Welcome to America

Een nieuw avontuur in de Verenigde Staten begint altijd op een vergelijkbare manier. Je komt aan op het vliegveld, ondergaat een korte doch strenge ondervraging, alvorens je heerlijk aan je eerste sub, burger of pizza begint. De glimlach op het gezicht van de dame achter de kassa maakt het compleet: “Welcome to America.”

Nu is het niet zo dat ik er naar uitzie om vier maanden gescheiden te zijn van Nederlands brood, kaas en (ja het is echt waar) Nederlandse Coca Cola. Het verschil zit in de zoetstof die gebruikt wordt. In Nederland worden de beroemde zes klontjes suiker toegevoegd aan ’s werelds populairste frisdrank. In de VS doen ze het net even anders. Een overvloed aan goedkope maisproductie heeft er toe geleid dat er in de Amerikaanse versie ‘high fructose corn syrup’ zit. Hierdoor kun je het drankje zoeter maken tegen een lagere kostprijs. Mijn voorkeur gaat echter uit naar de ietwat zure smaak van Nederlandse cola.

Wellicht vraagt u zich af of ik als een ware cola connaisseur door de VS aan het reizen ben. Ondanks dat ik wel degelijk het verschil tussen de ‘regular’ en ‘light’ versie kan proeven is dat niet waarom ik hier vier maanden verblijf. Ik ga namelijk de komende maanden werken op Capitol Hill. Een korte geschiedenis: Tijdens de debatten over het al dan niet aannemen van een federale constitutie was er felle onenigheid over representatie. Er moest een balans gevonden worden tussen de belangen van de individuele staten en de bevolking als geheel. In 1787 werd het Grote Compromis gesloten en waren de Senaat en het Huis van Afgevaardigden een feit. Elke staat levert twee senatoren en het Huis van Afgevaardigden is een afspiegeling van de bevolking. Er zijn dus 100 senatoren en het Huis telt 435 afgevaardigden. Neem hierbij in acht dat er voor elk lid minstens 10 mensen werken in het DC kantoor en je krijgt een idee van de omvang van het Congres. Gedurende mijn verblijf zal ik werken voor het Huis van Afgevaardigden ofwel ‘the People’s Chamber.’

Op het moment van schrijven geniet ik een vrije Martin Luther King dag. Het doet je beseffen dat ook in onze huidige wereld vrijheid en gelijkheid geen vanzelfsprekende waarden zijn. Recente gebeurtenissen overal in de wereld bewijzen dit keer op keer. Ieder individu zal zich daarom constant moeten blijven inzetten om vrijheid en gelijkheid te beschermen. Het lijkt me toepasselijk om met een quote van Dr. King te eindigen: “We must come to see that the end we seek is a society at peace with itself, a society that can live with its conscience.”

image sources

Een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *