Schone energie volgens GroenLinks’

Enige tijd geleden, namelijk 7 mei, kwam er een Twitter-bericht naar voren vanuit GroenLinks:

“Zweden heeft het doel voor schone energieproductie al gehaald (side note: er zitten Groenen in de Zweedse regering). Sommige landen zijn er bijna maar Nederland loopt bepaald niet voorop: er zit nog een groot gat tussen ons doel en de realiteit.”

Op zichzelf niks mis met een Groene Linkse partij die Zweden ophemelt over hoe goed ze het wel niet doen. Het noemen in de tweet dat er toevallig ‘’Groenen’’ in de Zweedse regering zitten, zegt ongelooflijk weinig. Het Zweedse parlement heeft 349 zetels, waarvan maar 25 door De Groenen gevuld worden.

Nu wil ik heus wel toegeven dat ze ‘’In de regering zitten’’, met een partij die al jaren de grootste is en een partij die te vergelijken is met Groenlinks er alleen maar bij hebben om nog een beetje leuk en milieuvriendelijk over te komen. 7% van de Zweedse kiezers heeft vertrouwen in een Groene, Linkse partij; is nog best wel wat, nog steeds te veel, maar als deze hoeveelheid ook in Nederland de realiteit zou zijn dan komen we qua energiebeleid een behoorlijk stuk verder.

Maar afgezien van het nitpicking hierboven maakt GroenLinks grote fouten hun tweet. Ze prijzen Zweden voor hun CO2-vermindering, en hun schone energieproductie, terwijl dit te danken is aan de schone kerncentrales. Is GroenLinks dan misschien toch voor kernenergie? Er volgde een tweet

Kernenergie goedkoop? Factcheck: nee!
‘Duurzame energie is goedkoper. Er is nog nooit een kerncentrale gebouwd zonder dat daar subsidie voor nodig was.” – @BasEickhout
Check: https://beweging.groenlinks.nl/kernenergie

oh nee! GroenLinks is tegen kernenergie volgens hun partijprogramma.

En dat terwijl Zweden voor 49% afhankelijk is van Kernenergie. Persoonlijk ben ik hier een groot fan van, en ben dan ook tevreden dat GroenLinks zich toch positief uitspreekt over landen met een kernreactor. Maar nog erger, als GroenLinks een voorbeeld wil nemen aan Zweden lost dit niets op. Zweden importeert ook nog eens een behoorlijk deel van hun energie; 15Mtoe, (Mtoe = Miljoen ton olie equivalent) meer dan ze exporteren zelfs.

Wat ik nu wil zeggen is het volgende, dat er toevallig Groenen in een regering zitten zegt niks. Wees niet hypocriet, erken tenminste dat kernenergie een daadwerkelijke oplossing is. Het is volledig acceptabel om een ander land te prijzen voor beleid dat iemand goed acht, maar GroenLinks spreekt zichzelf tegen, Nederland kan onmogelijk een voorbeeld nemen aan Zweden als het gaat om windenergie, qua oppervlakte, qua hoogteverschil, qua natuurvoorzieningen.
Het is simpelweg utopisch denken dat elk land hun doelen in een vingerknip kan halen.
Als GroenLinks een land prijst dat voor de helft op kernenergie draait, kan het nog de goede kant op gaan.