Politiek Kort – Week 46

Het politieke nieuws van deze week in woord en beeld. Met in deze editie onder andere: Turks-Nederlandse jongeren over IS, opgestapte PvdA-kamerleden en de verstoring van de intocht van Sinterklaas.


Asscher: onderzoek Turkse jeugd

Minister Asscher laat onderzoek doen naar de opvattingen van Turks-Nederlandse jongeren over Islamitische Staat (IS). De minister en enkele politieke partijen zoals VVD en CDA reageren geschokt op de uitkomsten van een onderzoek van Motivaction naar de opvattingen van Turks- en Marokkaans-Nederlandse jongeren over ontwikkelingen in de Arabische regio.

Lees verder…

Rutte wil einde aan ‘one size fits all’

Premier Rutte maakt zich zorgen over een ingebakken angst voor ongelijkheid in de Nederlandse samenleving. Het huidige systeem van collectieve voorzieningen is rigide geworden. Iedereen krijgt hetzelfde, graag of niet. Dat systeem is niet meer van deze tijd, stelt Rutte vanavond in de Kerdijk-lezing in Den Haag.

Lees verder…

Kamer akkoord met naheffing

De Tweede Kamer neemt er genoegen mee dat het kabinet de naheffing van 642 miljoen euro aan de Europese Unie gaat betalen. Een groot deel van de oppositie heeft geen goed woord over voor de gang van zaken, maar een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks legt zich er bij neer.

Lees verder…

PvdA-Kamerleden uit fractie

De Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk zijn geen lid meer van de fractie van de Partij van de Arbeid. Dat is de uitkomst van ingelast fractieoverleg dat uren duurde. De twee weigerden hun vertrouwen uit te spreken in de koers van de fractie en in minister Asscher. Als ze dat hadden gedaan, waren ze naar eigen zeggen monddood gemaakt.

Lees verder…

“Wereld is instabieler geworden”

“We moeten ernstig rekening houden met een langdurige periode van instabiliteit in de directe omgeving van Europa.” Dat schrijft minister Koenders in een brief aan de Tweede Kamer. De brief is een update van de Internationale Veiligheidsstrategie die Koenders voorganger Timmermans anderhalf jaar geleden presenteerde. Volgens Koenders is “de instabiliteit in de wereld om ons heen sindsdien sterk toegenomen”.

Lees verder…

Rutte: Kinderfeest niet zo verstoren

Premier Rutte noemt het diep, diep triest dat de intocht van Sinterklaas eindigde in de arrestatie van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. In Gouda werden vanmiddag zo’n 60 mensen opgepakt.

Lees verder…

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.