Donald Trump & Super Bowl LI

Over heel de wereld kijken miljoenen mensen naar het wereldkampioenschap American Football, met niets dan bier en chicken wings in hun achterhoofd. Een delegatie van De Jonge Liberaal bereidt zich voor op dezelfde wedstrijd, maar kijkt daarvoor eerst naar de invloed van Donald Trump op dit mega-evenement. Wanneer de New England Patriots het op 5 februari opnemen tegen de Atlanta Falcons is Trump een dikke twee weken president van Amerika. Heeft hij in die korte tijd zijn stempel weten te drukken?

De wedstrijd

Wanneer we American football vergelijken met het Nederlandse voetbal blijkt al snel dat de Amerikaanse variant vele malen spannender is. De eredivisie heeft per jaar drie of vier kanshebbers voor de titel, de National Football League (NFL) kent maar liefst 12 verschillende teams met een finaleplaats sinds 2010.

Donald Trump is korte tijd eigenaar geweest van de ‘New Yersey Generals’, voordat hij de competitie waarin zijn team uitkwam om zeep hielp. Dit is vanzelfsprekend niet uitsluitend de schuld van The Donald, maar het valt niet te ontkennen dat hij hier een aandeel in had. Donald Trump heeft het geluk zowel de quarterback als de trainer en de eigenaar van de Patriots onder zijn “vrienden” te mogen scharen. Online kun je, naast het gebruikelijke, dit jaar ook wedden op de aanwezigheid van president Trump tijdens dit sportspektakel.

De wedstrijd zelf belooft zeker net zo spannend te worden als de presidentsverkiezingen. Alhoewel de Patriots meer Super Bowl overwinningen en verschijningen hebben, lijken de underdogs uit Atlanta vastberaden om zich naar de overwinning te vechten. Met een voorspeld verschil van slechts drie punten is er een goede kans dat de wedstrijd langer spannend blijft dan de verkiezingsuitslagen.

De reclames

Een standaard American football wedstrijd duurt vier keer 15 minuten. De tv-uitzending van aftrap tot het laatste fluitsignaal duurt een kleine 4,5 uur. Dit biedt meer dan genoeg ruimte voor reclame. Gemiddeld bedragen de kosten voor dertig seconden zendtijd $5.000.000,-, exclusief de productiekosten. Afgelopen jaren waren het vooral automerken, frisdranken en de grootmachten van het internet die de reclametijd inkochten. Maar, de afgelopen jaren nam de interesse in de reclametijd steeds verder af.

In 2012 was het niemand minder dan de huidige president van de US of A die op mocht komen draven om te adverteren voor een makelaarskantoor. FOX netwerk heeft voor dit jaar een advertentie van een bouwmarkt afgewezen omdat deze ‘too political’ zou zijn. De advertentie toonde een enorme muur langs een landsgrens, een aangepaste versie zal nu worden uitgezonden op TV. Het origineel zal vanaf 5 februari wel online beschikbaar zijn.

De verkiezingsuitslagen waren voor sommige bedrijven een reden om pas na de verkiezingen te beginnen met het produceren van de reclame. Andere bedrijven focussen zich minder op spektakel en meer op de kwaliteit van hun product. Tenslotte kondigt P&G aan dat het er in hun commercial voor een schoonmaakproduct vies aan toe zal gaan. Of dit een verwijzing is naar de nieuwe president zullen we 5 februari meemaken.

De halftime-show

Grote artiesten als Coldplay, de Red Hot Chili Peppers, Beyoncé en Bruno Mars stonden de afgelopen jaren op het podium tijdens de halftime-show. Nadat Lady Gaga vorig jaar het volkslied mocht zingen krijgt ze dit jaar het podium tijdens de pauze van de Super Bowl. Vorig jaar keken maar liefst 180 miljoen mensen naar dit concert. Beyoncé’s optreden in 2016 gaf een sterk politiek signaal af tegen de rassenrellen die toen wereldwijd het nieuws beheersten. Ondanks dat dit voor de nodige ophef zorgde onder football fans hoeven we van Lady Gaga niet te verwachten dat zij zich in zal houden.

Tijdens de verkiezingen was de Amerikaanse zangeres al een van de meest luidruchtige tegenstanders van de presidentskandidaat. Het is dus niet verwonderlijk dat er onlangs geruchten opdoken dat de NFL aan Gaga had gevraagd om zich niet uit te spreken over de nieuwe president. De NFL ontkent alles, net zoals het management van Gaga. DJL verwacht echter niet dat Gaga haar Little Monsters in de steek zal laten.

5 februari

Nog 1 keer, voor wie het allemaal heeft gemist. 5 februari vanaf 23:30 Nederlandse tijd beginnen de eerste voorbeschouwingen waarna om 00:30 de aftrap van de wedstrijd plaatsvind. Via FOX of de BBC is de wedstrijd te volgen. Rond 05:00 zullen we weten wie er met de ‘Vince Lombardy trophy’ vandoor gaat.

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *