De spelregels bij verkiezingscampagnes

Nu in verschillende gemeenten gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden, staan de politieke partijen te trappelen om kiezers voor zich te winnen. Overal duiken posters op, trekken lijstrekkers het land in en zijn campagneteams zichtbaar aanwezig. De verkiezingscampagnes zijn volop bezig.

Het onder de aandacht brengen van je politieke partij, houdt niet in dat je volledig kan doen en laten wat je wilt. Ook bij verkiezingscampagnes geldt dat je je aan de Nederlandse wet- en regelgeving dient te houden.

Welke regels kent Nederland eigenlijk rond verkiezingscampagnes?

De meeste regels staan omschreven in de APV’s (Algemene Plaatselijke Verordeningen) van gemeenten. Dit kan er in de praktijk toe leiden dat er in de ene gemeente strengere regels gelden dan in een andere gemeente. Verder heb je nog de Kieswet. In deze wet staan algemene bepalingen opgenomen met betrekking tot activiteiten rondom het stembureau. Dit artikel gaat in op de wet- en regelgeving die in heel Nederland geldt.

Verkiezingsposters

Naar mate de verkiezingen steeds meer dichterbij komen, zie je steeds meer verkiezingsposters in het straatbeeld opkomen. Voor verkiezingsposters heb je geen vergunning nodig, omdat het onder vrijheid van meningsuiting valt. Echter kiezen tegenwoordig steeds meer gemeenten voor een voorgedrukt verkiezingsbord.

Kramen

Bij een goede campagne kan een verkiezingskraam natuurlijk niet ontbreken. Over het algemeen heb je een vergunning nodig voor kramen waaruit campagne gevoerd wordt. In de APV van de gemeente is hier meer over te vinden onder het kopje ‘standplaatsen’.

Geluidswagens

Misschien wat minder van deze tijd, maar wel een middel die je kan inzetten tijdens de verkiezingscampagne. Een groot voordeel van de geluidswagen is dat je al rijdend je boodschappen kan verkondigen. Hierdoor heb je een groot bereik aan publiek. Al is het anno 2017 wel de vraag of mensen nog op old skool geluidswagens zitten te wachten. Voor het gebruik van een geluidswagen zal een politieke partij eerst ontheffing aan het college van burgemeester en wethouders moeten vragen.

In en rondom het stembureau

Op de dag van de verkiezingen hopen politieke partijen, zwevende kiezers nog te overtuigen om op hen te stemmen. Om ervoor te zorgen dat stemgerechtigden zonder last kunnen stemmen, staat in de Kieswet omschreven wat wel en niet toegestaan is in en rondom de stembureaus. Campagne voeren wordt gezien als het proberen te invloeden van de kiezers in hun stem. Het wordt dan ook niet getolereerd in de buurt van het stembureau. Je moet namelijk ongestoord je stem kunnen uitbrengen.

Als lid van het stembureau mag je niet je politieke voorkeur in het stembureau verkondingen. Je moet je dus politiek neutraal opstellen. Elke stembureauvoorzitter zorgt ervoor dat de orde in het stemlokaal gehandhaafd wordt. Lukt hem dit onverhoopt niet zelf, dan kan hij de burgemeester om bijstand vragen. Het is dan aan de burgemeester om te bepalen wanneer het stembureau weer open gaat.

Woon je in een gemeente waar 21 maart gestemd mag worden en twijfel je nog een beetje? Vanaf 14 februari staan de meeste kieswijzers online op ProDemos!

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *