Hoe de Oscars veranderen

In aanloop naar de Oscaruitreiking van 2016 was er veel ophef over de gang van zaken. Zo werd eind januari 2016 bekend dat alle nominaties in de categorie beste acteur en actrice voor het tweede jaar op rij naar blanke personen gingen. De hashtag #Oscarssowhite werd opnieuw trending topic op Twitter. Verscheidene bekende sterren besloten de Academy Awards dat jaar uiteindelijk te boycotten door het gebrek aan diversiteit. Op zondag 26 februari vindt de 89e editie van de Academy Awards plaats. Wat is er sinds de laatste keer gebeurd?

Door alle commotie die vorig jaar ontstond, kwam de organisatie eind januari 2016 naar buiten met een statement waarin ze kenbaar maakten veranderingen door te willen voeren die voor meer diversiteit moeten zorgen. Zo wordt het stemrecht van de leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences in eerste instantie beperkt tot 10 jaar en kan dat recht in bepaalde gevallen uitgebreid worden tot levenslang (Oscarwinnaars en genomineerden krijgen nog steeds hun hele leven de mogelijkheid om een stem uit te brengen). Ook volgen er aanpassingen in het bestuur. Commissies en andere uitvoerende organen, waar belangrijke beslissingen worden genomen met betrekking tot lidmaatschap en beleid, krijgen nieuwe leden waardoor ook zij hun stempel kunnen drukken op de toekomst van de Academy Awards. Met het invoeren van deze maatregelen heeft de organisatie een belangrijk doel voor ogen: de diversiteit bij de uitreiking moet in 2020 verdubbeld zijn.

In juni kwam er opnieuw een bericht naar buiten. De Academy maakte toen bekend dat er 683 nieuwe leden zijn uitgenodigd, waarvan 46 procent vrouw is en 41 procent gekleurd. Het aantal vrouwelijke leden stijgt daarmee van 25 naar 27 procent en het aantal gekleurde leden groeit van 8 naar 11 procent. Onder andere actrices Emma Watson, America Ferrara, zanger Will.I.am en het transgender regisseursduo The Wachowski’s hebben een uitnodiging ontvangen. Ook op andere gebieden wordt er aan meer diversiteit gewerkt: er zijn 283 nieuwe internationale leden die gezamenlijk 59 landen representeren.

Op 24 januari werden de nominaties voor dit jaar bekend gemaakt. Het lijkt erop dat de organisatie de kritiek ter harte heeft genomen. Van de twintig genomineerde acteurs en actrices zijn er dit jaar zeven niet blank. Voor het eerst is er in alle vier de acteercategorieën sprake van filmsterren met een donkere huidskleur. Dit is niet de enige ontwikkeling. De regisseur van het drama ‘Moonlight’, dat genomineerd is voor acht Oscars, is de eerste Afro-Amerikaan die in aanmerking komt voor prijzen in de categorie Best Picture, Best Director en Best Adapted Screenplay. Ook actrice Viola Davis (bekend van onder andere ‘The Help en het recentere ‘Fences’) kan een historische gebeurtenis op haar naam schrijven. Zij is de eerste zwarte actrice die door haar carrière heen driemaal in aanmerking is gekomen voor het felbegeerde beeldje. Al met al belooft het dit jaar dus een erg interessante en belangrijke uitreiking te worden.  

Maar er is nog werk aan de winkel, want ook al laat de organisatie zich dit jaar van haar beste kant zien, veel mensen spreken tot op heden toch nog vooral van een ‘oude blanke mannenclub’. Dat deze uiting niet uit de lucht komt vallen, is bijvoorbeeld te wijten aan het feit dat er nauwelijks vrouwen genomineerd worden voor categorieën die geen betrekking hebben op acteren. En hoewel er dit jaar meer nominaties zijn weggelegd voor donkere acteurs, regisseurs en schrijvers, blijft de representatie van andere groepen (zoals bijvoorbeeld Aziaten en Latino’s) bij de Oscars ook nog uit. Maar indien de organisatie zich zo blijft vernieuwen als afgelopen jaar, is het slechts een kwestie van tijd voordat er nog meer diversiteit ontstaat en voordat andere goede producties een gouden beeld weten te bemachtigen tijdens de uitreiking.   

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *