Woord van de voorzitter

Het is alweer een tijdje geleden sinds het laatste woord van de voorzitter. En in de tussentijd is veel gebeurd binnen de vereniging: te veel om hier allemaal op te noemen. Wat ik hier wel kan zeggen is dat ik blij ben om te zien dat het enthousiasme voor de JOVD alleen maar toeneemt gedurende het jaar. De activiteiten worden steeds drukker bezocht en zelfs de tentamenweken lijken JOVD’ers niet te kunnen stoppen. Ook het ledenaantal begint weer te stijgen. Ondanks dat ik hier maar een fractie van de activiteiten kan bespreken wil ik er toch even twee uitlichten.

De eerste van de twee Masterclasses dit jaar heeft kortgeleden plaatsgevonden. Op deze trainingsdag, gegeven door de directeur van het wetenschappelijk instituut van de VVD, Patrick van Schie, werd flink de diepgang gezocht in het liberalisme. De dag werd gekenmerkt door goede discussies, nieuwe inzichten en veel gezelligheid, zeker bij het diner en de borrel achteraf. Al met al was het een groot succes, waarbij ook de samenwerking met de VVD zeer goed is bevallen.

Randstadreis met JOVD Groningen

Omdat de reis der reizen niet onbesproken kan worden gelaten moet ik toch ook nog even ingaan op de Randstadreis. In december hebben een groep JOVD’ers de barre rit met de NS doorstaan om teneinde de randstad te bereiken. Met deze groep wereldreizigers hebben we een kijkje genomen bij de politiek en het bedrijfsleven in Amsterdam en Den Haag, waar een bezoek aan de Tweede Kamer en een gesprek met Malik Azmani natuurlijk niet mochten ontbreken.

Als je het de laatste tijd over de Tweede Kamer hebt, dan heb je het ook over de verkiezingen. Deze komt steeds dichterbij en dat is te merken. Toen ik  afgelopen week door de stad fietste naar de Time Out voor de wekelijkse JOVD-activiteit zag ik alweer een campagneteam van GroenLinks langs de deuren gaan; direct had ik medelijden met de nietsvermoedende bewoners. Niets tegen GroenLinks hoor, maar wanneer je avonds van je van je biefstukje zit te genieten is denk ik het laatste wat je wilt horen dat iedereen verplicht vegetariër moet worden.

Niet alleen in het straatbeeld zie je dat de verkiezingen eraan zitten te komen, het is ook te merken bij de JOVD. Zo kwam afgelopen week Dennis Wiersma, de hoogste nieuwkomer op de lijst van de VVD, bij de JOVD Groningen langs. Voor hem een bekende stad, want niet zo lang geleden studeerde hij hier nog. Het was heel leuk om de inhoudelijke verschillen tussen de JOVD en VVD te zien zo kwamen grote meningsverschillen op het gebied van duurzaamheid naar voren, wat de avond alleen maar interessanter maakte.

In gesprek met Dennis Wiersma

De avond met Dennis Wiersma is natuurlijk niet de enige activiteit ter gelegenheid van de verkiezingen. De komende tijd stikt het van de vele verkiezingsactiviteiten en verkiezingsdebatten: zo ook bij de JOVD. Zoals bijvoorbeeld komende donderdag een debat tussen de verschillende PJO’s in Groningen en op 1 maart een debat met vele hooggeplaatsten op de lijsten van de verschillende politieke partijen. Daarnaast komt het Kamerlid Pieter Duisenberg nog langs bij ons om het te hebben over onderwijs. Om dit alles af te sluiten kan je de verkiezingsperiode afsluiten bij de JOVD door de uitslag bij ons te kijken.

15 maart

Wat betreft 15 maart, lijken de verkiezingen in Nederland met de grote gebeurtenissen in de wereld de laatste periode zoals de Brexit en de verkiezing van Trump, die grote invloed hebben op de toekomst van die landen, belangrijker dan ooit. We zien dat bij de Brexit en de verkiezing van Trump vooral ouderen hiervoor gestemd hebben terwijl jongeren hele andere keuzes in het stemhokje hebben gemaakt.

Jongeren – bepaal zelf je toekomst!

Niet alleen in Groot-Brittannië en Amerika, maar ook in Nederland komen de belangen van jongeren steeds meer onder druk te staan. Partijen als 50plus en de SP komen met plannen zoals het terugbrengen van de AOW-leeftijd naar 65 jaar en het herinvoeren van een nationaal ziekenfonds, wat door de vergrijzing desastreus zal zijn voor het welvaartsniveau in Nederland in de toekomst. Wij als jongeren moeten ervoor waken dat de politiek niet gekaapt wordt door ouderen. Jongeren moeten zorgen dat zij zelf bepalen wat de toekomst van Nederland wordt, want zij zijn uiteindelijk ook degene die erin moeten leven. Het enige wat wij hiertegen kunnen doen is als jongeren massaal naar de stembus gaan. Daar is nog veel te winnen, want nog ruim een derde van de jongeren stemt niet. Ik zou daarom iedereen op willen roepen om niet alleen zelf te stemmen, want ik verwacht dat de lezers van dit blad dat wel doen, maar ook andere jongeren over te halen om te stemmen. Het maakt dan niet eens uit welke partij het is, zelfs al is het GroenLinks, dan bepalen wij in ieder geval zelf onze toekomst. Dus vraag aan je huisgenoten, studiegenoten, vrienden en alle andere jongeren die je tegenkomt of ze gaan stemmen en probeer iedereen die zegt dit niet te doen toch over te halen om even de moeite nemen om naar het stembureau te lopen en één van de vele vakjes op het stembiljet rood te kleuren.  

image sources

  • JOVD-Groningen-bestuursfoto: JOVD Groningen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.