Nestbevuiling

Het hoofdbestuur van de JOVD heeft inmiddels afstand genomen van de verfoeilijke grappen die in een JOVD WhatsApp chat zijn gemaakt, ook de VVD heeft een onderzoek geëist naar de namen en rugnummers van de schuldigen. We hebben het hier over een jongerenorganisatie, dus een uitleg over hoe alles wat je online zet daar voor altijd staat en dat je er zomaar mee geconfronteerd kan worden, lijkt me onnodig.

 Het is echter wel gepast om  er als leden bij stil te staan, dat dingen zoals ‘ironie’ of ‘context’ niet getransporteerd worden naar de digitale wereld. Het lijkt mij persoonlijk niet dat diegenen die racistische of antisemitische grappen hebben gemaakt, ook echt racisten op antisemieten zijn. Het is een typetje wat geïmiteerd wordt, met als doel om grappig te zijn. Cabaretiers zoals Theo Maasen doen dat typetje ook, maar vanwege zijn ‘format’ snapt iedereen dat hij het niet meent, dit is heel anders in een WhatsApp groep.  Je kan niet verwachten dat derde partijen, die de schrijver van het berichtje niet kennen, het niet als ongevoelig of beledigend zien. Daarom moet je ook altijd rekening houden met het feit dat de derde partij het berichtje als een op zichzelf staand bewijsstuk zal zien.

Vrijheid van meningsuiting ligt dicht bij het hart van de liberalen, maar het heeft zowel lasten als baten. Bij vrijheid komt een zekere hoeveelheid fatsoen tegenover je clubje en bovenal de samenleving kijken. Dat de VVD nu ook het royeren van de schuldigen, die een VVD lidmaatschap hebben, gaat overwegen is dan ook wel gepast. Je hebt de vrijheid om grappen te maken, maar je draagt ook verantwoordelijkheid af aan de organisatie waarmee jij je associeert. 

‘Common sense’ is de sleutel hier, mensen zijn best slim genoeg te leren hoe iets opgevat kan worden en wat de consequenties daarvan kunnen zijn.

Jesse Jacobs

Hoofdredacteur De Jonge Liberaal 2020