Vrije artsenkeuze: een bom onder de coalitie

De regeringscoalitie staat op springen door een probleem rondom de vrije artsenkeuze. Momenteel zijn de regeringspartijen VVD en PvdA “rustig aan het kijken” hoe ze uit de problemen kunnen komen, aldus minister Schippers. Dat ze de PvdA een ultimatum heeft gesteld, wordt in alle toonaarden ontkend. Het probleem ontstond toen minstens drie senatoren van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel van minister Schippers stemden.

Het wetsvoorstel voor inperking van de vrije artsenkeuze deed van het begin veel stof opwaaien. Zowel bij patiënten als bij zorgverleners. De minister wil met deze wet de zorgverzekeraars meer mogelijkheden geven om te bepalen naar welke ziekenhuizen en medisch specialisten patiënten moeten gaan. Hier is alleen sprake van in het geval van de goedkope verzekeringen. Het is toegestaan om slechts een basisverzekering af te sluiten, maar de keuze voor ziekenhuizen verdwijnt dan. Volgens de minister zijn zorgverzekeraars beter in staat om te beoordelen waar de kwaliteit het hoogst ligt. Huisartsen, apothekers, tandartsen, wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten en verloskundigen blijven ook voor de goedkoopste verzekeringen een vrije keuze. Met deze maatregel zou veel bespaard worden op de nationale zorgkosten.

Tegenstanders van dit voorstel vrezen dat de prijs van de zorg leidend wordt in plaats van de kwaliteit. De tweede zorg is in hun ogen een tweedeling in de zorg; keuzevrijheid is dan alleen maar beschikbaar voor zij die het kunnen betalen. De Tweede Kamer gaf eerder doorgang voor de wet, in de Eerste Kamer is deze afgeschoten. De uitslag van de stemming was 33 voor en 38 tegen, de drie PvdA dissidenten zijn dus doorslaggevend gebleken.

De coalitiepartijen zijn de afgelopen dagen bedrijvig op zoek gegaan naar een oplossing voor de breuk in de relatie. Het gaat om een kwestie waarin de tegenstelling tussen beide partijen, tussen links en rechts, extra groot worden. De VVD wil bezuinigen om Nederland financieel zo snel mogelijk op de rails krijgen. Een beperking op de vrije artsenkeuze is een goede stap in het verminderen van de uit de hand gelopen zorgkosten. De PvdA wil een signaal maken richting haar achterban door te beamen dat het niet zo mag zijn dat vrije keuze straks alleen voor de allerrijksten is. De uitkomst blijft ongewis, rondom het binnenhof gaan geluiden over een val van het kabinet, maar een beslissing zal niet lang uitblijven. Eén ding is zeker; de val van deze zogenoemde Regering van Nationale Eenheid is niet in het belang van Nederland, niet in die van links en niet in die van rechts.

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.