VVD Congres 2019

Afgelopen zaterdag was het VVD congres van 2019, in een tijd van onrust binnen de partij en niet al te populaire legislatie was het goed om de partijprominente gezichten toch nog vol optimisme te zien. Om te bewijzen dat de VVD wel degelijk een duurzame partij is, gingen wij als JOVD-delegatie alvast  met de trein. Ondanks dat we enigszins laat aankwamen hebben maar weer bewezen dat  liberalen geen 130 nodig hebben om op hun bestemming aan te komen.

We kwamen net op tijd aan om Klaas Dijkhoff’s analyse the horen over de  toestand van de partij. Hij benadrukte het gevaar van bepaalde thema’s links te laten liggen, hij doelde hier op een bepaalde framing van recent VVD-beleid. Namelijk het idee dat de VVD een linkse partij aan het worden is, die net zoals D66 een poging doet om GroenLinks te kopiëren. Ook buiten de VVD hoor je dat punt gemaakt worden, door politici als Geert Wilders en Thierry Baudet, die volhouden dat de partij net zo goed door Jesse Klaver geleid zou kunnen worden. Klaas stelt dat het zonde zou zijn om bepaalde politieke thema’s zomaar ‘links’ te verklaren, wanneer je een dergelijke statement maakt, geef je de facto het debat al op. ‘’Laat niets links liggen. Als je een thema op voorhand links verklaart, dan verlies je de kans om met een liberale oplossing te komen.’’ Aldus onze Slimste Mensch.

Klaas legt haarfijn uit dat diegenen die vermoeden dat de VVD haar kernwaarden heeft verloren,
alleen maar hoeft te kijken naar de lastenverlichting van de middenklasse, de wederkerigheid in de bijstand, tasers voor de politie of de afschaffing van rechtsbijstand in de eerste fase van de asielprocedure. De VVD is divers, dus niet iedereen is even enthousiast over de maatregelen van afgelopen week, maar we kunnen het er  over eens zijn dat er behoorlijk wat rechts beleid is ingeboekt. Dat de VVD zo nu en dan ook  moet inleveren, hoort ook bij besturen in Nederland-coalitieland. Dit heeft als consequentie dat  stemmers zich soms in de steek gelaten voelen. Maar een VVD die alleen doet wat op korte termijn scoort in de peilingen, is niet de VVD waar de fractievoorzitter zich al 21 jaar hard voor maakt.

Na deze activerende speech was het tijd om met Dilan Yesilgoz te praten over de onderschatte impact van de georganiseerde misdaad in Nederland en mogelijke middelen die toegepast kunnen worden om dit te verhelpen. Zo werd bijvoorbeeld de ‘stadsmarinier’ genoemd een soort ‘super cop’ die in Rotterdam al toegepast wordt. Een stadsmarinier kent de wijk, waardoor hij makkelijk in gesprek gaat met bewoners en ondernemers, maar ook met  instituties zoals de politie en deelgemeenten,  waardoor de communicatie efficiënter wordt. Ook legt de stadsmarinier ‘blinde vlekken’ bloot. Hij (m/v)  is immers bekend met de lokale dynamiek en probeert de link tussen de bovenwereld en onderwereld te ontrafelen. Want als een drugshandelaar gebruik maakt van een grote opslag, dan moet er een notaris en een jurist bij betrokken zijn geweest, wat betekent dat de georganiseerde misdaad zich niet altijd beperkt tot de beroepscriminelen in de onderwereld .

De keuze voor Dilan sloot de parallelsessie met Eric Wiebes over energie uit, maar die discussie is voor ons Noorderlingen Inmiddels een open boek. En zo werd het 13.00 uur, wat betekende dat het wel geoorloofd was om een biertje te nuttigen aan één van de bars. Nadat we ook nog een selfie met de premier hadden gescoord en jullie verslaggever nog even met Ivo Opstelten sprak over een JOVD in het linkse Noorden,  was het tijd om naar de VVD-veiling te gaan. Zoals een voormalig burgervader en minister van Justitie betaamt , stond Ivo de groep al met een hamer in handen op te wachten. Hij toonde zich een behendig veilingmeester , al viel 70 euro voor een kopje koffie met Johan Remkes niet echt mee (misschien toch te veel  boeren in de zaal?). Maar een gesprek met  Wiebes over het klimaat bracht maar liefst 350 euro op. En zelfs ‘’Blokje joggen met  Stef’’, deed 150 euro. Maar dat is wel voor de fijnproevers.

Vervolgens was het tijd voor de klassieke  bitterballen, zodat we met hernieuwde energie naar de inmiddels veel bekeken speech van onze premier konden luisteren. De boodschap was vergelijkbaar met die van Dijkhoff. Ook Rutte is van mening dat de VVD niet een partij moet worden die zich richt naar de peilingen,  maar gewoon doet wat goed is voor al die Nederlanders die hun steentje bijdragen. Ook beantwoordde hij behendig een gevoelige vraag over voltooid leven en euthanasie, in een mooie mix van bestuurlijke ratio en persoonlijke mening. De andere vragen volgden ongeveer dezelfde lijn.

En om te voorkomen dat het congres ten onder zou gaan aan diepgaande politieke beslommeringen, zorgde Paul de Leeuw met een luchtige schnabbelversie van Ranking the Politicians voor de noodzakelijke vrolijke noot.  Al met al had de Noordelijke JOVD-delegatie er graag enkele uren OV voor over!

Jesse Jacobs

Redactie JOVD Groningen 2019-2020