Waarom het afschaffen van het Zweedse volkslied geen oplossing is

Du gamla, du fria”, zo begint het volkslied van mijn geboorteland, Zweden. Een volkslied van twee coupletten geschreven in 1844, en uitgebreid in 1910 met wederom twee coupletten. Een volkslied geïnspireerd op de natuur, de vrijheid, de zon, de hemel en andere zaken die Zweden tot zo´n prachtig land maken. Tegenwoordig, echter, roept de LUF1 op om het volkslied te verbieden.

Deze politici hebben het idee geschapen en verder uitgewerkt om het Zweedse volkslied, Du gamla, du fria, af te schaffen vanwege een ’racistische ondertoon’. Ik was geschokt toen ik het hoorde. Meestal heb ik wel een antwoord klaar als het aankomt op ondernemingen van Groenlinks of de SP die een nieuw wetsvoorstel willen invoeren waarvan de heer Marx nog schatert van het lachen in z´n graf, hier stond ik met m´n mond vol tanden.

Racistisch: een rare omschrijving voor een volkslied. Natuurlijk kan er kritisch naar gekeken worden, maar waar komt dit verwijt vandaan? Zit er een bron van logica in, in dit voorstel? Volgens de LUF is de zinscombinatie ”Med Gud skall jag kämpa, för hem och för härd, för Sverige, den kära fosterjorden, wat, simpelweg vertaald: “Met God zal ik strijden, voor mijn thuis en het gevecht, voor Zweden, mijn lieve thuisgrond” betekent. LUF geeft aan dat 60% van de bevolking atheïstisch is, en een groot deel van de bevolking een ander geloof aanhangt, zoals de islam of het jodendom. De term God zou daarom racistisch zijn, en de termen die er op volgen zouden te oorlogszuchtig zijn. 

Walgelijk. Het volkslied is de identiteit van het land, een token van de geschiedenis, een blijk van gepaste en verdiende trots, een lied dat elke landgenoot hoort te kennen. Ik bedoel hiermee niet het verplicht leren van het volkslied, zoals de heer Buma van het CDA meermalen heeft verkondigt; ik bedoel het principe van het leren zelf, dat men het volkslied leert omdat men trots is op het land, het belangrijk vindt om de geschiedenis te kennen en de nationale identiteit te onderhouden.

Het verwijt op basis van geloof is een raar argument, mijns inziens gebaseerd op hun eigen politieke anti-nationale agenda. Is iets racistisch omdat een deel van de bevolking dit geloof niet aanhangt? Volgens mij kennen de leden van de LUF niet de volledige en kloppende betekenis van het woord racisme. Als het hebben van het woord “God” in een landelijk volkslied, racistisch is omdat een deel van diens bevolking deze religie niet aanhangt, is een drogreden. Laten we dan meteen de Britse vlag afschaffen, en het “God save the Queen”. Op het Nederlandse twee-euromuntstuk staat “god zij met ons”.  Noorwegen is racistisch, want zij hebben toch zeker een kruis op hun vlag, net als de andere Scandinavische landen. Het vormt geen logisch argument. 

Het tweede punt dat ik aan wil halen is de genoemde oorlogszuchtigheid. Zweden heeft al 200 jaar geen oorlog meer gevoerd op Zweeds grondgebied. Oorlogszuchtigheid is niet bepaald een onderdeel van de Zweedse identiteit en zal dit ook niet snel worden.

Waar dit hele betoog eigenlijk over gaat is dat ik meer en meer teleurgesteld raak in dit soort symboolpolitiek, de praktische culturele zelfmoord van een land. Symboolpolitici zoals de LUF overtuigen, althans, proberen Zweden te overtuigen, dat ze zelf geen cultuur hebben, geen nationale identiteit, geen “eigen belang” van het alledaagse leven. Het is een voorbeeld van toegepast socialisme, een tirannie van de minderheid. In dit geval drukt de politiek een te grote stempel op de bevolking van het land, waarbij ze vertellen hoe het volk moet leven, denken en hoe ze moeten leren. Daarnaast komen ze met argumenten die geen hout snijden, een volkslied is niet meteen racistisch als een deel van de bevolking een bepaalde religie niet aanhangt. 

Niet bekend met het Zweedse volkslied? Dan kan je hem hieronder beluisteren, inclusief Engelse ondertiteling.

Show 1 footnote

  1. LUF staat voor Liberala Ungdomsförbundet, een zusterpartij van de JOVD binnen LYMEC

image sources

Een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *