JOVD Groningen op reis naar Londen

Door Wout Brouwer en Stephen van den Bos – Afgelopen 16 tot 18 mei is een delegatie van de JOVD Groningen afgereisd naar het zonnige Londen voor de jaarlijkse buitenlandse reis. Tijdens deze reis hebben zij een aantal politiek betrokken organisaties bezocht, maar zich uiteraard ook ondergedompeld in het bruisende leven van de stad. Daarnaast heeft uw redactiecommissie de nodige wist-je-datjes verzameld, die binnenkort ook weer gepubliceerd gaan worden.

Wandelend door Londen

Om acht uur verzamelden zestien JOVD’ers zich voor station Groningen om de reis naar Londen aan te vangen. Vanaf Eelde vlogen wij naar Southend, waar wij de trein naar Londen pakten. Na een korte lunchpauze in de wijk Stratford werd de reis voortgezet naar het hostel. Hier leverden wij de bagage af, waarna de eerste activiteit op het programma stond: een stadswandeling, beginnend bij Piccadilly Circus. Dit plein, bekend van de grote schermen op de omringende gebouwen, vormt het centrum van een groot uitgaansgebied. De stadswandeling voerde ons vervolgens via Trafalgar Square, waar wij tijdens een korte stop onder andere stilstonden bij de National Gallery en Nelson’s Column, onder de Admiralty Arch door en over de Mall naar Buckingham Palace. Van daar liep de groep langs de andere kant van St. James’s Park naar Parliament Square, waar de stadswandeling werd afgesloten tussen standbeelden van voorname politici en met uitzicht op de Houses of Parliament, Westminster Abbey en het Supreme Court. Bij iedere stop werd uiteraard het een en ander over de locaties en gebouwen verteld. Na een korte blik Downing Street in zetten wij onze reis voort.

Een uitstekend diner, een proper pub burger, stond voor ons klaar in een prachtig oud restaurant in Pimlico, waarna wij de bus pakten naar onze afspraak met de Young Liberal Democrats in Vauxhall. Het hele land stond in het teken van de aanstaande verkiezingen, zo ook de Young Liberal Democrats, die ons vroegen om te helpen flyeren. Na het flyeren laafde de groep zich aan de warme gezelligheid van een echte Engelse pub (The Crown and Cushion), waar de drankjes rijkelijk vloeiden. Het was inmiddels flink donker geworden en onder deze nachtelijke sluier liepen wij langs een fraai uitgelicht London Eye en via de nog fraaier uitgelichte Houses of Parliament naar Westminster, om daar de metro richting het hostel te pakken.

Bright Blue

Na een welverdiend en zéér uitgebreid ontbijt stond een interview met NOS-correspondent Tim de Wit op de planning. Dit verliep echter anders toen Tim ons liet weten dat hij met spoed de stad uit moest voor een verhaal. Vervolgens is de planning voortgezet door, na een korte wandeling, een bezoek te brengen aan de o zo mooie tuin van Kensington Palace. Door de schoonheid van deze goed onderhouden tuin vergat men haast dat het ook nog regende. Dat laatste heeft de JOVD Groningen de gehele wandeling dwars gezeten. Na een kleine opfrissing in het hostel werd het tijd om met de benenwagen richting Bright Blue te gaan. Bright Blue is de onafhankelijke denktank voor het liberaal conservatisme. Hier hadden wij een afspraak met Laura Round en kregen wij een rappe en beknopte rondleiding. Daaropvolgend werd het verhaal achter Bright Blue verteld. In een van de vergaderkamers luisterden de JOVD’ers aandachtig naar het verhaal van mevrouw Round en stelden zij kritische vragen. Door het zeer enerverende verhaal verlieten wij Bright Blue met een voldaan gevoel. Toen wij het gebouw verlieten hebben wij welgeteld 53 meter gelopen waarna wij neerstreken bij een hippe koffietent om warme drankjes te consumeren en een gezellige discussie of conversatie te houden.

Kahoot-quiz

Eenmaal warmgelopen door de drankjes en discussies werd het helaas tijd om een (voorlopig) eind te breien aan de gezelligheid en onze weg te vervolgen naar de Nederlandse ambassade. Een flink stuk lopen stond de JOVD’ers voor de boeg, maar na een poos waren zij aangekomen bij de ambassade, gelegen naast het Hyde park. Het statige Britse gebouw straalde klasse uit. Ook het interieur deed niet af aan de klasse van de buitenkant. Een strak interieur met een goede smaak voor kunst is hoe het omschreven kan worden. Wat ons te wachten stond was niet verwacht: een Kahoot-quiz, jawel! De quiz besloeg vooral onderwerpen gerelateerd aan de ambassade. Omdat er een prijs aanwezig was voor de hoogste geëindigde, deed iedereen competitief mee. Na deze plezierige sessie maakten wij ons klaar voor een regenachtige wandeling richting het hostel. In de avond was het tijd om een warme maaltijd te nuttigen. Op aanraden van mevrouw Oosting (lid activiteitencommissie) ging de gehele JOVD naar het Italiaanse restaurant ASK Italian. Een restaurant met hippe accenten en objecten die benadrukken dat het ook écht Italiaans is, écht waar. Ondanks de lange wachttijd voor het eten, smaakte de maaltijd goed. Bijkomende complimenten voor de wijn die werd geschonken in het restaurant, maar verder geen woord over de gastvriendelijkheid. Na een lange wachtrij bij het afrekenen ontstond er een splitsing in ideeën voor de verdere besteding van de avond/nacht.

Het eerste idee was aangegeven op de planning van de excursie, namelijk een bezoek aan de exclusieve (lees: vrij gure) tent Tiger Tiger. Omdat drie mannelijke leden dit niet zagen zitten, besloten zij een eigen activiteit te houden. Waar het ene kamp los ging, de wist-je-datjes goed heeft gevuld en veel te bezopen terugkwam, ging het andere kamp in alle rust een drankje nuttigen bij een pub. Met als vervolgactiviteit een nachtelijke wandeling langs niet-toeristische locaties. Uiteindelijk escaleerde dit en belandden zij in een horror-achtige ziekenhuis. Niet om een ongeval, maar een simpele plaspauze. Om u een indruk te geven van het ziekenhuis: neem een horrorfilm in gedachten waarin de hoofdpersoon ’s nachts een ziekenhuis binnenloopt en vervolgens wordt neergestoken of -geschoten. Eenmaal buiten voelde zij zich opgelucht. Niet om het plassen, maar vanwege de sfeer. Na dwalend door de stad te lopen en drugsdealers in een gouden Maserati te hebben gezien, keerden zij als eerste terug naar het hostel. Het andere kamp arriveerde later in een ladderzatte bui. Natuurlijk ging dit gepaard met extra veel lawaai. Gelukkig vielen zij direct in slaap.

Bezoek aan de Gentlemen’s club

Op de laatste dag stond de National Liberal Club op het programma. Deze Britse gentlemen’s club heeft sinds de tweede termijn van premier Gladstone iedere liberale politicus van betekenis langs zien komen. Met onze bagage voor de terugreis bij ons liepen we het prachtige pand aan Whitehall Place binnen. In de gangen waar personen als Lloyd George en Winston Churchill regelmatig gelopen hebben werden we uiterst gastvrij ontvangen door Simon Roberts, secretaris van de National Liberal Club. Via het prachtige marmeren trappenhuis voerde de rondleiding naar de eerste verdieping van het pand uit 1887 naar de kamers waar in vroeger dagen de leden van de Liberal Party en tegenwoordig voornamelijk Liberal Democrats onder het genoegen van een drankje en een rokertje politiek en actualiteit bespraken. Het Victoriaanse tegelwerk en de lambrisering werden afgewisseld met portretten en beelden van voorname leden van de National Liberal Club. Tegenwoordig is het pand niet meer volledig in gebruik door de National Liberal Club, op de hoger gelegen verdiepingen zit nu een hotel gevestigd. Na het bezoek aan de National Liberal Club werd een korte lunchpauze gehouden, waarna wij de treinreis naar Southend aanvingen. Daar aangekomen pakten wij het vliegtuig terug naar Eelde,alwaar een uurtje later de wielen de grond raakten en een zeer geslaagde buitenlandse reis werd afgesloten.

Terug in Groningen

Al met al kunnen wij spreken van een uitermate geslaagde reis naar het politieke centrum van een land dat midden in de actualiteit staat. Een reis met een goede balans tussen politiek en cultuur. Immers: politiek is niet slechts landsbestuur, het is ook cultureel. De eerste keer dat onze Tweede Kamer tijdens een betoog opstaat om ‘hear, hear’ te roepen moeten wij namelijk nog zien. Bij de culturele elementen van de reis konden datgene wat de stad te bieden heeft vanzelfsprekend niet onbesproken blijven. In het geval van Londen is dat ontzettend veel en wij gaan er dan ook van uit dat de deelnemers nog meermalen voet op Londense bodem zullen zetten.

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *