De Jonge Liberaal on tour: meelopen bij de voedselbank

Het is zaterdagmorgen. Tamara en ik worden om negen uur verwacht bij de Voedselbank. Het doel is om een dag mee te lopen bij de Voedselbank, om zo meer over dit goede initiatief te leren. Natuurlijk weet men het een en ander over de Voedselbank vanuit de media, maar daar blijft het vaak ook bij. Door een dag actief mee te draaien, hopen wij niet alleen bij onszelf een nieuw beeld over de Voedselbank te vormen, maar ook bij jullie, onze lezers.

De JOVD en de Voedselbank is namelijk in eerste instantie een combinatie die je niet snel verwacht. De Jonge Liberaal vindt het belangrijk om actief te kijken naar maatschappelijke onderwerpen die in Groningen (en landelijk) een rol spelen. Eén daarvan is armoede.

Voedselbank in cijfers

Onder andere vanwege de economische crisis is het aantal Voedselbanken in Nederland de laatste jaren steeds meer gegroeid. In 2014 waren er bijvoorbeeld 510 uitgiftepunten van de Voedselbank, in 2016 waren dit er 535. Sinds 2016 heeft meer dan 95% van de Nederlandse gemeenten een Voedselbank. Het effect van de economische crisis is terug te zien in het aantal klanten van de Voedselbank. Nu de economie weer aan het aantrekken is, neemt het aantal klanten bij de Voedselbanken  wel af. In 2014 had de Voedselbank nog 94.000 klanten en in 2016 was het aantal gedaald naar 80.000 klanten.

Ontvangst bij de voedselbank

Ondanks het feit dat wij, als avondmensen, het tijdstip voor een zaterdagmorgen best wel vroeg vinden1, staan er al heel wat mensen voor de ingang van de Voedselbank te wachten tot het moment dat ze naar binnen kunnen. Later horen wij van bedrijfsleider Kor Adema dat de eerste mensen al om 6:00 uur voor de ingang staan te wachten. Wie vroeg komt, heeft namelijk meer keuze uit verschillende producten. Bij de dienstingang treffen wij een grote groep enthousiaste vrijwilligers aan. Na een korte introductie en rondleiding door Kor, mogen ook wij onze handen uit de mouwen steken.

Voedsel

In de ochtend maakt de vrachtwagen van de Voedselbank meerdere rondes langs supermarkten. Hier worden producenten opgehaald die tot de betreffende dag houdbaar zijn. Deze producten worden over het algemeen niet meer in de winkel verkocht, maar de winkels maken de Voedselbank er wel erg blij mee. Naast het voedsel dat rechtstreeks bij de  supermarkten wordt opgehaald, ontvangt de Voedselbank ook grote pallets met voedsel die door de fabrikant uit niet verkocht wordt, vanwege fouten op de etiketten. Met het voedsel zelf is niets aan de hand, maar het product is niet meer geschikt voor reguliere verkoop. Normaal gesproken verdwijnen dit soort producten in de prullenbak. Door ze weg te geven aan de Voedselbank zijn er nog heel wat mensen die het voedsel kunnen eten. De Voedselbank maakt zich dan ook hard tegen voedselverspilling.  Al het voedsel dat hier terecht komt is afkomstig van donaties. Dit maakt het voor de Voedselbank mogelijk om gratis voedsel te verstrekken aan mensen de armste mensen.  Tijdens het controleren van de producten, komt steeds meer voedsel binnen.

Volgens Kor is het voedsel dat de Voedselbank verstrekt bedoeld als noodhulp voor personen die op maandbasis niet rond kunnen komen. Dit ongeacht het feit of de financiële problemen zich op korte of lange termijn afspelen. Het voedsel dat verstrekt wordt, is dan ook geen extra cadeautje.

Voedseleisen

De Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) handhaaft strenge eisen als het om voedsel gaat. Deze eisen gelden ook voor de Voedselbank. Hierdoor is het belangrijk om alles netjes op te slaan en de omgeving schoon en opgeruimd te houden. Elke binnenkomende vracht wordt gecontroleerd. Is het product niet over datum? Wat is de staat van aangeleverde groente en fruit? Kan het product nog wel verstrekt worden? 

Uniek concept bij Groningse voedselbank

Bij de Voedselbank denk je al snel aan het concept van het ophalen van een doos met producten, die je dicht mee naar huis neemt. Hierdoor kan het voorkomen dat er soms dingen tussen zitten die je niet eet. Om voedselverspilling tegen te gaan en de klanten een welkom gevoel te geven, heeft de Voedselbank in Groningen een ander concept.

Klanten kunnen namelijk zelf kiezen welke producten ze mee naar huis nemen. De producten die na de controle, meegegeven mogen worden, krijgen allemaal een plaats in een mini winkelopstelling. Dit geeft je het gevoel dat je naar een winkel gaat. Bij de producten wordt aangegeven wat er gekozen mag worden. Dit is de ene keer meer dan de andere keer, omdat de Voedselbank afhankelijk is van het aantal gedoneerde goederen. Gezinnen met meer dan vier personen kunnen af en toe uit een aantal extra geselecteerde producten kiezen. Er is keuze tussen verschillende soorten vlees/vis, brood, zuivel, groenten en fruit.  Als alles netjes op zijn plek ligt, volgt er een korte briefing zodat elke vrijwilliger weet wat er van hem/haar verwacht wordt. Daarna stromen al snel de eerste klanten binnen. 

Wanneer kan je eigenlijk terecht bij de Voedselbank?

De Voedselbank kent een grote verscheidenheid aan klanten: mensen die op korte termijn of lange termijn hulp nodig hebben. Er is niet specifiek een soort persoon te omschrijven die bij de Voedselbank komt. Zo zijn er gezinnen die al jaren in armoede leven, maar ook mensen die voorheen een eigen bedrijf hadden dat failliet is gegaan en daardoor in de schulden zijn beland.

Aan de hand van het besteedbare inkomen per maand per huishouden, wordt gekeken wie in aanmerking komt voor de Voedselbank. Er wordt bij toetsing rekening gehouden met het aantal personen dat een huishouden heeft. Verder wordt gekeken naar het bedrag dat overblijft nadat de vaste lasten betaald zijn.

In Groningen zijn de WIJ-teams verantwoordelijk voor de uitgifte en verlening van passen die toegang geven tot de Voedselbank. Bij de aanmelding moet aangegeven worden hoe lang noodzakelijke hulp verwacht wordt. Er wordt namelijk gestreefd naar een oplossing voor de noodsituatie, ongeacht of het gaat om een oplossing voor lange of korte termijn. Via periodieke toetsing wordt gekeken of de hulp van de Voedselbank nog steeds noodzakelijk is.

Je komt voor de Voedselbank in aanmerking als je per huishouden per maand €120 te besteden hebt aan zaken die niet onder de vaste lasten vallen. Daarnaast wordt er rekening gehouden met €80 per persoon per maand. Even een klein rekenvoorbeeld: voor een gezin met twee ouders en twee kinderen kom je uit op: €120 + (€80×4)= €440. Komt een gezin met twee ouders en twee kinderen uit op minder dan €440 per maand, dan komt het gezin in aanmerking voor de Voedselbank.

Ophalen van voedsel

Bij binnenkomst wordt de pas van elke klant gecheckt. Elke kant heeft een vaste dag in de week waarop deze voedsel mag komen halen. Hierdoor kan de drukte over meerdere dagen verspreid worden.  

Met elke klant loopt een vrijwilliger mee, om ervoor te zorgen dat elke klant het aantal producten krijgt waar hij/zij recht op heeft. Tamara en ik worden beide aan een ervaren vrijwilliger gekoppeld. Samen met de vrijwilliger en een klant maken wij een rondje door de ‘winkel’. Al snel worden wij in het diepe gegooid en helpen wij na een paar rondes zelfstandig klanten bij het uitzoeken van voedsel. De ene week zal de kar voller zijn dan de andere week, omdat de Voedselbank afhankelijk is van gedoneerde goederen. Vandaag is het een goede dag. Klanten kunnen met volle tassen voedsel weer naar huis.

Voedsel dat aan het einde van de dag over blijft, wordt naar andere goede doelen gebracht die het goed kunnen gebruiken. Bij de Voedselbank Groningen is één van deze goede doelen het asielzoekerscentrum. Er zijn namelijk altijd nog personen die je blij kan maken met het voedsel!

Terugblik

Een dag meelopen zet je met beide benen op de grond. Niet iedereen heeft het geld om maandelijks genoeg voedsel te kunnen kopen. Kor noemde als voorbeeld zelfs personen die soms dagen niet aten, omdat er simpelweg geen geld meer was aan het einde van maand. Iets wat in een welvarend land als Nederland toch wel een enorm treurige situatie is. Verder word je ook gewezen op de voedselverspilling die in ons land plaatsvindt. Vaak wordt goed voedsel weggegooid. Dit terwijl andere mensen het voedsel goed kunnen gebruiken.  Al met al was het een erg leerzame dag en is het aan iedereen aan te raden om een keer mee te lopen bij de Voedselbank.

Heb je wat tijd over en lijkt het je leuk om een steentje bij te dragen aan de maatschappij? De Voedselbank is altijd opzoek naar vrijwilligers. Je kan zelf aangeven op welke dagen je beschikbaar bent.

Show 1 footnote

  1. Uw favoriete hoofdredacteur moest hier om 6:00 uur al voor uit haar bed

image sources

  • Voedselbank Groningen, schappen worden bijgevuld: Tamara Paas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.