Vrouwenquotum is niet de juiste oplossing

Gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen is ongelooflijk belangrijk. Gelukkig heeft Nederland de afgelopen decennia hier ongelooflijk veel vooruitgang in geboekt. Wij leven in een land waar vrouwen net zo vrij kunnen leven als mannen, iets wat overal op de wereld logisch zou moeten zijn. Toch valt er op een aantal terreinen nog winst te behalen, zo ook in het bedrijfsleven, en dat met name in de top van het bedrijfsleven. Het idee van een vrouwenquotum in Nederland is ongetwijfeld bedacht met goede bedoelingen, het is echter een erg slecht idee.

Als in 2017 30 procent van de top in het bedrijfsleven niet uit vrouwen bestaat dan is het de wens van de PvdA om een vrouwenquotum te gaan hanteren. ‘’Er moeten natuurlijk wel vacatures zijn, je kunt bestuurders en commissarissen niet zomaar ontslaan omdat er vrouwen voor in de plaats moeten komen. Maar ik vind wel dat de beschikbare vacatures in 2016 voor minstens 90 procent door vrouwen moet worden ingevuld.’’ Nee, dit zijn niet de woorden van beroepsfeminist Asha ten Broeke, maar wel de woorden van PvdA-Kamerlid Keklik Yücel, en dat is zorgwekkend.

Een vrouwenquotum is in strijd met de Grondwet. In artikel 1 van de Nederlandse Grondwet staat het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod geformuleerd. Het hanteren van een vrouwenquotum is positieve discriminatie van vrouwen in de bedrijfssector, en positieve discriminatie is ook een vorm van discriminatie. Ook zou het ratificeren van een vrouwenquotumwet betekenen dat mannen voortaan gediscrimineerd zullen worden in de top van het bedrijfsleven. Mocht een bedrijf namelijk niet aan het minimum aantal vrouwen in topposities voldoen, dan zullen zij verplicht vrouwen moeten aannemen. Dit betekent dus dat er situaties ontstaan waarbij niet de beste sollicitant aangenomen zal worden.

In het bedrijfsleven is zoals eerder gezegd het verschil tussen mannen en vrouwen nog steeds te groot. Hier zijn meerdere redenen voor: de balans tussen werk en privé, onzekerheid, soms hoeven vrouwen de topfuncties niet, en last but not least discriminatie op de arbeidsmarkt. Op de eerste drie terreinen valt nog veel winst te boeken voor de vrouwen, en ik ben er dan ook van overtuigd dat de vrouwen dit prima zelf aankunnen. Discriminatie tegen een geslacht is echter uit den boze en moet zoveel mogelijk worden tegengegaan. We hebben een sterk rechtssysteem dat ervoor zorgt dat deze discriminatie zoveel mogelijk buiten spel wordt gezet. Verder moet het probleem niet verholpen worden door middel van nieuwe wetten zoals een vrouwenquotum, het moet voornamelijk uit de burgers zelf komen. En de afgelopen decennia zijn een levend bewijs dat dit werkt: stukje bij beetje worden vrouwen steeds gelijkwaardiger behandeld in Nederland.

Vrouwen en mannen zijn dus nog steeds niet honderd procent gelijkwaardig in het bedrijfsleven, maar het gaat gelukkig steeds beter. Ik ben er dan ook van overtuigd dat discriminatie naar vrouwen op de arbeidsmarkt een probleem is dat niet door middel van geforceerd overheidsingrijpen opgelost moet worden, maar dat het probleem naarmate de tijd vordert door de burgers opgelost zal worden.

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.