De Rechtstaat lacht het laatst

Artikel 289 Wetboek van Strafrecht is heel duidelijk: Hij die opzettelijk en met voorbedachten rade een ander van het leven berooft, wordt gestraft met een gevangenisstraf van maximaal 30 jaar óf met een levenslange gevangenisstraf. Dit geldt voor alle inwoners van ons land – behalve voor de Koning – en het geldt dus ook voor Ridouan Taghi.
De afgelopen jaren is iedereen in Nederland bekend geworden met deze naam. Hij werd gezien als één van de kopstukken van de onderwereld en is hoofdverdachte in het Marengo-proces, een ongekend groot proces tegen zestien criminelen van Taghi zijn organisatie. Taghi wordt verdacht van het opdrachtgeven tot 9 moorden, tweemaal poging tot moord en tweemaal het voorbereiden van moord. Maar hoe is Taghi geworden zoals hij is?

Begin van het einde
Taghi is in 1977 geboren in Marokko, hij verhuist in 1980 met zijn familie naar het Hollandse Vianen. Hij presteert goed op school en gaat zelfs naar het vwo. Hier begint hij met het dealen van hasj op het schoolplein. Vanaf hier rolt hij steeds verder en verder de afgrond in. Begin van deze eeuw ‘erft’ Taghi een hasj smokkellijn van een familielid. Taghi breidt deze lijn uit tot een cocaïne smokkelroute en zo begint het grote geld binnen te komen. Hij smokkelt via Noord-Afrika cocaïne binnen in Spanje en vervoert het door naar Nederland. Zijn smokkelroute zou zo’n 1000 kilo cocaïne per maand naar Nederland vervoeren

Taghi is niet op zijn achterhoofd gevallen en laat zich in 2009 uitschrijven uit de gemeentelijke basisadministratie, op deze manier weet hij lange tijd uit beeld te blijven van justitie. Hij verblijft na 2009 nog regelmatig in Nederland, dit blijkt uit verklaringen van getuigen.

Onderweg naar de top
Mede door het grote geld van Taghi, verdient aan zijn cocaïne smokkel, stijgt hij snel naar de top van de onderwereld, dit gaat gepaard met het nodige geweld. Hij komt steeds vaker in conflicten met rivalen en ook met journalisten.
Oud-beroepscrimineel en misdaadblogger Martin Kok wordt in 2016 doelwit van Taghi en kon dit niet na vertellen. Ook John van den Heuvel wordt bedreigt door Taghi en zijn organisatie.

Om bij de top te komen en zijn positie te behouden, zou Taghi 10 opdrachten tot liquidaties gegeven hebben tussen 2014 en 2018. Iedereen waarvan Taghi vermoedde dat hij met de politie praatte of zijn vertrouwen niet waard is, wordt omgelegd door Taghi en zijn organisatie.

Nabil B.
Het OM heeft natuurlijk bewijs nodig om tot een veroordeling van Taghi te komen. Dit bewijs komt vooral van getuigen en gekraakte berichten. Eind 2016 besluit Nabil B. een ‘medewerker’ van Taghi om over te lopen naar de politie. Hij brengt hiermee niet alleen zijn eigen veiligheid, maar ook dat van zijn naasten in gevaar met deze beslissing.

Nabil wordt uiteindelijk kroongetuigen in het Marengo-proces en gaat dus getuigen tegen Taghi en zijn organisatie. Deze kroongetuigenis is niet zonder een hoge prijs. In maart 2018 wordt de broer van Nabil B. vermoord, het OM gaat er vanuit dat Taghi hiertoe opdracht heeft gegeven om Nabil zo te laten stoppen met zijn getuigenis. Dit is een poging om met geweld het proces tegen Nabil te saboteren.

Niet alleen de familie, maar ook de advocaat van Nabil B. moet voor zijn leven vrezen. Derk Wiersum werd enige tijd ‘geschaduwd’ door de organisatie van Taghi. Tot hij op 18 september 2019 werd vermoord voor zijn huis. De neef van Taghi is op 3 oktober gearresteerd voor deze moord. Ook de moord op Wiersum is een poging het proces tegen Taghi te verstoren en een directe aanslag op het functioneren van de rechtsstaat. De liquidatie werd voorpaginanieuws en heeft zelfs minister Grapperhaus weggehouden van de algemene beschouwing. Zo’n laffe actie laat zien dat voor Taghi niks te ver gaat om op vrije voeten te blijven.

Arrestatie
“Hebbes” om onze minister van justitie en veiligheid maar te citeren. Op 16 december kreeg het Openbaar Ministerie en vervroegt kerstcadeau, Taghi is namelijk opgepakt in een villa in Dubai. Na lang voortvluchtig te zijn geweest is hij toch in de kraag gevat. Taghi is Dubai uitgezet als ‘ongewenste vreemdeling’. Zo ging het leven van Taghi binnen 96 uur van op de vlucht, naar water en brood in Vught.

Met de arrestatie van Taghi is er nog geen einde aan het verhaal gekomen. Zijn rechterhand Razzouki is nog op vrije voeten en het proces tegen Taghi is in volle gang. Begin februari zal het proces hervat worden. Ondanks dat de leider van de organisatie opgepakt is, is het gevaar nog lang niet geweken.

Boontje komt om zijn loontje
Taghi heeft vanaf zijn middelbare school tijd al geen respect getoond voor de rechtsstaat en de samenleving, met als dieptepunt de moord op advocaat Derk Wiersum. Taghi heeft zich naar alle waarschijnlijkheid schuldig gemaakt aan meerdere liquidaties. Het OM heeft getuigenverklaringen en versleutelde berichten als bewijs hiervoor. Ondanks alle pogingen van Taghi om dit te voorkomen, zal de rechtbank hem naar alle waarschijnlijkheid veroordelen tot een levenslange gevangenisstraf en zal de rechtstaat als laatste lachen.

Nabil B. moet de rest van zijn leven over zijn schouder kijken, het openbaar ministerie zal doorgaan met de klopjacht op Razzouki en Taghi zal de rest van zijn leven zijn vrijheid kwijt zijn. Het is maar te hopen voor Taghi dat hij zijn zeepje niet laat vallen tijdens het douchen.

 

Thomas Faassen

Commissie AP 2019/2020