Uitslag: de winnende oneliner!

Tijdens de Algemene Beschouwingen op 25 september 2013 kwam door HALBE ZIJLSTRA (VVD) de WINNENDE ONELINER tot stand:

“Ik ben blij dat we beginnen met de heer Wilders. Dan kan vanaf nu het debat alleen nog maar vooruitgaan.”

Op deze dag trapte Geert Wilders als fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer af. Halbe Zijlstra mocht, als leider van de grootste regeringpartij, daarna zijn zegje doen. Vervolgens kwamen Emile Roemer en Diederik Samsom aan het woord.

Wilders kreeg een halfuur, maar had naar eigen zeggen maar een paar minuten nodig. Hij uitte felle kritiek op het kabinetsbeleid. Een motie van wantrouwen leek te gaan komen. Wilders overhandigd een stapel papier; duizend handtekeningen van  mensen die van dit “afbraakkabinet” af willen, zo zegt hij. Het waren er in werkelijkheid trouwens 122.000.

In deze debatsessie was er ook nog een aanvaring tussen D66-leider Alexander Pechtold en Wilders: Pechtold had op een bijeenkomst van de PVV neonazi’s gezien. Hij vroeg of Wilders daar afstand van zou willen nemen. Wilders “liet zich niet uitmaken voor een nazi” en noemde Pechtold een “zielig” en “miezerig” mannetje.

Na meer dan “een paar minuten” mocht Wilders vervolgens zijn motie van wantrouwen indienen. Die kreeg genoeg steun van de Tweede Kamer. Er werd, wederom vanwege genoeg steun in de Tweede Kamer, meteen over gestemd. De vergadering was vijf minuten geschorst.

Derk Stokmans tweette toen: “Voor iemand die zegt dat hij snel klaar zou zijn, is Geert Wilders best lang aan het woord”. 

VVD-fractiezoorzitter Halbe Zijlsta gaf te kennen dat hij meteen wilde stemmen en dan wilde doorgaan met het echte debat: “Ik ben blij dat we beginnen met de heer Wilders. Dan kan vanaf nu het debat alleen nog maar vooruitgaan.”

Tweet van Hans van der Linden: “Qua opbouw van spanningsboog is dit debat overgegaan van een blockbustermovie naar een kijkhuisfilm”. 

Mark Rutte won tijdens deze algemene beschouwingen de Debatprijs. Deze prijs van het Nederlands Debat instituut gaat sinds 2008 ieder jaar naar de beste debater tijdens de Algemene Beschouwingen. Volgens de jury liet Rutte een magistrale vorm van welwillendheid zien richting de Tweede Kamer. “Hij was positief, betrokken en geïnteresseerd en gaf oppositiepartijen het gevoel erbij betrokken te zijn”, zei juryvoorzitter Roderik van Grieken.

Halbe Zijlstra kreeg de Zwetsprijs door de Jargonbrigade van de Nederlandse Jeugd Raad uitgereikt. Hij maakte veel te lange zinnen zo was de Jargonbrigade van mening.

Maar naast deze prijs kan Zijlstra nu dus ook pronken met ‘beste politieke oneliner van het afgelopen jaar’ bokaal. Hij kreeg de meeste stemming in deze verkiezing van de Jonge Liberaal. Zijn prijs is onderweg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *