Doei EU, hallo Vlaanderen!

De kans is groot dat de komende jaren de geschiedenisboeken in gaan als een periode waar de Europese Unie definitief uit elkaar viel. Groot-Brittannië heeft de eerste stappen hiervoor al gezet. In 2017 zijn er verkiezingen in Frankrijk, Nederland en Duitsland en in 2018 gaan de Italianen naar de stembus, en de kans is groot dat er anti-EU-partijen aan de macht komen.

Op korte termijn zou het uiteen vallen van de Europese Unie nadelige economische effecten hebben voor de Nederlandse economie. Op de langere termijn biedt een uiteenvalling ook mogelijkheden, mits er goede handelsverdragen worden gesloten. Nederland is relatief gezien de grootste nettobetaler aan de Europese Unie.1 Wij hebben echter maar bitter weinig invloed. Duitsland heeft de macht in de Unie en Frankrijk heeft daarna de meeste invloed. Nederland gaat gebukt onder het immigratiebeleid van Merkel dat een gevolg is van Duits na-oorlogse schuldgevoelens. De Nederlandse belastingbetaler betaalt zich blauw aan de Oost-Europese lidstaten.

Stabiliteit aan de grenzen is natuurlijk belangrijk voor ons land, maar er werd zoveel geld gepompt in deze lidstaten dat Polen vele tropische zwembaden heeft kunne bouwen met dit Europese subsidiegeld.2 Het doel van Nederlandse regering moet zijn om Nederland sterker te maken en onze invloed in de wereld te vergroten. Daarom is het interessant om ons meer te focussen op onze zuiderburen Vlaanderen, in plaats van de Europese Unie. Een fusie heeft grote voordelen voor beide partijen. Er moet één (confederale) Nederlandstalige staat komen. De Groot-Nederlandse gedachte is niet nieuw maar de tijd is rijp om deze gedachte nieuw leven in te blazen.

Een economische en politieke supermacht

De twee voornaamste redenen om weer één land te worden zijn om onze invloed en macht in de wereld en onze welvaart te vergroten. Nederland en Vlaanderen zijn beide zeer welvarend, wanneer je deze twee economieën samenvoegt krijg je een bruto binnenlands product waar men u tegen zegt (bijna 900 miljard euro)3 en zullen wij waarschijnlijk lid worden van de G20.

Het nieuwe Nederland zal de twee grootste havens van Europa van hebben: Rotterdam en Antwerpen.4 Na China vormen wij dan de grootste havenexploitant ter wereld. Het nieuwe Nederland zal 23,5 miljoen inwoners tellen. Indien Brussel ook een onderdeel van het nieuwe Nederland zal worden dan komt het aantal inwoners zelfs op 24,7 miljoen. Nederland heeft dan zelfs meer inwoners dan Australië dat een kleine 23 miljoen inwoners telt.

Nederland heeft nu al een intensieve samenwerking op het gebied van defensie met Vlaanderen.5 Indien het nieuwe Nederland eindelijk serieus gaat investeren in defensie (minimaal 2% van het bbp) dan zullen wij ook op dit gebied een serieuze speler gaan worden.

Met een grotere economie, bevolking en defensie zal het nieuwe Nederland in het algemeen een grotere en belangrijkere rol gaan spelen in de wereld.

Zijn Nederlanders en Vlamingen te verschillend?

Sommige mensen beweren dat de Nederlander en Vlaming te verschillend zijn om één land te kunnen vormen. Natuurlijk zijn er verschillen. De gemiddelde Nederlander is veel luidruchtiger dan een Vlaming en Vlamingen zijn over het algemeen een stuk beleefder. Maar tussen Nederlanders onderling zijn ook grote verschillen. Een Rotterdammer is heel anders dan een Fries. Wij zijn een divers volk. Geen Nederlander is hetzelfde. Onze gezamenlijke taal, geschiedenis, cultuur in grote lijn, normen en waarden en bepaalde eigenschappen zoals handelsgeest, pragmatisme, tolerantie en directheid (in grote en mindere mate) maken ons Nederlanders, hieronder vallen ook onze Vlaamse broeders en zusters.

Conclusie

Er bestaat een kans dat de Europese Unie de komende jaren uiteenvalt. Op de langere termijn hoeft dat voor Nederland geen ramp te zijn, mits er goede handelsverdragen worden gesloten. Nederland als grootste nettobetaler van de EU kan zich beter richten op een fusie met Vlaanderen. Door een fusie zal het nieuwe Nederland machtiger worden in Europa en meer invloed kunnen uitoefenen in de wereld omdat het een economische en politieke supermacht wordt. Er zijn verschillen tussen de Nederlander en Vlaming, echter er zijn ook verschillen tussen Nederlanders onderling. Wat ons verbindt is de gedeelde taal, geschiedenis, cultuur en bepaalde eigenschappen.   

Nederland en Vlaanderen moeten samengaan om hun invloed in de wereld te vergroten!

Show 5 footnotes

  1. CBS, Nederland deze eeuw grootste nettobetaler van de EU, https://www.cbs.nl, laatst geraadpleegd op 7 januari 2017.
  2. Trouw, Beter een zinloos project dan geen project, Ekke Overbeek, 5 januari 2013, https://www.trouw.nl, laatst geraadpleegd op 7 januari 2017.
  3. Gebaseerd op cijfers van het IMF en de Vlaamse overheid.
  4. Port of Rotterdam, haven feiten en cijfers, https://www.portofrotterdam.com, laatst geraadpleegd op 10 januari 2017.
  5. Ministerie van Defensie, Nederland vervangt marineschepen samen met België, https://www.defensie.nl 30 november 2016.

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *