Whiskey: een guide voor beginners

Door Stephen van den Bos, Wout Brouwer & Boris van der Woude – Whiskey, we kennen het van de smooth en stereotyperende personages. Whiskey heeft het voordeel dat het ook nog eens immens lekker is, en dermate veelzijdig dat als je ze allemaal op één dag zou proeven, je hartstikke dood zou gaan. Van Islay tot Speyside en van Highland tot Malts, in dit artikel hebben we het over een geliefd drankje: whiskey.

Qua terminologie zullen we het kort houden: whisky of whiskey, hoe je het ook maar wil schrijven, Schots of Iers, je zou denken dat het bruine goud uit het noorden van de Britse eilanden kwam. Gek genoeg is whiskey volledig Chinees. Althans, de destillatiemethode. In dit artikel noemen we vier whiskeys/whiskys op die we iedereen kunnen aanbevelen!

Bowmore 12

Wout: ‘Het zuidelijkste eiland van de Binnen-Hebriden is Islay. Een whisky-hemel als je het mij vraagt. Het eiland is rijk aan veengebieden en de turf die door de venen wordt geproduceerd wordt gebruikt voor het roken van de mout. Hierdoor hebben Islay-whiskies een zeer rokerig karakter. Een van mijn favoriete Islay-whiskies is Bowmore 12. Mijn ouders hadden vroeger een oude eikenhouten tabakspot waar een hele typische geur in hing. En die houterige tabaksgeur komt ook terug in de whisky, samen met een keur aan andere smaken. De whisky is erg sterk van geur en de Engelse drankgoeroe Oz Clarke raadt aan om tijdens het ruiken door neus en mond tegelijk in te ademen. Uiterst geschikt voor lange avonden en deze whisky laat zich graag vergezellen door oude kaas of Groninger worst – en ook een grote kop lapsang souchong (gerookte Chinese thee) is zeer gewaardeerd gezelschap voor de Bowmore. Serveer het geheel met een haardvuurtje en wat filosofie en je krijgt een succesvolle avond!

Tip: ik drink mijn Bowmore het liefst zonder water toe te voegen. Je proeft pas op deze manier de ingehouden aroma’s die pas in je mond volledig tot bloei komen.’

Glengrant the Major’s Reserve (10 jaar oud)

Wout: ‘Seductively smooth, fruity and rich staat er op de doos. Een omschrijving die mijns inziens helemaal klopt. Voor een zeer schappelijke prijs heb je een acceptabel glaasje scotch op je tafel staan. En als het glas dan voor je op tafel staat danst de geur je tegemoet. Een beetje appel. Een beetje peer. Meerdere beetjes citrusvruchten. Een slokje laat je kennismaken met een whisky die zich duidelijk aan de zachtere kant van het whiskysegment bevindt, zowel qua geur als qua smaak. Een whisky die toegankelijk is en uitnodigt tot ruiken zoals whiskygoeroe Richard Paterson dat doet: je neus in het glas steken (of, zoals Paterson doet, het glas tegen je neus drukken). Proef je Schotland? Niet echt. Heb je een lekkere Speyside whisky waarbij een kaasplankje zich in zeer goed gezelschap bevindt? Jazeker. Glengrant is een toegankelijke whisky voor weinig geld. Maar denk niet dat het vanwege de lage prijs een slechte whisky is! Een beetje water gooit de whisky helemaal open en de geur en smaak komen je haast zonder het te drinken al tegemoet.’

Jameson Caskmates

Boris: ‘Voor een gemiddelde prijs van €29,99 is deze Whiskey een aanrader voor starters. Deze Jamesson-gebaseerde whiskey wordt in Ierland gemaakt, en is eigenlijk meer een Highland-Whiskey dan een Islay, dat zich kenmerkt door het ontbreken van de zeer penetrante, rokerige geur. Maar dan het belangrijke: deze whiskey wordt gedestilleerd in, surprise surprise, een biervat! Sterker nog: het wordt gedestilleerd in het Guiness-vat.

Hoe perfect lijkt deze combinatie? Het favoriete drankje van de JOVD, het biertje, gecombineerd met het favoriete drankje van de elite. Met de eerste aanzet proef je bier, daarna proef je een lichtzoet aroma dat boven de opvolgende whiskey-geur je neusvleugels doet smelten. Verder is de Whiskey zelf geweldig, zoals van Jameson verwacht mag worden, en heeft een zeer sterke, en licht-zoete smaak van zichzelf. Zeker een aanrader, voor jong, oud, nieuwe en ervaren whiskey-drinkers.’

Macallan ´18 – Fine Oak

Boris: ‘U dacht toch zeker niet dat we er geen dure Whiskey bij zouden gooien? De Macallan, een wereldberoemd en favoriet merk onder zakenmensen, advocaten, en de algemene elite. Niet gek bij een gemiddelde prijs van €350. Toch is deze whiskey niet mijn favoriet omdat deze het rijpingsproces gebeurt in sherry-vaten en bourbon-vaten. Door de whiskey in deze vaten te laten rijpen, krijgt het een lichtzoete initiele geur en smaak, met een afdronk van de beroemde en vertrouwde whiskey die we allemaal kennen. Dit effect wordt versterkt door de smaak van chocolade, honing en verscheidene noten. Eerst zoet, dan het de chocolade en het fruit, waardoor je denkt dat je een fruitcocktail drinkt, en dan de afdronk: alsof er een engeltje over je tong piest. Ik kan niet anders zeggen dan dat die houterige smaak, de eikenhouten, de prijs rechtvaardigt. De smaak maakt de rib uit je lijf het zeker waard!’

Suntory Hibiki 17 years old

Stephen: ‘Over het algemeen sta ik bekend als een vrij extravagante jongen, wat ik volledig snap. De preutsheid van het normaal doen is over het algemeen niet voor mij weggelegd. De een zal het adoreren en de ander zal het tegenstrijdig vinden. Kies een keer voor iets anders, iets wat meer gewaagd is. Kies voor een keer voor Japanse whisky. U hoort het goed: whisky. De Ieren en Schotten zijn niet de enige volkeren welke goed zijn in het maken van dit goddelijke brouwsel. Al een lange tijd ben ik gefascineerd door het Japanse vakmanschap. Japan, een land dat voorheen niet bekend stond om whisky, wordt nu wereldwijd gerespecteerd en naar mijn mening creëren zij whisky van ongekende kwaliteit. Oké. Wellicht ben ik bevooroordeeld, maar nu even oprecht, laat die mooie fles Macallan of Glenfiddich eens in de kast staan en lees en luister naar het verhaal over mijn favoriet.

In 1963 richtte Keizo Saji Suntory op. Het was niet zomaar een beginnend bedrijf. Sterker nog, het bedrijf bestond al. Saji’s vader, Torii Shinjiro was Japan’s eerste whiskydistilleerder. In 1929 richtte hij namelijk Koptibukiya op. Spreekt u dit even uit? Juist, dit dacht Saji bij het overnemen van het bedrijf ook. Een wijze keuze om de bedrijfsnaam te veranderen in Suntory, want dit kunt u na een paar glaasjes nog uitspreken. Saji nam nog twee distilleerderijen over, Gotemba en Hakushu. De laatstgenoemde is een belangrijke. Gelegen in het bos van een Japans gebergte, hoger dan de hoogstgelegen distilleerderij in Schotland, vindt u Hakushu. In deze distilleerderij wordt de mooie Suntory Hibiki blended whisky geproduceerd en gebotteld. De Hibiki 17 heeft al verschillende prijzen gewonnen, zowel nationaal als internationaal. Door zijn rijke smaak is dit een whisky waar u ’s avonds even voor gaat zitten. De geur is een combinatie van honing en hout; een zoete geur. Zodra u deze nuttigt merkt u direct hoe vol de body is. Tonen van eikenhout, abrikozen, karamel en vanille. Iets dat u lang zal bijblijven, ook door het geld dat u over de toonbank smijt. De Suntory Hibiki 17 70cl koopt u voor ongeveer €200,-

Een advies: weest u, als het u belieft, niet de persoon die hier een klontje ijs in gooit. Uw bankrekening en smaakpapillen zijn u dankbaar.’

Nikka from the Barrel

Stephen: ‘Nadat ik u met zo’n dure whisky heb opgescheept moet u natuurlijk ook voor een goedkopere variant kunnen kiezen. Om die reden presenteer ik u de eveneens Japanse whisky: Nikka from the Barrel. De oprichter, Masataka Taketsuru vestigde zich niet in de bergen, maar aan zee in Yoichi Hokkaido. Om Nikka from the Barrel te produceren worden, zoals u het al leest in de naam, vaten gebruikt. De whisky wordt drie tot zes maanden gerijpt in gebruikte vaten. Wat mij betreft is dit een ‘daily driver’, elke avond is een gelegenheid om deze whisky te nuttigen. Verschillende aroma’s zullen u tegemoet komen. Denk aan sinaasappel, kaneel, walnoot, framboos en kruidnagel. Echter, door al de karakteristieken van Nikka (lees: nie-ka) heeft deze whisky niet het gewoonlijke percentage van rond de 40% maar een hoger percentage van 51.4%. De body is medium met een gebalanceerde smaak en alhoewel dit een blend is, is hij lastig te onderscheiden van een single malt. Wees overigens gerust, een drupje water of een klontje ijs doet niet af aan de smaak.’

Zin gekregen in een alcoholische versnapering na het lezen van dit artikel? Hef gerust het glas, maar drink zeker met mate(n)! Benieuwd naar wat politici drinken? Lees dan het artikel over drinkende politici.

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.