Tricky prelude to the elections

U kent uw verslaggever als de genuanceerde neutraliteit zelve. Dus ook in de aanloop naar de verkiezing van de volgende president van het nog net machtigste land ter wereld, houd ik mijn privévoorkeuren maar even privé. Tegelijkertijd wil ik mijzelf de luxe ontnemen om na de dag van morgen triomfantelijk het eigen gelijk te gaan claimen. Daarvoor is slechts één route: nu al met mijn water voor de dokter. Waar ik mag claimen dat ik in 2016 goed gokte (want een gok blijft het) op Trump, wil ik ook nu man en paard noemen. Die man heet Joe, zijn paard Kamala.

Anders dan in 2016 beweeg ik vandaag dus wél mee met de polls. Om redenen, ik noem er een paar. Overigens vind ik genoemde polls niet zo boeiend. Ik kijk liever naar de wedkantoren, die het in 2016 ook bij het juiste eind hadden. Diezelfde bookies houden het nu op Biden, waarvan akte!

Maar ook: Biden is geen Clinton. Open deurtje? Zeker maar vergeet niet dat Biden ook in 2016 de popular vote zou hebben gewonnen van zijn democratische evenknie. En dat hij ook toen al mocht rekenen op brede support in staten waar Hillary vooral deplorables meende te zien, en waar Trump zijn slag sloeg. Aangezien Biden nauwelijks echte zichtbaarheid heeft gezocht deze campagne zal die sympathie niet echt beschadigd zijn. Trump bleef bepaald niet in zijn kelder en grijpt elke kans op zelfpromotie én beschadiging. Als een waar rallymonster vliegt hij van hot naar her, met een post-COVID-energie die indrukwekkend mag heten. Maar die energie zet hij niet in om de (best talrijke) verworvenheden van vier jaar eigen beleid te onderstrepen. Nee, alle agressieve kracht is gericht op het onderuithalen van good old Joe. Het is alsof je er op blijft hameren dat  Goofy een bewezen rascrimineel is. Dat gaat niet werken.

En over COVID gesproken, daar speelt Trump natuurlijk hoog spel. Hij heeft gelijk dat hij het ‘China Virus’ bestempelt als incoming missile, dat de lange economische spurt van de VS (lees: Trump) in de wielen rijdt. Maar in plaats van het daarbij te laten, brult hij elke dag harder dat het hele virus zwaar wordt overdreven, dat artsen er een slaatje uit slaan (al heeft hij hier een punt, aangezien het gezondheidssysteem inderdaad meer uitkeert voor Corona- dan voor andere slachtoffers) en dat Fauci ontslagen moet worden. Ook in de US A geldt dat mensen wel goed zijn, maar niet gek. Harde aanvallen op Fauci, artsen en wetenschappers zal zeker scoren bij de hard core achterban, die eet uit zijn hand. Maar om zo ordinair te goochelen met major economisch en gezondheidsrisico als COVID,  daar maak je geen nieuwe vrienden mee. Niet verwonderlijk dat Biden in elke zin terugkomt op Trump’s dedain voor het virus.

Dit zal beslist bijdragen aan het hoge aantal vroegstemmers. Bijna honderd miljoen (!) Amerikanen heeft al gestemd via de post. Ongekend veel, zeker als je bedenkt dat in 2016 zo’n 130 miljoen mensen hebben gestemd. Als deze vroege opkomst inderdaad wordt beïnvloed door angst voor virus en onlusten bij de stemhokjes, dan is het geen wilde gok om aan te nemen dat een stevig deel van deze early voters richting Biden gaat.

Waar de CNN’s blijven roepen dat de poll-bureaus er al uit zijn (Biden it’ll be!), gaan ze naar mijn mening al te makkelijk voorbij aan het eigen kiessysteem. Wij weten dat het winnen van de popular vote (zie Gore, zie Hillary), niet automatisch leidt tot het winnen van de verkiezingen. En de afgelopen dagen zie ik Trump in sommige swing states al aardig langszij komen. De vraag is ook daar: hoeveel kiezers zweven nogt? In 2016 waren dat er tot op verkiezingsdag zeer velen (kiezen tussen kwaad en erger). Nu lijkt dat aantal veel lager. Ook dat zou in het voordeel van Biden moeten zijn.

Vandaar deze geheel en al zinloze voorspelling: het zal in diverse staten een close call worden en de einduitslag zal nog wel even op zich laten wachten, maar ik hou het er op dat Biden en Harris hun kamers mogen gaan stofferen in het witte huis. De verkiezingen worden er niet minder spannend op!

 

Jesse Jacobs

Hoofdredacteur De Jonge Liberaal 2020