Dieren: de steun en toeverlaat aan de zijde van wereldleiders

Dit jaar kwamen vanuit China twee panda’s naar Nederland. De panda’s zijn een geschenk van de Chinese regering ter gelegenheid van het staatsbezoek in 2016. Dit is niet de eerste keer dat de Chinese regering dit doet. Sterker nog, voor het internationaal uitdelen van panda’s door de Chinese regering is zelfs een nieuw woord bedacht: pandadiplomatie. Tijd om op deze vierde oktober eens een bloemlezing te maken van viervoetige vrienden van politici en het antwoord te geven op vragen als welk dier een officieel ambt bekleedt en welk dier niet altijd even diplomatiek is om in te zetten.

Bo & Sunny, First Dog’s

Na verkozen te zijn als president beloofde Barack Obama in zijn overwinningsspeech dat zijn dochters een hond zouden krijgen. Bij voorkeur een asielhond, maar doorslaggevend was dat de hond hypoallergeen moest zijn. Senator Ted Kennedy was rond die tijd ook op zoek naar een hond en had geschikte Portugese waterhondpuppy’s gevonden. Hij besloot hiervan een aan de familie Obama te schenken en zo kwam Bo in de familie Obama terecht. Barack Obama mocht op dat moment wel de machtigste man ter wereld zijn, maar ook hij kwam niet onder wandelen met de hond uit. Hoewel fotomateriaal doet vermoeden dat Bo af en toe meer aan de wandel ging met Obama. Bo werd meteen opgenomen in het gezin Obama, had vrije toegang tot het Oval Office en was ook bij officiële fotomomenten aanwezig. Na de herverkiezing van Obama kreeg Bo er een medehond bij: Sunny. Waar Bo bekend staat als een gezellig knuffelende First Dog is Sunny een nogal ander karakter toegedaan: in 2013 stootte Sunny tijdens een officiële gelegenheid voor Michelle Obama een kind omver en in haar laatste dagen in het Witte Huis beet zij een bezoeker in het gezicht.

De Portugese waterhond is een populair ras onder wereldleiders: eind 2016 werd het gezin van de Canadese premier Justin Trudeau ook uitgebreid met een puppy van dit ras. Het hondje heet Kenzie en zoals de Amerikanen Bo en Sunny in hun hart sloten waren de Canadezen ook meteen dol op Kenzie.

Larry, Chief Mouser to the Cabinet Office

Al sinds het gebruik van 10 Downing Street als de ambtswoning van de Britse premier is het huis geplaagd door ongedierte. Britse politici weten hier wel raad mee: al sinds 1515 lopen er al katten rond bij de hoogste functionarissen in de Britse politiek. De kat in 10 Downing Street heeft zelfs een officiële titel gekregen en functioneert als Chief Mouser to the Cabinet Office. De Chief Mouser hoort bij de ambtswoning en is geen eigendom van de premier. De ambtsomschrijving van de Chief Mouser is het bestrijden van ongedierte, ervoor zorgen dat gasten zich welkom voelen, het zoeken van gaten in de beveiliging en het beproeven van antiek meubilair op dutkwaliteiten. Sinds 2011 wordt de post bekleed door Larry, een asielkat uit Battersea. Erg goed in zijn taak is hij niet, Larry staat vooral bekend als aartslui en laat weinig jachtinstinct zien. Desondanks heeft hij wel de nodige muizen gevangen, waarbij de eerste muis uiteraard groot werd uitgemeten in de Britse pers. Maar een echt effectieve oplossing vormt hij niet, waardoor Cameron tijdens een diner met het kabinet ooit genoodzaakt was om een vork naar een rat te gooien. Later vingen minister van Financiën George Osborne en een medewerker met een papieren zak een rat door hem in een hinderlaag te lokken. Osborne kreeg in de pers de titel Chief Mouser aangeboden en de vraag werd gesteld of hij Larry niet beter kon vervangen.

Downing Street kent op dit moment nog twee ander Chief Mousers. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is het territorium van Palmerston en Gladstone bewaakt het ministerie van Financiën. Beiden schijnen niet altijd even goed met Larry overweg te kunnen en met name Larry en Palmerston zijn vaak in de pers vastgelegd terwijl zij bewijzen dat gevechten tussen het Cabinet Office en Buitenlandse Zaken niet alleen in de politieke arena plaatsvinden. Wil je weten wat de katten bezighoudt? Alle drie de Chief Mousers hebben een eigen Twitteraccount.

Het ondiplomatiek inzetten van een hond

Vladimir Poetin staat bekend als een hondenliefhebber. Hij zet zich in voor het behoud van bedreigde Russische hondensoorten. Zelf heeft hij twee honden: Buffy is een zeven jaar oude Karakachan en Yume is een Akita. Yume werd als cadeau aangeboden aan Poetin door de Japanse provincie Akita als dank voor de Russische hulp na de aardbeving in Japan van 2011. Dat Yume niet altijd evenzeer gesteld is op Japanse journalisten liet zij merken door in 2016 luid blaffend op de journalisten af te gaan. Poetin had al zijn kennis en kunde met betrekking tot honden nodig om Yume weer een beetje in het gareel te krijgen. Buffy was een geschenk tijdens een staatsbezoek aan Bulgarije in 2010. Zijn oude hond Koni, die er inmiddels niet meer is, werd regelmatig met Poetin gezien bij officiële gelegenheden. Dit pakte niet altijd even goed uit: in 2007 werd de Duitse bondskanselier Merkel ontvangen door Poetin en zijn hond. Duitsland mag dan wel naamgever zijn van de Duitse herder en Duitse dog, maar de Duitse bondskanselier is bang voor honden en ervoer deze ontvangst niet als een bijster groot succes.

Poetin ontvangt niet alleen honden als geschenk, maar hij deelt ze ook uit aan andere staten. Nadat een Franse politiehond omkwam bij de aanslagen in 2015 schonk Poetin prompt een herderpuppy aan de Franse politie. In 2012 meldde het hoofd van de Russische oliegigant zich bij de Venezolaanse president Chávez met een puppy van een Russische terrier. Dit Russische ras werd na de Tweede Wereldoorlog samengesteld door Stalin, die een stuk of vier rassen kruiste. Een afkomst die het goed gedaan zal hebben bij de communistische Chávez.

Van hond naar politiek

De Indiase premier Narendra Modi heeft het voor elkaar gekregen om van zijn hondenliefhebberij politiek te maken. Begin dit jaar kreeg Modi van een parlementariër naar zijn hoofd geslingerd dat hij nog minder vaderlandslievend zou zijn dan een hond. Modi reageerde hierop door te zeggen dat hij tenminste niet als een hond was opgevoed. Als hondenliefhebber heeft Modi uiteraard zelf een hond: een golden retriever. De naam van de hond is niet bekend, wel is bekend van foto’s dat de hond af en toe niet alleen hondenvoer wil maar ook graag bij de premier van het bord eet. Ook bleek in 2016 dat hij af en toe ook genoegen neemt met een hapje premier toen de hond premier Modi in zijn hand beet.

Dierendiplomatie op zijn Australisch

Australië kent door zijn geografische ontwikkeling een keur aan diersoorten die men nergens anders tegenkomt en dat wordt door het land uiteraard flink uitgemolken. Geen wereldleider op staatsbezoek in Australië kan het land verlaten zonder een koala in de handen gedrukt te krijgen en even met het beestje op de foto te gaan. Een dure business, de koaladiplomatie kost de Australische staat zo’n 400.000 dollar per jaar en een kleine politieke rel brak uit toen bleek dat een knuffel van een koala aan Vladimir Poetin de staat 24.000 dollar had gekost. Naast de koaladiplomatie is ook de kangoeroediplomatie een ding in Australië: politici kunnen geen bezoek brengen aan een natuurgebied in Australië zonder daar enkele kangoeroes te zien en ter gelegenheid van de geboorte van prins George begon de toenmalige premier Julia Gillard een kangoeroe te breien om de ouders te feliciteren. Australië kent uiteraard veel meer inheemse diersoorten, maar zoiets als ‘dingodiplomatie’ bestaat bij mijn weten nog niet.

Dier en politiek in Nederland

Nederland kent geen uitgebreide dierendiplomatie. Onder onze politici bevinden zich de nodige hondenliefhebbers, zoals bijvoorbeeld Ronald Plasterk met zijn Weimaraner Caro. Mark Rutte valt ook onder de hondenliefhebbers, waar hij tijdens zijn bezoek aan Zomergasten uitgebreid over sprak. Ook kattenliefhebbers zijn ruimschoots aanwezig en het houden van katten is misschien het enige wat SP, PvdD en PVV structureel verbindt: Roemer, Thieme en Wilders hebben allemaal katten. We blijven nog even bij de PVV, want Dion Graus staat bekend als een groot dierenliefhebber. Hij heeft zowel honden, katten als vogels en adopteerde een zeehond. Sybrand Buma zet op dierendag een extraatje klaar voor zijn konijnen en Halbe Zijlstra ontpopt zich naast politicus als volleerd duivenmelker. Maar het meest exotische dier is te vinden in het huis van SGP-leider Kees van der Staaij. In een terrarium kruipen de twee huisdieren van zijn kinderen rond. Het zijn de twee rattenslangen Sperry en Slangie. In het terrarium kroop eerder een schildpad rond. Zelf omschrijft hij de band tussen de slangen en hemzelf als een gedoogrelatie, erg dol op slangen is hij blijkbaar niet.

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.