Even niet over Corona

Het is vloeken in de kerk, maar ik wilde het maar eens niet hebben over Corona. Ik weet, het kan niet, maar in tijden van massale coronale zelfbevlekking is het een poging waard. Juist in deze tijden, wordt de democratie weer flink op de proef gesteld. De premier neemt de goede maatregelen in de Corona (nou doe ik het toch) crisis, maar gaat niet all the way, want dan gaat het volk morren. Wij pompen massa’s geld in de eigen economie, maar niet in die van Italië, want dat wordt muiterij onder aanvoering van piratenleider Thierry. Dus, ook al leggen Klaas Knot en Christine la Garde nog eens uit dat de redding van onze democratische orde vraagt om internationale afstemming, onze leiders waarschuwen de Italiaanse en Spaanse potverteerders nog EEN keer.. Het is ieder voor zich en God voor ons allen, of God voor de anderen, als je atheïst bent.

Wat dat met democratie te maken heeft? Alles, lijkt me. Zonder Corona zou onze minister van defensie ondertussen bij het politiek chemisch afval staan. Ministers vallen voor minder dan het opzettelijk misleiden van de Kamer. Maar ja, nu heeft het volk even geen trek in Haagse herrie. Niet dat ik vind dat deze minister moet sneuvelen op het Syrië-dossier. Ik weet dat niet, en ben niet zo van de acute politieke lynchpartijen. Maar dat de gebruikelijke democratische opwinding verdampt nu het volk weg-zapt naar een ander themakanaal, is opvallend. Als het opgewonden kiezersverzet de andere kant op kijkt, zetten we de democratie gewoon even uit. Linke soep. Wat we hier uit kunnen opmaken, is dat we te maken hebben met politici die het democratisch bestel als een middel zien en niet als een doel op zichzelf. Nu het volk het druk heeft met corona, zien de gebruikelijke koppen in de tweede kamer ineens geen reden om over het Syrië-dossier te praten. De democratie is een manier om politieke punten te scoren geworden.

En dus heeft ook niemand het meer over het rapport van onze liberale éminence grise, Johan Remkes, over het oplappen van ons democratisch bestel. Nou ja, oplappen. Ook Remkes zoekt ons democratisch heil in het nog verder meebuigen met de ontevreden kiezer. Dus minder parlementaire dominantie en meer directe democratie. De politiek weer ‘dichter naar de burger toe’ zeg maar. Een hopeloze route! Juist liberalen geloven in een stevig democratisch fundament. Niet getuned op de dagelijkse bevrediging van de ontevreden onderbuiken, die kiezen toch voor de vette snacks van de PVV of Forum. Maar een strakke basis voor vrijheid, recht en gelijke kansen. Dat systeem hebben we prima voor elkaar. Het schept een level playing field en dat biedt een basis voor groei, welvaart en het voeren van feitelijk debat. Dat behoeft geen dagelijkse tune op de boze SBS-kijkers. Daar aan blijven morrelen met referenda, direct kiezen van lokaal bestuur en andere vermeende leuke dingen voor de mensen leidt niet tot meer democratie. Wel tot meer onbestuurbaarheid, meer crises en minder welvaart.

 

 

Jesse Jacobs

Hoofdredacteur De Jonge Liberaal 2020