Verbeter de wereld, begin bij Nederland!

De Islamitische Staat, Oekraïne, Palestina en Israël; allemaal brandhaarden die voor veel doden en onheil zorgen. Allemaal vullen ze bijna dagelijks de kranten en veroorzaken ze een schrikbeeld van een wereld die de ondergang nabij is. Ondanks positieve geluiden die er op wijzen dat er statistisch gezien nog nooit zoveel vrede is geweest, blijven veel Nederlanders buitengewoon pessimistisch. Al dat geweld is natuurlijk vreselijk, maar wordt het niet eens tijd om te stoppen met zeuren over de positieve geluiden en in plaats daarvan naar ze te gaan luisteren?

Kurzgesagt, een Duitse maker van animatiefilmpjes, heeft een filmpje gemaakt over het feit dat het aantal oorlogen en gewelddadige conflicten in de wereld minder is dan vroeger. Sterker nog, is hun bewering, het aantal neemt zelfs gestaag af en de wereld is nog nooit zo vreedzaam geweest als nu. Het komt wel goed met ons, luidt de boodschap van het filmpje. Ondanks deze positieve houding en cijfers blijven de meeste commentaren erg negatief. Continue wordt gesteld dat het enorm slecht gaat met de wereld. Als argumenten wordt er gesproken van de economische crisis tot speculaties dat we in het huidige politieke klimaat binnen vijftien jaar een groot gewapend conflict zouden kunnen hebben. Natuurlijk, er is een hoop waar aan gewerkt moet worden, maar slaan we niet door in het bedenken van doemscenario’s en het structureel negatieve oogpunt? Misschien ligt het probleem niet zozeer in de daadwerkelijke cijfers over oorlogen en gewelddadige conflicten, maar in de houding die veel Nederlanders hierover innemen, helaas continue gevoed door de media die voornamelijk negativiteit bericht. Misschien gaat het wel langzaam de goede kant op en moeten we dat maar eens erkennen.

Het is logisch dat het lijkt alsof de wereld op instorten staat. Ook al veroorzaakten de oorlogen vroeger over het algemeen meer doden en kunnen ze gedefinieerd worden als gewelddadiger dan nu, er was nog niet zo’n uitgebreid medianetwerk als we nu kennen. Toen de Pruisische troepen een bloedbad veroorzaakten bij de slag om Praag tijdens de zevenjarige oorlog kwam dat niet dertig minuten later in het ‘breaking news’ op de BBC. Toen de soldaten in de Eerste Wereldoorlog zich omhoog hesen uit hun loopgraven stond dat niet tien minuten later bovenaan op NU.nl. De mogelijkheden tot het volgen van nieuws, van de grootste tot de kleinste conflicten, zijn tegenwoordig eindeloos. Dit is ook zeker goed en we moeten ons bewust blijven dat er nog steeds oorlog en dus een hoop ruimte voor verbetering is, maar bedenk bij ieder artikel dat je leest dat we vroeger de beschikking hadden over een minimaal deel van al die informatie. Oorlogen en conflicten zijn er nog steeds, maar de wereld staat niet op instorten omdat we er simpelweg meer over horen.

Laten we naar de mensen luisteren die de huidige situatie positief bekijken. Het geweld en aantal oorlogen in de wereld lijkt af te nemen, iets waar we ons bewust van moeten worden en wat me moeten koesteren. De weg voor ons is nog lang. We leven nog niet op een planeet waar eenhoorns en regenbogen de dienst uitmaken, maar elke stap die we in die richting zetten is er één. We hoeven niet constant meer te doen alsof de wereld ten onder gaat en het wordt tijd om te gaan luisteren naar positieve geluiden. Verbeter de wereld, begin bij Nederland!

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.