Kamertekort: een kamer op het platteland?

Groningen kampt al enige jaren met een tekort aan studentenwoningen en ondanks investeringen in nieuwe woningen lijkt dit probleem voorlopig nog niet opgelost te zijn. Mijns inziens kan een groot deel van dit probleem snel en eenvoudig opgelost worden, op een goedkope en positieve manier.

In de ommelanden kampt men al jaren met vergrijzing en leegloop, waardoor er veel gebouwen leeg staan. Van deze huizen, kantoren en bejaardencomplexen kunnen gemakkelijk mooie en vooral goedkope studentenwoningen gemaakt worden. Op deze manier gaan we de leegstand in de ommelanden tegen en lossen we het kamer te kort in de stad op. Daarnaast kan deze nieuwe groep studenten de horeca en uitgaansgelegenheden in de regio een nieuw leven in blazen. Ook is er meer rust in de ommelanden waardoor bijvoorbeeld studenten in de laatste fase van hun studie kunnen besluiten hun tijd in de dorpen door te brengen. Zodoende kunnen ze zich beter concentreren op de studie. Verder brengen we meer jongeren in aanraking met het gebied rondom Groningen, waardoor enkele van hen wellicht besluiten hier ook na hun studie te blijven. Met de grote digitalisering is het denkbaar, dat in de toekomst mensen besluiten in de dorpen te blijven aangezien er gemakkelijker vanuit huis gewerkt kan worden.

Er zijn natuurlijk zijn er ook enkele argumenten te bedenken tegen het actief verplaatsen van studenten naar het buitengebied. Zo zal voor veel mensen de afhankelijkheid van het openbaar vervoer een groot punt zijn. Echter zou dit makkelijk op te lossen moeten zijn door het inzetten van nachttreinen en bussen. Veel dorpen hebben al een directe spoorverbinding met Groningen en het instellen van een nachttrein is daarom een relatief kleine moeite. Op die manier kunnen studenten die een kamer in een dorp buiten Groningen hebben, net als studenten die in de stad wonen ook gebruik maken van de nachtelijke faciliteiten die Groningen te bieden heeft. Verder zou er ook vanuit de gebieden buiten Groningen een tegengeluid kunnen komen, die zich zorgen maken over overlast. Alleen ben ik van mening dat de studenten die ervoor kiezen om in het Ommeland te gaan wonen, minder snel geneigd zijn om overlast te veroorzaken en weegt dit niet op tegen de positieve effecten die de studenten brengen.

In conclusie zou het kamer probleem in Groningen makkelijk en in positieve manier opgelost kunnen worden. Door de economie in het ommeland een stimulans te geven met meer studenten, die op hun beurt daar relatief goedkoop en luxe kunnen wonen, werken en studeren. Het enige wat hiervoor nodig is, is een goedwerkend openbaar vervoer die zowel dag als nacht operatief is. Waardoor de studenten niks in de stad hoeven te missen.

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.