Landelijke JOVD moet gas terug nemen!

In een, inmiddels verwijderd, persbericht heeft de landelijke JOVD gepleit voor het afschaffen van de maximumsnelheid op de noordelijke snelwegen. RTV Noord was echter snel en vroeg in hun katern “Lopend Vuur” om de mening van voorzitter Max Schwering en persvoorlichter Christoph Koning van de JOVD Groningen. In dit interactieve item werd de stelling “Hardrijders zijn doodrijders. Het Noorden schiet niets op met afschaffing van de maximumsnelheid op autowegen.” aangevoerd, met als resultaat ruim 60% voor de stelling en een kleine 40% tegen. De JOVD Groningen bleek geenszins te zijn ingelicht door de landelijke JOVD en ook De Jonge Liberaal nam met verbazing kennis van deze ongefundeerde uitspraken.

De noordelijke provincies moeten het voor de tweede keer in korte tijd laten ontgelden als het aan de liberale evenknieën in Den Haag ligt. Eerder leek de landelijke VVD al onvermurwbaar inzake de gaswinning. Na actieve bemoeienis van de VVD Provincie Groningen en VVD Groningen Stad werd de harde koers van minister Kamp tóch bijgesteld. Ook nu lijkt Goliath te zwichten voor David, aangezien op de website van de JOVD geen spoor meer te vinden is van het gewraakte persbericht na het interview van JOVD Groningen-bestuursleden bij RTV Noord.

Op RTV Noord valt te horen dat volgens voorzitter Tom Leijte en voorlichter Matthijs van de Burgwal de maximumsnelheid op de noordelijke snelwegen moet worden afgeschaft. Maximaal 130 op bijvoorbeeld de A28 en de A7 vinden zij schromelijk overdreven. Een hogere snelheid zou het noorden aantrekkelijker maken voor Randstedelingen en andere mensen die dagelijks op de weg zitten. De overigens zeer politiek gekleurde en allesbehalve onbevooroordeelde verkeerspsycholoog Cees Wildervanck deed het af als borrelpraat. Volgens hem gaat het afschaffen van de maximumsnelheid over de illusie dat hogere snelheid leidt tot kortere reistijden. In Duitsland werkt het, maar ligt per gereden afstand het aantal doden half zo hoog.

Kijken we naar onze mooie Groningse provincie, dan is het echt niet nodig om het door middel van een plankgas-walhalla aantrekkelijker te maken voor Randstedelingen. Het creëren van een aantrekkelijk investerings- en vestigingsklimaat is wat dat betreft een betere trigger. Daarbij komt ook nog het feit dat maatregelen in de provincie Groningen de Groningers moeten dienen en niét de Randstedelingen. Dan hebben we het nog niet eens over de gevolgen voor het milieu en veiligheid; het verhogen of zelfs afschaffen van de maximumsnelheid komt beide niet ten goede. De JOVD Groningen keerde zich in het interview dan ook tegen de geluiden uit Den Haag. De landelijke JOVD moet in deze toch echt gas terug nemen.

Voor de mening van Max Schwering en Christoph Koning klikt u op deze link en beluistert u de opname van 14:00 – 15:00 vanaf minuut 38:35.

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.