Politiek en muziek: protestmuziek deel II

Een tijdje geleden schreef Wout een erg leuk artikel over politiek in de muziek. Echter, we waren het er beiden over eens dat acht nummers nog niet eens het topje van de ijsberg was. Daarom een vervolg: met een muzieksmaak die rijkt van Nina Simone tot Nina Hagen, was er geen gebrek aan prachtige protestsongs om uit te kiezen!

Nina Simone – Mississippi Goddam

Mississippi Goddam heeft wat stof op doen waaien, het was het eerste liedje dat op nationale radio werd gespeeld dat vloekwoorden bevatte, en werd daarom ook verboden in sommige Amerikaanse staten. De klassiek-geschoolde Nina schreef dit lied naar aanleiding van een moord in Alabama en een aanslag in een kerk in Mississippi, waar vier zwarte kinderen om het leven kwamen. Mississippi Goddam was haar eerste protestsong, want na haar overstap naar de Nederlandse platenlabel Philips had zij meer ruimte om gehoor te geven aan haar eigen Afro-Amerikaanse achtergrond. Meer weten over Nina Simone? Op Netflix staat de interessante documentaire What Happened Miss Simone?, zeker een aanrader!

Jefferson Airplane – White Rabbit

Misschien geen protestlied in de engste zin van het woord, maar het is toch een baanbrekend lied geweest: White Rabbit is het eerste lied geweest dat op de radio kwam waarin gerefereerd werd naar drugs. Dit lied was niet voor kinderen maar voor hun ouders, want het viel zangeres en schrijfster, Grace Slick, van dit lied op dat ouders hun kinderen wel erg vaak verhalen voorlazen waar drugs in voorkwamen, en ondertussen maar bleven waarschuwen dat drugs are bad (mmkay). Denk hierbij aan Alice in Wonderland, waar dit lied op gebaseerd is, maar ook Peter Pan en The Wizard of Oz. Later werd dit lied gebruikt als titelsong voor het ‘waargebeurde’ anti-drugsverhaal Go Ask Alice.

The Rolling Stones – Mother’s Little Helper

Volwassen zijn is al moeilijk genoeg. Volwassen zijn én je gezin moeten onderhouden is playing life on hard mode. Via de huisarts krijgt deze huismoeder een pil en waar ze begint met één pil, eindigt ze aan het einde van het lied met vier pillen en geeft ze meer om haar kick dan om haar gezin. Misbruik van pillen op recept was in die periode een wijdverbreid probleem, al was het geen nieuw probleem, honderd jaar eerder had men geen moeite met opiaten voor baby’s en kinderen. Met dit lied gaan de Stones kritisch om met het té makkelijk verkrijgen van drugs en hoe zwaar vrouwen het eigenlijk hebben. Welk medicijn mother’s little helper was, is onbekend, maar gedacht wordt dat de Stones het hadden over diazepam of meprobamaat.

Nina Hagen Band – Unbeschreiblich Weiblich

Kinderen krijgen, steeds meer mensen kiezen er voor om geen kinderen te krijgen, om wat voor reden dan ook. Echter zijn er genoeg mensen die denken zich te moeten bemoeien met andermans seksleven kinderwens en vragen je continu wanneer je nou  eens een ‘echte’ vrouw wordt. Maar, zoals Nina Hagen al zingt: er zijn geen kinderen nodig om jezelf op en top vrouwelijk te voelen. Vrouwen hebben geen verplichting aan een ander om zich maar voort te planten.

Doe Maar – De Bom

Ook Nederland heeft zeker een keur aan protestliederen, waarvan De Bom waarschijnlijk de meest bekende is. Ronald Reagan had begin jaren 80 het plan om kernwapens te plaatsen in Nederland, ten tijde van het hoogtepunt van de nucleaire wapenwedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Twee weken voordat De Bom de eerste plaats in de Top40 behaalde was er een grote demonstratie tegen kernwapens op het Museumplein in Amsterdam, waar 400 duizend mensen op af kwamen en was daarom een lied dat niet beter in zijn tijdsgeest had kunnen passen. Een lied dat ook zeker te betrekken is op de dag van vandaag, waarin de millenials steeds cynischer worden en zich afvragen wat het allemaal voor zin heeft als je toch de politiek niet op wereldniveau kan veranderen?

Pussy Riot – Make America Great Again

Vijf jaar geleden werden enkele dames van Pussy Riot wereldberoemd door ongevraagd op te treden in een Orthodoxe kerk in Moskou. Drie leden werden veroordeeld tot drie jaar werkgevangenis wegens hooliganisme. Ook nu ze weer op vrije voet staan zijn ze het protesteren nog steeds niet verleerd. Meestal kaarten ze problemen uit Rusland zelf aan, in hun meest recente video hebben ze zich gericht op Donald Trump, toen nog presidentskandidaat, waarin ze zich niet te mals over hem uitlaten.

The Cranberries – Zombie

De Ierse conflicten hebben een lange voorgeschiedenis, en in de jaren ’60 leidde dit tot gewelddadige confrontaties, waarbij 3500 mensen het leven lieten. In 1993 pleegde de IRA een bomaanslag in Warrington, waarbij twee jongetjes om het leven kwamen. Deze aanslag kreeg door de dood van deze twee kinderen veel aandacht in de media en zorgde voor maatschappelijke ontevredenheid en massale protesten tegen de IRA. Deze ‘Troubles‘ hebben meerdere decennia geduurd en pas in 1998 werd er een vredesakkoord getekend, al is er nog steeds sprake van spanningen en geweld tussen katholieken en protestanten.

Ook bij deze zeven protestliedjes houdt het niet op, een vervolg staat al in de stijgers. Houd De Jonge Liberaal in de gaten voor een deel drie!

 

image sources

  • sheet music black white bladmuziek: Ryan Schmitz via Flickr - CC BY 2.0

3 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.