Super Tuesday

Super Tuesday is voorbij, met als grote winnaar Joe Biden. In maar liefst 10 staten won Biden. Met het momentum dat hij nu krijgt, is het bijna een feit dat de oude vicepresident de genomineerde kandidaat voor de democraten wordt. Bernie Sanders loopt ineens achter Biden aan met slechts 3 van de staten, waarvan een zijn eigen staat Vermont is. Inmiddels hebben Micheal Bloomberg en Elizabeth Warren zich ook teruggetrokken, waardoor alleen Biden, Sanders en Tusli Gabbard overblijven. Wat heeft Biden tot zo’n sterke speler gemaakt, waar glijdt Sanders op uit? Die vragen ga ik proberen te beantwoorden.

Het is Micheal Bloomberg slecht vergaan in zijn poging om de nominatie te kopen. 500 miljoen spendeerde de voormalig burgemeester aan advertenties. Hij zal vast gehoopt hebben dat Biden zich op tijd terug zou trekken, dit bleek echter niet het geval en vlak na Super Tuesday koos ook Bloomberg eieren voor zijn geld. Hij is ook het hardst van iedereen aangepakt tijdens de debatten. Bloomberg heeft een zeer ineffectieve strategie toegepast tijdens zijn campagne. Enerzijds beroept hij zich op zijn ervaring als burgemeester van new York, maar anderzijds verontschuldigt hij zich voortdurend voor het beleid dat hij daar gevoerd heeft.

Elizabeth Warren, die inmiddels ook uit de race gestapt is, heeft het tot haar grote missie gemaakt om in ieder geval Bloomberg mee de afgrond in te nemen. Bloomberg werd bij het Nevada debat op 19 februari flink door Warren aangepakt vanwege de ‘non-disclosure agreements’ die hij vrouwelijke werknemers heeft laten ondertekenen toen hij Bloomberg L.P nog actief leidde. Warren weigert Biden of Sanders te steunen nu ze uit de race is gestapt.

Sanders heeft de pech gehad dat hij de progressieve stem moest delen met zowel Elizabeth Warren als Tulsi Gabbard.  Dit maakt net het verschil tussen eerste en tweede plek. Ook  hebben de trouwste leden van zijn achterban, de jongeren, hem enigszins in de steek gelaten[1]. Zo zie je maar weer, je kan beter ouderen als fans hebben dan jongeren, want op de laatste kan je wat betreft opkomst niet rekenen.

Dan naar onze grote winnaar Joe Biden. Velen staan perplex vanwege het feit dat Biden zo’n grote overwinning op Sanders heeft weten te halen, terwijl niemand zich hier echt over zou moeten verbazen. Biden is al 47 jaar lang een lid van de democratische partij, hij heeft krachtige connecties en fondsenwervers die een ‘outsider’ zoals Sanders niet bezit. Het feit dat Pete Buttigieg en Amy Klobuchar zich op het laatste moment terugtrokken, zorgde er voor dat Biden als de enige kandidaat van de gematigde stroming overbleef. Misschien krijgen Amy en Pete nog wel een ministeriële positie aangeboden in het kabinet van Biden 2020.

Maar bij wie is Biden, naast de gematigden, dan zo populair? Het antwoord is de zwarte populatie en de ouderen. Maar liefst 60% van de zwarte stem in de zuidelijke staten tot nu toe ging naar Biden[2], waar slechts 20% naar Sanders ging. De zwarte stem is bij de nominatie van de democraten ontzettend belangrijk, het is voor die exacte reden dat Sanders in 2016 van Hillary Clinton verloor[3]. Ook de ouderen vormen een sterke achterban voor Biden, 42 % van de stemmers tussen de 45 en 64 en 48% voor 65 en ouder[4].

Er kan natuurlijk nog van alles gebeuren, nu Warren zich heeft teruggetrokken zou een gedeelte van de ‘’extreem’’ linkse stem naar Sanders kunnen gaan. Volgende week nemen Sanders en Biden het tegen elkaar op in Phoenix. Biden zou er goed aan doen om extra  in te zetten op zijn verkiesbaarheid vergeleken met Sanders. Trump’s grootste zwakte zit hem in zijn gebrek aan populariteit bij minderheden, wat Biden dus een sterkere tegenstander maakt dan zijn sociaaldemocratische tegenstander.

 

 

    

Jesse Jacobs

Hoofdredacteur Jonge Liberaal 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] https://edition.cnn.com/2020/03/04/politics/youth-vote-sanders-biden-super-tuesday/index.html

[2] https://edition.cnn.com/2020/02/29/politics/south-carolina-exit-polls/index.html

[3] http://graphics.wsj.com/elections/2016/how-clinton-won/

[4] https://edition.cnn.com/2020/03/04/politics/youth-vote-sanders-biden-super-tuesday/index.html