Handleiding: start je eigen splinterpartij!

Ben je ouder dan 18 en voel je je niet gehoord door de huidige politieke elite? Dan is er een simpele oplossing: richt je eigen politieke splinterpartij op en ga de strijd aan met de VVD, PVDA en de PVV! Lees dit artikel en in een paar minuten ben jij 100% campagne-ready!

Kies een naam voor je splinterpartij

Een goede naam is alles, wie herinnert zich SOPN of NXD nog? Daarnaast mag je naam niet te veel lijken op die van een andere partij of organisatie (gelukkig lijkt PvdA niet op PvdD en lijkt Artikel1 niet op Artikel 1). Verder is het belangrijk om niet onnodig veel letters in je afkorting te hebben, de meeste partijen houden het bij 3 of 4 letters. Een ander goed idee is om de afkorting ook een woord te laten vormen, denk aan partijen als OPA en POKER.

Money makes the world go round

Politiek is net één groot cabaret, waarin “Money makes the world go round”. €11.250,- is er nodig om je inschrijving bij de Nederlandse staat te bevestigen. Waar je dit geld vandaan haalt? Rijke pappies en mammies, nietsvermoedende reaguurders, bevriende staatshoofden en het criminele circuit doen graag zaken met politici om zo een vinger in de pap te krijgen. Gelukkig is er ook goed nieuws; wie minimaal 75% van de kiesdrempel behaalt krijgt zijn waarborgsom terug!

Zetels halen met je splinterpartij

Een Tweede Kamerzetel vergde in 2012 iets minder dan 63.000 stemmen. Voor wie dacht genoeg te hebben aan duizend Facebookvrienden, helaas. Om de benodigde stemmen bij elkaar te verzamelen is dus een gedegen campagne met voldoende media-aandacht nodig. Een van de makkelijkste manieren om volop in de media te komen is het aanstellen van een BN’er als lijsttrekker. Mevrouw Simons en de heren Roos, Vlemmix en De Vries hebben voor hun respectievelijke partijen meer dan eens mogen aanschuiven bij DWDD, Jinek of Pauw. Gelukkig hebben al deze ‘bekende’ koppies een uitgebalanceerde mening over van alles en nog wat.

Andere (splinter)partijen de baas zijn

Naast het partijkartel, wat al jaren een ferme grip heeft op het pluche in de Tweede Kamer, moet je je als nieuwe partij ook nog eens onderscheiden van alle andere splinterpartijen. In 2017 zullen een recordaantal van 81 partijen deelnemen. Sommige partijen proberen dit door een sterke focus op onderdrukking door de witte man, directe inspraak van burgers (lang leve het idee van een indirecte democratie…) of doordat mensen je referendum zo leuk vonden dat ze massaal (*kuch* 30% *kuch*) op kwamen dagen.

Een goede tip hierbij is om je te richten op een doelgroep die zich niet thuis voelt binnen een van de gevestigde partijen. DENK doet dit door zich te richten op ‘inwoners met een niet-westerse achtergrond’, de PVV richt zich op liefhebbers van Schultenbräu en de HHH-partij richt zich hoogstwaarschijnlijk op cabaretiers (een partijprogramma is niet beschikbaar). Er zijn echter nog genoeg omvangrijke groepen zonder eigen partij, wat dacht u van ‘de partij voor vrouwen die SBS6 kijken’, mijn business-instinct schreeuwt dan ook meteen om de ‘partij voor mannen waarvan hun wederhelft graag naar SBS6 kijkt’ (Handig afgekort tot: PaVoMaWaHuWeGNaSBS6K, want dat blijft zo lekker hangen)!

Top op Flop?

Om het nog even duidelijk voor je te maken volgen hieronder een voorbeeld van hoe het wel, en een voorbeeld van hoe het niet moet:

Top: DENK. Jammer dat de naam al in gebruik was door de GGZ, maar de heren Kuzu en Özturk (beide namen die goed blijven hangen en op zichzelf al een partijnaam zouden kunnen zijn) trekken zich daar weinig van aan en houden vast aan hun zelfbedachte naam. Ook het geld vormde geen probleem, er waren genoeg Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond om het benodigde budget op te halen. Een boodschap die aansloot bij de geldschieters was snel gevonden en zelfs een lijsttrekster om deze boodschap vol passie uit te dragen diende zich als snel aan. Al kostte het mevrouw Simons nog geen half jaar om met de opgedane vakkennis haar eigen partij op te richten.

Flop: ToN. Helaas Rita, wie stemt er nou op een partij die trots de naam draagt van de buschauffeur op lijn 7 richting de Wijert? De tweede fout die IJzeren Rita maakte was dat ze geld accepteerde van iedereen die het kon missen en dat ze dit geld sneller verbraste dan een JOVD’er tijdens een benefietdiner. Alhoewel Rita op zichzelf al een BN’er was en ze als belangrijkste tegenstander van Mark Rutte regelmatig aan mocht schuiven bij talkshows en actualiteitenprogramma’s viel haar ster sneller dan de hoop van Feyenoord op het winnen van de KNVB-beker. Met ruim 620.000 voorkeursstemmen had Rita een flink aantal zetels kunnen winnen. Jammer voor Rita, maar haar voorkeursstemmers hadden niets op met splinterpartijen en stemden vooral op de eerste vrouw binnen de VVD.

Hollands Next Splinterpartij

Om het kort samen te vatten is jouw nieuwe partij sterk afhankelijk van een viertal belangrijke punten:

  1. Verzin een leuke naam;
  2. Regel genoeg geld;
  3. Heb een BN’er bovenaan de lijst;
  4. Vind de juiste doelgroep.

Volg deze tips op en misschien ben jij bij de volgende verkiezingen wel de grote winnaar met je eigen splinterpartij!

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *