Pussy Riot: The Revolution Continues

“Iedereen die te veel praat, zal levend verbrand worden;” Zomaar een greep uit de tekst van het nieuwe nummer “Chaika” van Pussy Riot. Rebels en vooral recht door zee mogen we het protestnummer van de altijd kritische dames wel noemen. Na in 2012 zelf in aanraking te zijn gekomen met de Russische overheid vanwege haar uitingen is Pussy Riot vorige week met wederom een zeer kritisch nummer tegenover de Russische overheid gekomen. “Chaika” doelt op de Russische procureur-generaal Yuri Chaika die onlangs in de internationale pers van corruptie en banden met de Russische maffia werd beschuldigd.

Het nummer staat bol van teksten als “wees loyaal tegenover degenen met macht, want macht is een geschenk van God” en “als je weg wilt komen met moord moet je loyaal zijn aan je baas,” die fictief uit de mond van Chaika zouden komen. Het loopt over van de verwijzingen naar corruptie, vriendjespolitiek en een anti-Europa houding. Het is een lesje geld aftroggelen, mensen het zwijgen opleggen en rijk worden. Kortom, het is een les in Russisch zakendoen, aldus Pussy Riot.

Wie denkt dat het bij een verbale aanval blijft heeft het mis. De zingende Pussy’s hebben een videoclip gemaakt waar Poetin ongetwijfeld wat Russisch gescheld op los heeft gelaten. Niets en niemand wordt gespaard en er wordt flink de spot gedreven met de corruptie in Rusland. Paraderend in uniformen van het Russische Openbaar Ministerie laat Pussy Riot geen spaan heel van wat volgens hen de Russische manier van politiek bedrijven is. Zonder blikken of blozen doen de dames na wat er volgens hen gebeurt als het de machthebbers in hun moederland niet zint. Het oppakken van critici, ondervragen, martelen en vervolgens verantwoorden onder het mom “het was een fout” passeren allemaal uitgebreid genoeg de revue om hun boodschap beetje bij beetje diep tot je door te laten dringen.

In hoeverre dit stukje protestmuziek een reële afspiegeling is van het reilen en zeilen binnen de Russische overheid blijft een vraag waarop het antwoord waarschijnlijk nog lang door Poetin verborgen zal worden gehouden in de achterkamertjes van de Russische politiek. Dat de Russische manier van zakendoen in de politiek niet netjes is en dat corruptie ongetwijfeld voorkomt, is iets waar Pussy Riot geen gras over laat groeien. Met de komst van de vrouwelijke punkband een paar jaar geleden werd de wereld wakker geschud. Ook dit nummer vreet weer een stukje uit de voegen van de Russische macht weg en vergroot de Westerse steun voor de kritische houding van de dames. Pussy Riot is terug; the revolution continues.

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.