Er gaat niets boven Groningen!

De prijswinnende slogan ‘Er gaat niets boven Groningen’ is een van de meest geslaagde voorbeelden van geografische marketing. Helaas meent menig Randstedeling dit motto van regionale trots om te moeten bouwen tot ‘er ís niets in Groningen’. Ondanks de positieve invloed die de slogan heeft gehad op het aantal toeristische overnachtingen loopt Groningen nog steeds achter op andere provincies in Nederland. De Jonge Liberaal ging op onderzoek uit, bezocht verschillende gemeenten en ontdekte dat Stad en Ommeland meer te bieden heeft dan je in eerste instantie zou denken.

 Cultuur en geschiedenis

De provincie Groningen richt zich vooral op de geschiedenis van de veenkoloniën. Op veel plaatsen is dit nog duidelijk zichtbaar in het landschap. Zo onttrekt de gemeente Stadskanaal haar bestaansrecht aan de aanleg van een kanaal voor veentransport. Ook Veendam heeft een rijke geschiedenis in het turfsteken. Nog altijd vind je hier het Veenkoloniaal museum. Ook worden er door onder andere het Nationaal busmuseum rondleidingen georganiseerd waardoor je de effecten van de veengeschiedenis ook echt kun beleven. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om zelf met een bootje door de kanalen te varen. Liever met de trein? Tussen Stadskanaal en Veendam kun je gebruikmaken van Museumspoorlijn STAR

Het gebied “Middag-Humsterland” laat de invloed van de waddenzee op de terpen en wierden duidelijk te zien. In Ezinge, waar RUG-professor Albert van Giffen nog opgravingen heeft gedaan, vind je museum Wierdenland. Dit museum toont de overblijfselen van de ijzertijd en de Romeinse tijd in Noord Nederland.

Naast terpen, wierden en veen heeft Groningen ook een religieuze geschiedenis. Zo vind je in kloosterdorp Aduard het kloostermuseum. Het grootste klooster van Noord-West Europa zelf is al lang geleden afgebroken, maar met behulp van een applicatie kun je het in augmented reality weer in volle glorie terugbrengen. In Ter Apel kun je het laatste overgebleven middeleeuwse klooster van Nederland ontdekken. In dezelfde regio vind je de vesting Bourtange, een vesting die nooit werd ingenomen en waar het nog altijd lijkt alsof het 1742 is. Het hele jaar door zijn er in dit vestingstadje verschillende evenementen.

De stad Appingedam staat bekend om haar hangende keukens. Na het ombouwen van de pakhuizen was er geen ruimte meer voor de keuken, noodgedwongen werden deze vervolgens boven het water gebouwd. De Italiaanse krant La Stampa betitelt Appingedam als “Het Venetië van het Noorden”. Ook het raadhuis en de naastgelegen kerk (met gerenoveerd kerkorgel) zijn zeker een bezoek waard!

Natuur

“Rust en Ruimte” waren tijdens alle interviews, telefoontjes en bezoeken de meest gehoorde woorden. De grote afstand van de rest van Nederland is volgens sommigen zelfs een voordeel. Waar de rest van Nederland met het openbaar vervoer nog uitstekend te bereiken is blijft Groningen achter. Hierdoor kun je tijdens een weekendje Groningen echt even helemaal tot rust komen. De mooie natuur in de provincie helpt hier ook aan mee. De telefoon kan uit, de mailbox valt stil en dan blijft niets anders over dan het geritsel van de bomen en het gefluit van de vogels. Zelfs op loopafstand vanaf de stad Groningen is deze rust al te vinden bij bijvoorbeeld de Hortus in Haren, die dit jaar honderd jaar bestaat!

De gemeentes zijn op dit moment druk bezig om een wandel-knooppuntenroute te realiseren. Hierdoor kunnen alle gemeentes worden verbonden zoals dat eerder al voor fietsroutes gebeurde. Daarnaast heeft de provincie geld uitgetrokken voor het verbinden van de riviertjes, meren en kanalen. Hierdoor kun je ook met de boot de natuur in Groningen ontdekken. In Hoogezand vind je de laatst overgebleven scheepswerf waar nog steeds zoals vroeger wordt gebouwd en nog altijd schepen worden gerestaureerd. Liever een modernere scheepswerf? in Hoogezand vind je een aantal van de grootste scheepswerven voor (binnenvaart)schepen. Door de smalle kanalen worden deze schepen dwars tewatergelaten, dit brengt een unieke belevenis met zich mee (filmpje).

De nieuwe gemeente Westerwolde heeft als de eer zich onderdeel te mogen noemen van Cittaslow. Cittaslow richt zich op het behoud van cultuurhistorie en de promotie van lokale producten in gemeentes met minder dan vijftigduizend inwoners. Een mooi voorbeeld is te vinden in kloosterboerderij Bleyendael, de hamburgers die hier worden verkocht zijn gemaakt van het zeldzame koeienras de Blaarkop. Aan het einde van de levenscyclus worden zij verwerkt tot worsten of hamburgers, geheel volgens het idee van Cittaslow.

Sinds kort heeft de provincie Groningen ook aansluiting gevonden bij Geopark de Hondsrug. Dit gebied ligt voornamelijk in Drenthe en staat bekend om de vele hunnebedden en goed onderhouden fietspaden. Wat weinigen weten is dat dit door UNESCO erkende natuurgebied doorloopt tot aan de Noorderbegraafplaats in Groningen. Het is tijdens de laatste ijstijd gevormd en dankt daaraan ook haar kenmerken heuvelachtige landschap. Tweede Kamerlid en Groninger Joost van Keulen sprak in 2015 al zijn blijdschap uit over de opname van de gemeentes Groningen en Haren in dit unieke natuurgebied.

De oude zandruggen die zo kenmerkend zijn voor het gebied van het Geopark zijn helaas ook de belangrijkste reden voor de slechte bereikbaarheid van noord naar zuid Groningen. Dit terwijl de verbinding oost-west juist veel beter is. Voor fietsers bieden deze zandruggen echter een mooie manier om te genieten van het Natura2000 gebied.

Sport en vrije tijd

Voor wie iets anders wil dan cultuur of een rustige wandeling door de natuur heeft de provincie Groningen ook genoeg te bieden.

Wie aan schaatsen denk, denkt aan Friesland en de 11-stedentocht. Noordlaren gaat echter al een aantal jaar de strijd aan met Haaksbergen voor de eerste marathon op natuurijs. In Sappemeer vind je daarnaast het Groninger schaatsmuseum. In de gemeente Leek kan op landgoed Nienoord worden geschaatst op een prachtige natuurijsbaan. Op het landgoed zelf is voor jong en oud nog veel meer te beleven. Zo kan er worden gezwommen, kun je op natuur-expeditie en heeft het landgoed een goedgevulde evenementenkalender. Landgoed Nienoord is een van de vele “borgen” die Groningen rijk is. Deze buitenverblijven voor jonkers uit voorbij tijden zijn vaak in oorspronkelijke staat teruggebracht en zeker een bezoek waard.

Maar ook op het gebied van water- en zeilsport legt onze provincie het vaak af tegen Friesland. Een van de belangrijkste nieuwkomers op dit gebied vinden we op ongeveer een half uur rijden van Stad. Het Schildmeer heeft sinds ongeveer driekwart jaar een speciale promotie-stichting die zich inzet voor de organisatie van evenementen op het gebied van durf en duursporten. Naast rustig wandelen in het naastgelegen bos kun je hier kanoën, SUPpen en zeilen. Stichting sportpromotie Schildmeer werkt samen met lokale ondernemers, de gemeente en de provincie aan het beter bereikbaar maken van noord-oost Groningen.

Geen zin om te varen, maar zit je liever op de fiets? Dan kun je gebruik maken van de uitgebreide knooppuntenroutes die net zoals in heel Nederland ook in Groningen aanwezig zijn. Verder vind je in Westerwolde een van de langste mountainbike-routes van Nederland. Meer dan tweehonderd kilometer aan uitgestippelde routes zijn via de website beschikbaar.

Tenslotte

Om af te sluiten met de woorden van de Harense wethouder Mathilde Stiekema: “In Groningen vind je alles wat Friesland en Drenthe ook hebben, maar dan beter en dichter bij elkaar”. Tip van deze wethouder: Vaar mee met een boot vanaf Lauwersoog om Schiermonnikoog heen, vang je eigen vis en zie hoe deze ter plaatse klaar wordt gemaakt waarna je hem lekker op kunt eten met een prachtig uitzicht over zee. Zelf heb ik de hele provincie mogen doorkruisen, van Appingedam tot Haren en van Leek tot Vlagtwedde. Het kostte soms wat moeite om ergens te komen, maar ik kan je verzekeren “er gaat echt niets boven Groningen”

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *