden, familie en kennissen bij de politiek. Wij zijn de generatie die snel zegt “wij stemmen niet” terwijl het over onze toekomst gaat. Probeer zoveel mogelijk mensen om je heen te laten stemmen. Nu gaan wij de komende periode waarschijnlijk niet naar de stembus, maar tot die tijd kunnen wij mensen politiek actief maken en houden. Dus neem je vrienden, familie en kennissen een keer mee naar de JOVD!

Met liberale groet,

Rik Heiner
Voorzitter JOVD Groningen

image sources