Luctor et Emergo – verplicht schoolzwemmen

De temperaturen stijgen, in Nederland betekent dat drukte op stranden en bij zwembaden. Terwijl iedereen geniet van de vakantie en het mooie weer is er een kleine groep die hard aan het werk is om te zorgen dat iedereen na een dagje zwemmen weer veilig naar huis kan. Strandwachten en badmeesters krijgen de laatste jaren echter steeds meer problemen doordat kinderen minder goed kunnen zwemmen. Ook de instroom van arbeidsmigranten en vluchtelingen zorgt voor een stijging in het aantal reddingen wat moet worden uitgevoerd.

Waarom kennen we in een land dat grotendeels onder de zeespiegel ligt nog steeds geen verplichting tot het behalen van een volledig zwem-ABC?

Schoolzwemmen

Waar het vroeger verplicht was om met een hele klas je zwemdiploma te halen, via het zogenaamde schoolzwemmen, is dat tegenwoordig anders. Steeds meer scholen schaffen het klassikaal zwemmen af omdat het te duur is, of omdat leerlingen al een zwemdiploma hebben. Het aantal scholen dat nog wel schoolzwemmen aanbiedt is gedaald van 90% in 1991 naar ongeveer 33% eind 2016. Vooral in achterstandswijken waar kinderen gemiddeld al minder vaak op zwemles zitten word het schoolzwemmen afgeschaft. Hierdoor kunnen juist deze kinderen vaak niet zwemmen. Tijdens bijna vijf jaar als badmeester op “het grootste waterspeelpark van Nederland en België” heb ik veel kinderen aan de kant zien zitten tijdens schoolreisjes of groepsuitjes. Niet omdat ze het niet willen, maar omdat ze het niet kunnen. Deze kinderen, overwegend van allochtone ouders, worden door docenten verplicht om uit de buurt van het bad te blijven.

Zwem-ABC

Pas na het behalen van diploma’s A, B en C (het Zwem-ABC) zijn kinderen “zwemveilig”. Zonder deze heilige drie-eenheid van het zwemonderwijs zouden kinderen niet zonder constante en directe controle van een begeleider in het water moeten zijn. Omdat steeds minder kinderen het zwem-ABC voltooien heeft het Nationaal Platform Zwembaden (NPZ) besloten om met ingang van 2016 de eisen aan te passen. De nieuwe zwemdiploma’s zullen meer gericht zijn op omgaan met onverwachte situaties en het opbouwen van zekerheid bij de kinderen. Er zullen echter kinderen blijven waarvan de ouders de, vaak dure, zwemlessen niet kunnen betalen. Juist voor deze groep is het belangrijk dat het behalen van een diploma verplicht wordt gesteld en dat scholen het schoolzwemmen weer invoeren.

Liberaal

Liberalen hebben een afkeer van verplichtingen. Waarom zou het schoolzwemmen dan weer moeten worden verplicht? “Het is toch gewoon de plicht van ouders om hun kinderen te leren zwemmen en ze in het oog te houden wanneer ze aan het zwembad of op het strand zitten.” Jammer genoeg gaat deze vlieger in de praktijk niet altijd op. Lang niet alle begeleiders zijn met hun kinderen bezig, ze geven er soms de voorkeur aan om te genieten van een biertje of glaasje wijn. Vervolgens is het aan de badmeester om babies van nog geen jaar weg te plukken van de rand van het zwembad.

Wanneer ouders niet bereid of in staat zijn om hun verantwoordelijkheid te nemen is het belangrijk dat de overheid hier instapt om te voorkomen dat kinderen niet meer kunnen zwemmen.

Overigens is het wel belangrijk dat dit schoolzwemmen van een gedegen niveau is. Veel Belgische kinderen krijgen wel zwemlessen via een schoolzwem-programma. Het Belgische equivalent van een “Diploma A” bestaat echter uit veel minder verschillende onderdelen dan de Nederlandse versie. Een Belgisch kind dat 25 meter op de buik en 25 meter op de rug kan zwemmen slaagt voor zijn of haar eerste diploma. Wanneer dit kind vervolgens te maken krijgt met stromend water, diep water of in sommige gevallen zelfs water anders dan het zwembad waarin het heeft leren zwemmen slaat de paniek toe en is hulp van een “redder” nodig.

Tenslotte

Als badmeester heb ik in de afgelopen vijf jaar zelf gelukkig maar eenmaal in het water hoeven springen. Een groepje van drie buitenlandse gasten en één Nederlander kwam van een van de glijbanen op het park en plonst daar in het 1,90 meter diepe zwembad. De Nederlander, die vanaf jonge leeftijd heeft leren zwemmen, kan zonder moeite het trapje bereiken en klimt uit het water. De eerste buitenlander kan, op zijn hondjes, ternauwernood het trapje bereiken en komt daar net op tijd aan om de tweede buitenlander richting het trapje te kunnen trekken. Terwijl de drie heren ondertussen op de kant staan komt hun vrouwelijke metgezellin van de glijbaan. Ook zij kan net als de twee buitenlandse heren niet (goed) zwemmen en raakt in paniek. Buitenlander nummer 2, die ook niet kan zwemmen, besluit haar te hulp te schieten. In haar paniek trekt zij hem echter mee onder water waardoor de situatie alleen maar erger wordt. Een snelle sprong in het water en de beide zwemkampioenen konden terug naar de kant worden gebracht.

Wat ik zeggen wil: zwemles zorgt er niet alleen voor dat je kunt zwemmen, het zorgt er ook voor dat je weet wat je niet kunt.

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.