Bitcoin: a convenient truth

Iedereen heeft er tegenwoordig over gehoord en velen hebben er een mening over: bitcoin. Volgens sommigen is het de revolutie van de eeuw, minstens zoveel zijn sceptisch. Revolutie of niet, weinig onderwerpen hebben de laatste tijd voor zoveel opschudding gezorgd. Daarom is het belangrijk aandacht te besteden aan dit onderwerp. Want hoeveel van wat de media zegt is waar en moet je zelf investeren?

12 januari 2009: de eerste bitcoin transactie is een feit. De bedenker van bitcoin, Satoshi Nakamoto, stuurde tien bitcoins naar Hal Finney. Destijds een verwaarloosbaar bedrag, op het moment van schrijven een transactie van ongeveer $90.000,-. Of Satohsi dit ooit had durven dromen, zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen. Satoshi Nakamoto is een alias die de persoon of groep achter bitcoin vertegenwoordigt. De daadwerkelijke uitvinder is tot op de dag van vandaag niet bekend en de kans is groot dat hier geen verandering in komt.

Voordat we verder gaan, moeten we een paar zaken ophelderen. Door de huidige media wordt bitcoin als overkoepelende term gebruikt voor alles wat met blockchain of decentrale techniek te maken heeft. Het tegenovergestelde is waar: bitcoin is namelijk een product van deze technologie. Bitcoin is ook niet de enige cryptomunt, of almachtig boven alle andere coins. Er zijn op het moment van schrijven ruwweg 1500 verschillende cryptomunten geregistreerd op Coinmarketcap, de autoriteit op het gebied van cryptocurrency.

Blockchain-technologie

Crypto-currency maken gebruik van blockchain-technologie. In dit onderstaande filmpje van NOSOP3 wordt kort uitgelegd wat blockchain nou precies is.

Maar wat betekent deze blockchain-technologie nou eigenlijk voor ‘de normale Nederlander’? Iedereen heeft wel iemand in zijn omgeving die in de crypto wereld is gestapt en daar wellicht goed geld mee heeft verdiend. De crypto-wereld en daarmee de blockchain-technologie gaat echter zo veel verder dan investeren in muntjes om een zo groot mogelijke winst te halen. Net als AEX-genoteerde bedrijven zit ook achter elke crypto munt een daadwerkelijk bedrijf of idee, uitzonderingen daar gelaten.

We blijven even bij de bitcoin. Deze munt is opgezet om (inter-)nationaal betalingsverkeer decentraal en zonder tussenpersoon te laten verlopen. Een concept waarmee betalingen binnen enkele seconden plaats kunnen vinden, waar dan ook ter wereld. Banken en overheden loopt het dun in de broek op het moment dat een systeem als dit wereldwijd wordt ingevoerd. Ze kunnen gerust zijn, want het gaat er niet komen. Om een wereldwijd decentraal betalingssysteem in te voeren zullen alle landen hun euro’s, dollars en yens opzij moeten schuiven voor de digitale munt. Zoiets gaat, in ieder geval de komende tien jaar, niet gebeuren.

Zijn crypto-munten gebakken lucht?

Zijn alle crypto gebakken lucht? Nee, zeker niet. Er zijn op dit moment al blockchain-technologieën die daadwerkelijk gebruikt worden. Blockchain-technologie kent namelijk nog zoveel meer toepassingen dan alleen het verplaatsen van geld. De Chinese stad Xiong’an is grotendeels werkende met behulp van blockchain-technologie. Zaken als infrastructuur, distributie en communicatie zijn zaken die in Xiong’an met blockchain-technologie gebeuren. Dit soort zaken kunnen hierdoor veel sneller en eenvoudiger verlopen.

Kunnen we dit soort systemen ook in Nederland gebruiken? Zoals eerder genoemd kent blockchain talloze toepassingsmogelijkheden. Een praktisch en concreet voorbeeld zijn verkiezingen. De Nederlandse overheid kiest nog altijd voor het ouderwetse stembiljet, omdat de stemcomputers onveilig geacht worden. Waar conventionele systemen problemen kunnen ondervinden met veiligheid, heeft blockchain dat niet. Een decentraal systeem is niet te hacken. Met een dergelijk systeem kan iedere Nederlander op zijn smartphone of laptop vanuit huis zijn stem uitbrengen. Door deze stem te combineren met een legitimatiebewijs, kan iedereen één keer stemmen. Het is daarna onmogelijk om nog een keer te stemmen. Fraude is hierdoor uitgesloten en hackers hebben geen kans.

Cryptomunt Guts

Een ander systeem dat (in Nederland) al werkt, is Guts. De oplettende lezer kent deze munt wellicht al, gezien deze bij DWDD is voorbijgekomen. Deze cryptomunt maakt ticketfraude onmogelijk. De Nederlandse overheid buigt zich al jaren over deze kwestie, om de fraude hierin tegen te gaan. Vandaag de dag is het geen uitzondering dat kaartjes voor het tien- of twintigvoudige van de originele verkoopprijs worden aangeboden. Met GUTS is het ticket persoonlijk en uniek. Hierdoor is fraude onmogelijk gemaakt. Waar de Nederlandse overheid zich al jaren de hersenen kraakt over deze kwestie, ligt de oplossing voor het oprapen door blockchain technologie.

Dit zijn toepassingen die oplossingen bieden voor hedendaagse problemen. De vooruitstrevendheid van de Nederlandse overheid is een tweede.

Of cryptocurrency de wereld gaat veranderen?  De tijd zal het leren. De gemiddelde Nederlander kan gerust zijn, want voordat we écht ingrijpende toepassingen gebruiken, zijn we minstens een generatie verder. De gebruiksvriendelijkheid en bruikbaarheid spelen hierbij een grote rol. Crypto staat nog in zijn kinderschoenen, maar groeit snel. Het is een kwestie van tijd voordat het uitgroeit tot een grote vriendelijke reus.

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.