Bye Bye Bernie?

Zowel de aanhangers als de tegenstanders van Bernie Sanders, leken te geloven dat de epidemie waar we mee worstelen, hernieuwde steun zou opleveren voor Sanders en zijn op de zorgstaat gefocuste programma. Corona confronteert ons immers op pijnlijke wijze met capaciteitsgebrek in de gezondheidszorg. En daarnaast op andere ongewenste effecten zoals massawerkloosheid. Ideale kweekbodem zou je zeggen voor Sanders’ Medicare for all, of hogere uitgaven aan (onder andere) voedselbonnen. De werkelijkheid bleek weerbarstiger dan dat; Sanders ligt nu uit de race en heeft inmiddels steun betuigd aan Joe Biden.

Al heeft Sanders de strijd voor de nominatie verloren, hij denkt het ideologische gevecht te hebben gewonnen. En gedeeltelijk klopt dat ook. Sanders wist de democratische partij flink naar links te trekken. Dit verkiezingsseizoen waren er meerdere kandidaten die Bernie’s stijl hadden overgenomen, denk aan: Tulsi Gabbard, Elizabeth Warren en Andrew Yang. Maar is het ook echt zo dat het kapitalistische en vrije markt-gezinde Amerika ineens toleranter wordt voor Sanders’ Big government programma? Een korte analyse van peilingen en enquêtes leert dat Sanders’ ideologie nog lang niet zo breed gedragen wordt als hij zelf graag suggereert.

Bernie zijn minst controversiële idee is single payer medicare for all, een vorm van universele gezondheidszorg, waarbij de overheid de taak van de verzekeraar overneemt, waardoor iedereen hetzelfde zorgplan krijgt. Het concept dat de overheid verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg van de burgers wordt breed gedragen; 60% van alle Amerikanen is het met dat standpunt eens[1].  Maar hoeveel burgers steunen nou echt zijn XL-versie van universele gezondheidszorg, waar de overheid de gehele zorgsector in handen heeft?

Op het eerste gezicht lijkt medicare for all ontzettend goed te peilen, 42 tot 56% bleek volgens de onafhankelijke Kaiser Family Foundation, positief tegenover medicare te staan[2]. Dergelijke peilingen geven Sanders en zijn supporters het idee dat ze een ideologische strijd aan het winnen zijn, maar wat ze vergeten is dat veruit de meeste burgers gewoon niet goed op de hoogte zijn met de terminologie. De meeste mensen associëren ‘medicare for all’’ met Obama’s ‘medicare’, ook wel ‘Obamacare’ genoemd. Dat komt natuurlijk deels door de naam, maar het resultaat is dat ze geloven dat ‘medicare for all’ een publieke optie is waar de minder goed bedeelden van de maatschappij een beroep op kunnen doen. Wat veel burgers dus lijken te denken, is dat ‘medicare for all’ meer keuzevrijheid geeft, in plaats van minder.

Peilingen zitten zo in elkaar dat de vraagstelling alle verschil kan maken in de uitkomsten. Als mensen de vraag voorgelegd krijgen, met de informatie dat ‘medicare for all’ gezondheidszorg zou garanderen als een mensenrecht, reageert 76% positief. Wanneer bevraagden horen dat premies en kosten uit eigen zak omlaag gaan, dan valt de steun terug naar 67%. Maar als bevraagden het volledige verhaal te horen krijgen, wanneer ze begrijpen dat medicare for all tot vertraging of hogere belasting zou leiden, dan daalt de steun hard door naar 26 tot 37%. Als bevraagden horen dat het in plaats komt van de huidige Affordable Care Act, dan valt de steun terug tot een magere 32%!

Zie hier het probleem van opiniepeilingen, ze negeren dat lang niet alle burgers actief zijn betrokken bij maatschappelijke of politieke discussies. 67% van de Amerikanen die Sanders’ plannen voor de gezondheidszorg steunen, blijken te denken dat zij hun huidige verzekering zouden behouden. Ten onrechte.

Bernie ligt uit de race, maar hij is nog niet van het stembiljet gehaald, waardoor we gedurende de verkiezingen meer van hem zullen horen. Niemand kan ontkennen dat deze ‘democratisch socialist’ een enorme invloed heeft uitgeoefend op de Amerikaanse politiek, maar zijn ideologie heeft nog lang niet gewonnen in het Amerika van de vrije keuze.

 

[1] https://www.pewresearch.org/fact-tank/2018/10/03/most-continue-to-say-ensuring-health-care-coverage-is-governments-responsibility/

[2] https://www.kff.org/slideshow/public-opinion-on-single-payer-national-health-plans-and-expanding-access-to-medicare-coverage/

 

Jesse Jacobs

Hoofdredacteur De Jonge Liberaal 2020