Verboden boeken: waarom worden boeken verboden? #2

Afgelopen zondag is in de Verenigde Staten weer de Banned Book Week begonnen. In deze week wordt er aandacht gegeven aan boeken die dat jaar op de verbodslijst zijn gekomen of aan pogingen daartoe. Al eerder schreven we een artikel over een enkele van deze verboden boeken, en omdat vrijheid hoog in het vaandel staat bij De Jonge Liberaal, schenken we graag nog een keer aandacht aan dit onderwerp. Opdat iedereen in vrijheid kan lezen wat diegene wil!

Harper Lee – To Kill a Mockingbird

Een van de mooiste boeken die ik de laatste tijd heb gelezen, dat is een ding dat zeker is. In dit boek verdedigt blanke advocaat een zwarte man die een blank meisje in het dorp verkracht zou hebben. Door de ogen van de kinderen van deze advocaat vertelt Harper Lee het verhaal uit Maycomb, Alabama. In eerste instantie waren ouders vooral huiverig voor het boek vanwege de verkrachting die centraal staat in het boek, een enkeling had het niet zo op de vloekwoorden in het boek. Na de Civil Rights Movement veranderde dat. Doordat het verhaal zich afspeelde in de jaren dertig van de vorige eeuw, zijn er geen gevolgen voor de acties van de witte mensen in het boek, en Afro-Amerikaanse mensen waren bang dat To Kill a Mockingbird de eerdere acties van de Civil Rights Movement teniet zou gaan doen. Dit jaar heeft weer een moeder van een bi-raciale student protest aangetekend. De reden: het woord nigger werd meer dan 50 keer gebruikt in het boek. Reden te meer om een boek dat juist dit soort sociale problemen wil aankaarten te verbieden.

Bandi – The Accusation

Veel krijgen we niet mee over Noord-Korea, zeker niet over het daadwerkelijke leven in het kleine hermietstaatje in Azië. Schrijver Bandi, Bandi betekent vuurvlieg, heeft tussen 1989 en 1995 deze verhalen opgetekend. Ooit schreef hij voor een door de staat goedgekeurd blad, maar is later satire gaan schrijven, iets waar je in Noord-Korea de doodstraf voor kan krijgen. Toen hij van een bekende hoorde dat diegene Noord-Korea zou ontvluchten, heeft Bandi gevraagd of hij het manuscript mee wilde nemen. Uiteindelijk is dat ook gebeurd via een omweg, waardoor de echtheid van het verhaal bevestigd kon worden. Over het huidige leven van Bandi is weinig bekend, het laatste teken van leven komt uit 2015 en de vrees is dat de identiteit van Bandi door de Noord-Koreaanse overheid ontdekt is.

Suzanne Collins – The Hunger Games

The Hunger Games, een trilogie van Young Adult boeken waarin de hoofdpersoon Katniss moet overleven ten koste van anderen. Letterlijk. In 2012 de boeken waarover de meeste klachten zijn ingediend. De meest gehoorde klachten waren onder andere dat het boek anti-ethniciteit zou zijn, anti-familie, insensitief en occultisch zijn. Dat de boeken veel geweld bevatten staat als een paal boven water, en misschien niet geschikt voo jongere kinderen. De ironie wil echter dat dit boek juist een aanklacht is naar overheden die trachten voor jou te denken, en dat er onder andere geen boeken verboden zouden moeten worden.

Bram Stoker – Dracula

Dracula is een klassieker. Een stuk taaier wel dan je zou vermoeden, maar toch een zeer goed boek en mooi voor op je literatuurlijst. Twee belangrijke thema’s in Dracula zijn liefde en seksualiteit, ten tijde van Victoriaanse tijd. In de Victoriaanse tijd had je als vrouw maar twee opties, of je was een jonge ongehuwde maagd, of je was een moeder. In alle andere gevallen was je een hoer. De twee dames in het boek voldeden aan alle verwachtigen van de Victoriaanse seksuele redelijkheid, maar Dracula probeert hen naar de andere kant te krijgen. Dit lukt deels. Waarom Dracula precies verbannen is geweest is niet geheel duidelijk, er is weinig documentatie te vinden. Gezien een van de thema’s laat zich de reden wel raden.

Anne Frank – Dagboek van Anne Frank

Het Dagboek van Anne Frank is in meerdere landen verbannen. Onder andere in Amerika. Niet om het onderwerp van het boek, haar onderduiken met de familie voor de nazi’s, maar om de seksualiteit van Anne Frank. Op een gegeven moment vertelt Anne over haar clitoris, en dat het lekker kan zijn als je deze aanraakt. Ook verliefdheden en de vermeende biseksualiteit van Anne zouden genoeg redenen zijn om Het Dagboek van Anne Frank niet te laten lezen door kinderen, want je kind beschermen tegen seksualiteit is natuurlijk veel belangrijker dan je kind leren over een van de meest beeldveranderende gebeurtenissen van de wereld.

Mary Shelley – Frankenstein

Frankenstein heeft mij positief verrast, wat een ontzettend goed boek en in tegenstelling tot Dracula geen saai boek. In Zuid-Afrika werd Frankenstein in de jaren 50 verbannen omdat het volgens de Zuid-Afrikaanse Apartheid  object en obsceen was. In 1910 werd de eerste film gemaakt en sindsdien waren er ook andere bedenkingen over het monster van Frankenstein, want veel christenen zagen het monster als een personifictaie van het heft in eigen handen nemen en voor God spelen. Tijdens het lezen van het boek zou je je kunnen afvragen wat erger is, het maken van een monder van overleden mensen , of het weigeren dat mensen hun eigen geluk achterna gaan.

J. D. Salinger – The Catcher in the Rye

Tijdens het lezen wist ik het zeker: dit boek is verbannen wegens het feit dat het verschrikkelijk saai is. De Avonden van Gerard Reve is er niks mee. Net als De Avonden gaat The Catcher in the Rye over een jongen die weinig maakt en ook weinig zal bereiken in het leven. Dit gaat gepaard met genoeg vloeken en seks. Dit was ook het boek dat de moordenaar van John Lennon bij zich had ten tijde van de moord, en de persoon die Ronald Reagan wilde vermoorden, in zijn kast had staan. Dit boek zou van zulke slechte invloed zijn, dat verschillende docenten en ouders niet willen dat kinderen dit boek zouden gaan lezen.

Ook hier houdt de lijst niet op, ook niet in Nederland, een derde deel staat al in de stijgers. Heb jij al eens een verboden boek gelezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *