‘Bergmans’: Woord van het aspirant bestuurslid Politiek & Scholing

Waarde liberalen,

Het was een enerverende zomer. Zelf heb ik een poging gewaagd om mijn studieschuld ietwat in te perken, echter zonder succes. Het bleek dat 7 dagen Zürich voldoende zijn om een volledig maandsalaris er doorheen te jagen. Op het anders zo rustige binnenhof was het eveneens enerverend. Namelijk, de FvD-soap speelde zich af en trok volle zalen. Een interne machtsstrijd (dat was het toch wel; vanuit het niets had Baudet problemen met uitbetalingen die hij al veel langer gedoogde) kwam tot eruptie en de eerste echte tegenslagen voor de jonge partij kregen vorm. Een dergelijk conflict naar buiten laten komen in een tijd waarin de pers absoluut niks te melden heeft over Den Haag, en dus het gehele zomerreces je partij negatief blijft belichten, kan men toch niet anders labelen dan jezelf vakkundig verneuken. Afgelopen week bleek dat Forum in de peilingen gehalveerd was. Een mooie ontwikkeling, al vraag ik me af of het iets af doet aan het geblaat van Thierry.

Nu het zomerreces ten einde is zou er weer voldoende moeten zijn om over te schrijven. Niet over Rob Jetten, welke zich nog steeds louter bezig houdt met randzaken als extra ondersteuning voor Kamerleden, maar wel over bijvoorbeeld de PvdA, welke bij zinnen is gekomen en het leenstelsel niet langer steunt. Het is een onderwerp dat ons allen ten zeerste aangaat, en een onderwerp waarbij, wat mij betreft, onze moederpartij een totaal verkeerd standpunt inneemt. Dat het leenstelsel niet langer steun van de meerderheid van de Kamer geniet biedt hoop, zeker met Prinsjesdag (waarover wij als KB, dan hopelijk inmiddels bestuur, een superleuke pub quiz houden volgende week dinsdag) in het verschiet.

Zoals we hebben kunnen horen van onze toekomstige burgemeester is dit standpunt niet het enige waar het aan schort binnen de VVD. Integriteit, selectieprocedures en andere zaken kunnen volgens de beste man beter. Alhoewel ik geen idee heb waarom de man zo traag praatte kon ik me wel grotendeels vinden in de strekking van zijn verhaal. Daarom bij deze de oproep aan het KB om, mits we ingehamerd worden, een voorbeeld te nemen aan beide Forum voor Democratie en de VVD. En dan vooral betreffende hoe besturen niet moet.

Vertrouwen dat dat goed komt heb ik. We hebben elkaar de afgelopen maanden goed leren kennen als capabele individuen die elkaar, met hun excentrieke karakters, op een mooie manier aanvullen. We hebben onder bestuur Heiner een mooie KEI-week gedraaid, een succesvol eerste formele activiteit gehad en dat alles zonder bonnetjes-affaires of andere integriteitskwesties. Men moet uiteraard altijd blijven waken, een fout is snel gemaakt. Het is daarom van belang dat wij elkaar scherp houden, maar ook dat de leden het bestuur scherp houden. Uit verhalen maak ik op dat dat laatste zonder meer goed zal komen.

Ik hoop jullie allen dinsdag te zien bij de snelcursus JOVD. Hier zal, zeker voor mij maar waarschijnlijk voor eenieder, veel te leren zijn. Daarnaast ga ik ervan uit dat de messen geslepen zijn voor de VAV. Wij zullen er als kandidaatsbestuur alles aan doen om jullie zorgen weg te nemen en jullie vragen naar tevredenheid te beantwoorden. Ik heb het volste vertrouwen dat dat goed komt. Dat we er met zijn allen een mooi jaar van mogen maken.

Met liberale groet,

Demian van den Berg
Kandidaatsbestuurslid Politiek en Scholing