Slimme steden, een duurzame oplossing voor de toekomst?

Volgens Thierry Baudet en Donald Trump bestaat het niet: de opwarming van de aarde. Toch is de consensus onder het grootste deel van de wetenschappers dat de aarde wél opwarmt. De zeespiegel zal stijgen, het weer zal heftiger worden en het is niet zeker dat “onze” kinderen een nieuwe generatie voort kunnen zetten. Er zijn verschillende manieren om de opwarming van de aarde tegen te gaan, maar er zal meer naar technologie gekeken moeten worden. Alleen, welke prijs moeten we er voor betalen?

Big Data en Slimme Steden

Hubcap, een Amerikaans bedrijf, heeft onderzoek gedaan naar taxiritten. Hierbij is een analyse gemaakt hoeveel ritten gedeeld hadden kunnen worden. Door taxiritten te verzamelen in big data, kunnen taxiritten vaker gedeeld worden. Big data zijn verschillende datasets die te groot zijn om in het reguliere databasemanagementsystemen onderhouden te worden. Hierdoor wordt er minder benzine, elektriciteit of waterstof verbruikt waardoor dit beter voor de aarde is.

We maken het allemaal dagelijks, vuilnis. Niet verrassend dus, de slimme vuilniswagen. Interactieve ondergrondse containers geven een seintje door wanneer ze die dag geleegd moeten worden. Vervolgens wordt de slimste route vastgesteld, waardoor vrachtwagens niet meer onnodig naar niet-volle containers rijden. Daarnaast rijden ze ook nog eens de snelste route. In Schiedam wordt dit al gebruikt1, door dit slimme systeem rijden er in plaats van drie, maar twee vuilniswagens. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot weer beperkt.

Energiemeters

Afgelopen tijd hebben alle energieleveranciers alle meters voor de gas, water en elektra vervangen. Deze meters zijn allemaal vervangen door een slimme meter. Een slimme meter registreert het gebruik van de bewoner, geeft dit gelijk door aan de energiemaatschappij. Hierdoor scheelt het hen geld en de bewoner het gemak dat zij dit niet door hoeven te geven. Dit heeft natuurlijk direct niet veel te maken met de opwarming van de aarde, maar geeft wel het begin van de slimme steden aan.

Accenture heeft het onderzoek Smarter 2030 uitgevoerd, de conclusie hieruit was dat Slimme Steden de CO2-uitstoot met twintig procent kunnen reduceren. Bijvoorbeeld door stadsverlichting alleen te laten branden als dit echt nodig is. Verkeersstromen om te leiden, is het te druk in een bepaalde straat, dan wordt er een andere route gegenereerd.

Slimme Steden, een voorbode van een dystopie?

Maar moeten we deze Slimme Steden eigenlijk wel willen? Technologie heeft vele voordelen maar helaas zijn er ook veel nadelen aan technologie verbonden. Alle macht bij technologische bedrijven neerleggen: is dat wel ethisch verantwoordt? De Slimme Stad klinkt als een  utopie. Maar wanneer de gegevens in verkeerde handen terecht komen kan deze utopie ontzettend snel omslaan naar een dystopie.

Onze veiligheid en privacy kan door deze Slimme Steden flink onder druk komen te staan. In de Slimme Steden van de toekomst worden alle gegevens vastgelegd, hoeveel mensen ergens lopen maar ook wie daar allemaal lopen. Hierdoor kan een kwaadwillend persoon een ander persoon dus altijd vinden. Onze privacy staat hierdoor dus onder druk, maar zeker ook onze veiligheid. Maar daar tegenover staat wel dat criminelen veel sneller opgespoord kunnen worden.

De cruciale vraag over Slimme Steden is: hoe gaat dit slim aangepakt worden? En hoe blijft een Slimme Stad veilig? Een duurzame toekomst ís de toekomst, zeker Slimme Steden zullen een onbetaalbare toevoeging aan het verduurzamen van de toekomst zijn. Maar dit zal wel op een veilige manier moeten gebeuren, maar is veiligheid überhaupt te garanderen?

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.