De muzikale betovering van IS

De Islamitische Staat is al enkele maanden continue en prominent in het nieuws. Het kan dan ook, naast de bokkensprongen van Rusland, gezien worden als één van de grootste dreigingen voor de wereldvrede van de 21e eeuw. Onthoofdingen, toespraken en ander door IS gefabriceerd materiaal worden vaak vergezeld door een veel gehoord jihadistisch strijdlied, Dawlat al-Islam Qamat, een zogeheten nasheed. Het is een klein en onderbelicht aspect van de kracht van IS, maar daarom niet minder belangrijk en interessant. Vandaar een beschouwing van een even afschrikwekkend als betoverend islamitisch strijdlied.

Als kind bezocht ik vrij regelmatig de kerk. Niet op een wekelijkse basis, maar met typisch christelijke feesten werd ik, ondanks het feit dat ik niet gedoopt ben, mee genomen naar kerkdiensten. “Nu zijt wellekome”, “Eer zij God in onze dagen” en “De herdertjes lagen bij nachte” is zo maar een greep uit het kerkelijke repertoire in de decembermaand. Vaak erg feestelijke diensten met een bevlogen koor, maar in al die kerkbezoeken is er geen enkel moment geweest waarop ik zo gegrepen werd door een religieus lied als door dit strijdlied van IS.

Dawlat al-Islam Qamat, vrij vertaald naar “mijn ummah (de complete moslimwereld), dageraad is aangebroken” werd online geplaatst in december 2013 en neemt inmiddels het, voornamelijk islamitische, web over. De eerste drie minuten zorgen voor een trance door het gecontroleerde, melodieuze en diepe stemgeluid van de zanger. En naar mate het lied vordert, wordt ook de impact van het nummer groter. Je gedachten dwalen af en ondanks het feit dat je naar een islamitisch strijdlied vol bloedvergieten zit te luisteren, begin je er zo waar van te genieten. Tot de bloederige geluidseffecten hun intrede doen. Er wordt een zwaard uit de schede getrokken, je hoort soldaten marcheren en geweervuur. Op dit moment word je wakker uit je trance en je realiseert je weer waar je naar zit te luisteren. Een verheerlijking van de vernietiging van alles waar wij als westerlingen zo enorm aan gehecht zijn.

“De Islamitische Staat is omhoog gerezen uit het bloed van de rechtvaardigen,
De Islamitische Staat is omhoog gerezen uit het bloed van de vromen,
Zij hebben hun zielen in rechtvaardigheid opgeofferd met standvastigheid en overtuiging,
Zodat de religie gevestigd mag worden daar waar de wet van de Heer van de Werelden heerst”

IS zal dit lied nooit bestempelen als haar officiële volkslied, maar door strijders en sympathisanten wordt het lied wel als zodanig gezien. Het motiveert, inspireert en werft strijders door de klanken en de tekst waarin wordt gesproken over de grote hoeveelheid verslagen vijanden. Deze nasheed, liederen waarin overigens geen instrumenten gebruikt mogen worden (dit is haram), wordt gedraaid in auto’s in door IS gecontroleerde steden en zijn zelfs te horen op het slagveld om strijders te motiveren. Mocht IS deze ingeslagen weg vervolgen, mocht IS écht een staat worden, zal het dan wel het échte volkslied worden? Er staat waarschijnlijk één ding in de weg: volksliederen zijn Westers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.