Zijn we nu helemaal van het gas los?

Enkele maanden geleden hoorde ik een Groninger wethouder enthousiast verkondigen dat energietransitie niet voor bange mensen is, waarvan akte! En zoals dat hoort bij moedige transitieleiders, voegde hij de daad bij het woord en riep dat Groningen als de wiedeweerga van het gas moet. Wat we dan wel moeten, liet hij nog even achterwege.

Dat warmtenetten voorlopig geen optie lijken en dat de oude woningen in het Noorderplantsoen of de binnenstad niets kunnen met elektrische of aardwarmte, dat vond hij maar praatjes van bange mensen. Dat we het relatief schone, uiterst betrouwbare en zeer betaalbare aardgas al vast afschaffen, terwijl er geen betaalbare schone alternatieven tegenover staan, lijkt mij een geheid recept voor nieuwe Baudet-stemmers. En is het niet vreemd dat wij hier op stel en sprong los van het gas moeten, terwijl onze Duitse buren subsidie krijgen als ze van fossiele viezeriken als kolen of stookolie overstappen naar het schone aardgas. Wie het snapt mag het zeggen.

Maar goed, één ding is zeker: in 2022 willen we geen molecuul aardgas meer winnen uit onze Groninger gasvelden. Wat ook zeker is: In 2050 willen wij een energiesysteem met 0% CO2-uitstoot. Een streven waar geen zinnig mens op tegen zal zijn. Mits dat groene energiesysteem ongeveer zo betaalbaar en betrouwbaar is als aardgas. Wat nog meer zeker is: in 2050 bestaat 60% van onze energiemix nog steeds uit gasmoleculen. Gewoon omdat industrie, huizen en kantoorpanden dit nodig hebben. Dat moeten dan dus hele groene gasmoleculen zijn! En de kampioen groene gasmolecuul heet waterstofgas. Helemaal groen te produceren uit wind- of zonnestroom. Of, iets minder groen, van aardgas, waarbij we de CO2 dan weer ondergronds opslaan. Blauwe waterstof noemen we dat.

En laten wij op waterstofgebied (groen en blauw) nu vooroplopen. Weliswaar is Japan net iets verder in de verwaterstoffing van hun land, maar in Europa is Nederland de eerste officiële ‘European Hydrogen Valley’, Frans Timmermans heeft het zelf gezegd. En wat is het mooi dat die Hydrogen Valley zich concentreert in Noord-Nederland, met projecten als HyStock in Veendam, een grootschalig (100 miljoen euro) project HEAVENN dat binnenkort van start gaat en kennisbedrijven als New Energy Coalition (RUG en Hanzehogeschool), Gasunie, Holthausen en ga zo maar door.

Als we die voorsprong vasthouden maken we Groningen tot de waterstofrotonde van Europa. En hebben we de aardgaspositie van weleer weer helemaal terug. Maar nu in de groenste vorm denkbaar. Ik zeg: eerst even gewoon (Russisch en Noors) aardgas blijven stoken, maar ondertussen: alle ballen op waterstof!

Jesse Jacobs

Hoofdredacteur De Jonge Liberaal 2020