VO voor de private sector

Het bewijs dat een bedrijf zelfstandig maatschappelijke thema’s bij de kop kan pakken is geleverd. Ikea heeft aangekondigd betaalde verlofdagen aan te bieden aan mensen die een transgender operatie ondergaan. Een mooi voorbeeld van eigen initiatief van die Zweedse plattelandsdoktors die 90% van ’s werelds meest smakeloze meubels verkopen.

Het is al tijden een ding en vooral de laatste jaren een veel besproken onderwerp. Gelukkig, want het zijn geen eenvoudige thema’s om mee naar buiten te treden. De keuze om een transgender operatie te ondergaan is al niet makkelijk en als je dan ook nog geen verlof krijgt, dan wordt het er al helemaal niet eenvoudiger op.

Genoeg reden voor de muffe, baard dragende hippies van zuur links die boos zijn op alles en iedereen, omdat niemand ze seksueel aantrekkelijk vindt, om te pleiten voor overheidsingrijpen op dit thema. Diezelfde overheid brengt uiteindelijk regels voort waar niemand echt mee geholpen is.

Niks meer dan een VO voor het kapitalisme dus. Het bedrijf is zich bewust van haar externe omgeving en speelt hier op in. Ze gebruiken het geld van de onwetende Ikea klant die dagelijks te veel betaald voor waardeloze meubels om een maatschappelijk thema op te lossen. En zeg nu zelf fors betalen voor een PAX kast of een afwasborstel is beter dan het klakkeloos overdragen aan de belastingdienst. Is dit het begin van het einde van de overheid?

 

Tom Boer

Voorzitter JOVD Groningen 2021