De Jonge Liberaal on tour: JOVD Friesland Del Sol

Op een mooie zonnige vrijdag reisden twee JOVD’ers van de afdeling Groningen naar het naastgelegen Friesland voor een bootfeestje. Een daarvan is natuurlijk Stephen van den Bos, uw verslaggever. De opgestelde doelen waren: een artikel schrijven over de activiteit, een drankje nuttigen en zich socialiseren. Daarnaast overduidelijk het vermakelijke gedeelte waarbij zowel de voorzitter als penningmeester van JOVD Friesland over boord werden gegooid.

De dag begon niet al te vroeg. De inloop van de activiteit was rond half vier bij de haven in Grou. Bij aankomst waren voorzitter Jelle Overbeek en algemeen bestuurslid Klaas Jumelet al druk aan het sjouwen. De kisten vol met lekkers werden in de ruime sloep gedragen, waar over een uur 35 man omheen zou staan. Al snel arriveerden de gasten en sprongen als ervaren scheepslui de boot in. De boot, genaamd ‘Grutte Grize’ was rond half zes gevuld met JOVD’ers van negen afdelingen, waarvan een hoofdbestuurder, en enkele leden van de VVD.

Ondertussen had kapitein Jan zich ook aangemeld. Jan is een heer met lange grijze haren en een goed gevoel voor humor; een zeer vriendelijk persoon. Niet veel later voeren wij door het natuurgebied De Oude Venen/De Alde Feanen met de goed verzorgde sloep. Het bier was er in overvloed en zo ook de conversaties tussen leden van verschillende afdelingen. Het landschap om ons heen zei mij vrij weinig, dit voornamelijk omdat er ook daadwerkelijk vrij weinig was. Alhoewel ik toegeef dat de woningen mij erg aanspraken. Riante kasten aan een rustig meer, wie wil dat nou niet? De ironie zit hem in de voorbijkomende boot met luidruchtige studenten.

Terwijl wij verder voeren heb ik gesproken met mensen van verschillende afdelingen. Van Leiden e.o. tot Kennemerland en verder naar de Top van Holland. Stuk voor stuk erg interessante mensen met erg interessante gesprekken, maar het interessantste was wanneer de oesters tevoorschijn kwamen. Alvorens mevrouw Strating, de hoofdorganisator, het mes in handen had boden mensen zich al aan. Een zekere dame van de afdeling Kennemerland was hierbij de grappigste vertoning. De oester lag namelijk al in de prullenbak voordat zij deze in haar mond had.

Ook de nodige foute hitjes waren aanwezig tijdens deze boottocht. Zo hebben wij La Macarena gedanst en het verschrikkelijke Boten Anna aangehoord. Om een kleine pauze in te lassen meerden wij aan bij een kleine steiger net buiten een dorpje, maar voordat wij uitstapten kwam een speech van Jelle over het geweldige jaar. Niet veel later klonken de woorden die iedereen wilde horen: “gooi mij maar het water in” en zo geschiedde het. Dit gebeurde ook bij Rieuwert Lekkerkerker, de penningmeester. Met de twee in het water was het tijd om een plaspauze in te lassen. Zodra iedereen klaar was met hun behoefte, keerden wij weer terug om de boot los te koppelen en het meer op te varen. Dit gebeurde met enigszins scheve blikken, omdat de muziek vrij luid was en de bewoners rust wenste.

De terugreis naar de haven van Grouw verliep vrij rustig. Op een aantal scheve blikken, lachende mensen na (vanwege de foute en luide muziek) en een keer fout te hebben gevaren was er niet veel noemenswaardig. Aan het eind, toen de boot weer aan de kade lag, was het tijd om gedag te zeggen en was het nog ruim een kwartier gezellig voordat iedereen vertrok, naar huis of naar de kroeg. Het was een zeer geweldige dag en met die reden hoop ik dat er meer van dit soort activiteiten plaatsvinden!

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *