Baudet als spaakje in Poetin’s propagandamachine

Woensdagnacht was het dan zo ver, het Russische leger onder bevel van Vladimir Poetin ging verder dan de regio’ Donbas en lijkt richt zich op volledige overname van Oekraïne. Poetin heeft in een onverwachte speech laten horen dat hij uit is op de demilitarisatie en “denazificatie” van Oekraïne. De officiële reden hierachter zijn de zogenaamde militaire dreigingen vanuit Oekraïne die de veiligheidspositie van Rusland zouden ondermijnen. De werkelijke reden is dat Putin niets minder wil dan herstel van het uiteengevallen Sowjetrijk. Dat we dergelijke leugens van Poetin zelf horen is geen verassing, de leugen en een onverdiend slachtoffercomplex zijn altijd al Poetins sterkste wapens geweest.  De echte klap in het gezicht van waarheid en kritisch denken komt dan ook vanuit het Westen en eigen land, waar propagandistische politici zoals Trump, Baudet en (in mindere mate) Wilders het opnemen voor een dictator die alle vormen van vrijheid, waar deze politici graag voor pleiten, categorisch afwijst.

Het moet natuurlijk niet verbazen dat Russische propaganda over NAVO-dreigingen vanuit Oekraïne en de inherente agressie die zogenaamd in een associatieverdrag zou zitten, één op één overgenomen wordt door politici zoals Thierry Baudet. Henk Otten, die Forum voor Democratie samen met Baudet heeft opgericht, waarschuwde ons al eerder voor Baudet’s connecties met Vladimir Kornilov, wiens connecties met Poetin verder gaan dan een gedeelde voornaam. Kornilov, die als directeur van het Instituut der GOS-Landen heeft gewerkt, zou volgens Baudet zelf al betalingen hebben verricht aan Baude die toentertijd nog voor Powned werkte. Baudet is van mening dat uitspraken zoals: ‘’misschien wil Kornilov wel extra betalen’’, of ‘’daar kan geen Kornolov met al zijn geld tegenop’’, ironisch opgevat moeten worden. Maar waarom zouden we dat doen? Kornilov’s instituut functioneert exact zoals de andere propaganda apparaten van het Kremlin, het tracht het westen te destabiliseren, op te ruien en om prominente stemmen te vinden die Russische agressie goed praten. Aldus de analyse van de nationale veiligheidsraad van het Witte Huis. Thierry Baudet en zijn partij doen exact deze dingen, hij ondermijnt de eenheid in de EU, claimt dat de inname van Donetsk en Luhansk de schuld zijn van NAVO-agressie en zijn nieuwste ingeving is dat de NAVO eigenlijk ook wel een erg ouderwets concept is, waar we misschien maar beter uit kunnen stappen. Los van het feit dat ieder land voor zich de ultieme ouderwetsheid is, mag het duidelijk zijn dat Poetin in Baudet de ideale Westerse marionet vindt. Of hij willens en wetens een pion is va het Kremlin, waag ik te betwijfelen. Daarvoor is hij eenvoudig te onbeduidend. Maar dat een populistisch raaskallende onruststoker uitstekend past in Putin’s wensplaatje moge helder zijn.

Baudet staat natuurlijk niet alleen als tandwieltje in Poetins propagandamachine, hij wordt bijgestaan door  vele andere politici, die niet langer worden gedreven door ook maar de schijn van consistente ideologie, maar hun positie bouwen op wanorde, desinformatie en keiharde leugens. Anders dan Wilders, waar we het ten minste nog mee oneens kunnen zijn, is bij Baudet de ratio en logica compleet uit het zicht verdwenen. Zag ik bij de oprichting van Forum hier en daar nog wel interessante gezichtspunten, vandaag kunnen we stellen dat Baudet zijn partij heeft gereduceerd tot een naar, gevaarlijk, verwerpelijk clubje raddraaiers. Bezien vanuit politiek fatsoen, doet Baudet wat mij betreft dan ook niet meer mee. Ik wil doen ook Baudet en zijn grote baas Poetin benoemen tot mafklappers van het jaar en laten we hopen dat we het zo gauw mogelijk niet meer over deze gekken hoeven te hebben.

 

 

Jesse Jacobs

Hoofdredacteur De Jonge Liberaal 2022