Guts and Glory

Nederland kan het welvarendste land van de wereld worden. Daarvan is mijn voorzitter Hans de Boer overtuigd. Maar dan hebben we wel wat meer economische groei nodig, aangedreven door de groeimotor bij uitstek: ondernemerschap.  Vandaag – 9 februari – hebben VNO-NCW en MKB Nederland de groeiagenda voor het midden- en kleinbedrijf gepresenteerd, Kansrijk genaamd. Mocht je deze nog niet gelezen hebben, de agenda is de moeite waard voor iedere aanstormend liberale politicus, kijk even op www.mkb.nl. Er staat in wat nodig is om groeikansen beter te benutten en belemmeringen voor ondernemerschap weg te nemen.

Er blijkt werk aan de winkel, want waar het aantal nieuwe ondernemingen en zelfstandigen zonder personeel  de laatste jaren gelukkig flink toeneemt, wil het met  ‘doorgroeien’  maar niet lukken. De omvang van het gemiddelde MKB-bedrijf is relatief klein, zeker in vergelijking met ons buurland Duitsland. Regeldruk en financiering worden als belangrijkste verklaringen gegeven. Dat Nederlandse ondernemers gek worden van alle regeltjes en administratieve lastendruk is al langer bekend, maar sinds de kredietcrisis in 2008 klagen ze  ook over het feit dat zij nog nauwelijks een lening kunnen krijgen. ‘Kansrijk’ biedt hoop: met name met financieringsregelingen en een goede voorlichting kunnen overheid en bedrijfsleven dit probleem aanpakken.

Ik ben benieuwd of deze maatregelen ook bij vrouwen zullen werken. Het doorgroei probleem is bij vrouwen namelijk vele malen groter dan bij mannen, terwijl juist zij een grotere bijdrage aan de Nederlandse economie moeten leveren, willen we ooit het welvarendste land van de wereld worden.  In vergelijking met veel andere Westerse landen is hun aandeel in het Bruto Nationaal Product (BNP) immers klein. Het aantal vrouwen dat een eigen bedrijfje begint neemt weliswaar toe, maar de meesten moeten er niet aan denken personeel aan te nemen, laat staan dat zij echt groot willen worden. En de paar dames die dat wel willen, lopen vaker dan mannen tegen terughoudende kredietverleners op.

Kijk je naar de vrouwen in loondienst dan blijft de bijdrage aan ons BNP ook achter. Nederland staat wereldwijd bekend om het hoge percentage parttimers, nog steeds voornamelijk vrouwen. Doorgroeien naar  topfuncties verloopt stroef. Minder dan 10 procent van de directiefuncties in het bedrijfsleven wordt door vrouwen bezet. Ook het aantal vrouwelijke leden van Raden van Commissarissen is relatief laag.

Minister Bussemaker (OCW) en Hans de Boer (VNO-NCW) willen een lijst van topvrouwen laten aanleggen. Een goed initiatief, want zo creëer je niet alleen een poule van kandidaten voor hoge functies, maar ook van vrouwen die als rolmodel kunnen optreden. Vrouwen die een voorbeeld kunnen zijn voor andere vrouwen; die jonge ondernemers en managers kunnen inspireren om te groeien. Af en toe interview ik deze rolmodellen.  Mij valt op dat zij in tegenstelling tot anderen in het diepe durven te springen. Tatjana Romanyk bijvoorbeeld is directeur-grootaandeelhouder van het internationaal opererende bedrijf Aptitude Health (110 medewerkers). Zij begon in haar eentje op een zolderkamertje. Toen de eerste grote klant, een farmaceutisch bedrijf, naar de omvang van haar bedrijf vroeg,  antwoordde ze met een wedervraag: ‘Hoeveel mensen heb je nodig?’ De opdracht haalde ze binnen, maar op weg naar huis stond het zweet in haar handen. Waar moest ze de mensen vandaan halen?  Ze ging er keihard tegenaan, vond goede medewerkers en voerde de opdracht perfect uit.
Een vergelijkbaar verhaal heeft Suzanne Straathof-Kocken. Zij is directeur bij KONE, een Finse multinational in liften en roltrappen en vertelt: “Toen ik gevraagd werd directeur te worden, heb ik de dag daarop ‘ja’ gezegd. Ik had toen twee jonge kinderen en er was nog niets geregeld.”

Vrouwen moeten in de eerste plaats zélf voor een grotere bijdrage aan de economische ontwikkeling van ons land zorgen. Ik ben het helemaal eens met Straathof, die  zegt: “Vrouwen moeten hun ambities tonen. Dat doen ze niet zo snel en duidelijk als mannen…. Je moet in het vizier komen van je leidinggevende en zorgen dat die goede acties associeert met jou.”  Binnenkort organiseert het Vrouwennetwerk van VNO-NCW een landelijke bijeenkomst tijdens de MKB-week van het ondernemen onder de titel Guts & Glory. Een prachtige benaming die precies weergeeft waar het om draait. Toon lef en glorieer! Ja, dames van de JOVD, jullie ook.

Annemarie van Oorschot
Communicatieadviseur VNO-NCW

Foto 120215

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.