Politiek kort: week 25 in een notendop

Wilders nu niet in Europarlement

Geert Wilders mag voorlopig geen zitting nemen in het Europees Parlement. De PVV-leider had het Europees Hof om toestemming gevraagd, maar zijn verzoek is niet-ontvankelijk verklaard.

Wilders heeft volgens het hof onvoldoende informatie gegeven over zijn verzoek. Wilders zei na de Europese Verkiezingen dat hij ook in het Europees Parlement zitting wil nemen, maar dat mag niet volgens de regels van het Europarlement.

In een reactie laat de PVV-leider weten dat hij de uitspraak samen met een advocaat aan het bestuderen is. Of Wilders opnieuw een verzoek zal doen is niet bekend.

Dubbelmandaat

Het is op dit moment niet mogelijk om tegelijk parlementariër in eigen land en in Brussel te zijn. Wilders besloot daarom naar de rechter te stappen, om het zogenoemde dubbelmandaat af te dwingen.

Lees hier meer

Ex-PVV’ers beginnen eigen partij

De ex-PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren beginnen een nieuwe politieke partij. Voor Nederland (VNL) moet een klassiek-liberale partij worden, rechts van de VVD.

Bontes werd vorig jaar uit de fractie van de PVV gezet. Hij had kritiek geuit op de gang van zaken in de fractie en op partijleider Wilders. Van Klaveren stapte in maart zelf uit de partij, na de uitspraken van Wilders over Marokkanen.

Sinds april vormen ze de fractie Bontes/Van Klaveren. Van Klaveren werkte eerder al aan een eigen partij. Die zou Rechts Nederland (RNL) gaan heten.

Johan Driessen, die tussen 2010 en 2012 namens de PVV in de Kamer zat, is penningmeester van de partij.

Leden

Voor Nederland is, anders dan de PVV, een ledenpartij. VNL screent de leden niet. “Wij denken dat dat nauwelijks nodig is”, zegt fractievoorzitter Bontes tegen het Radio 1 Journaal.

“Het is een transparante, open partij, die rechts van de VVD zit, en niet zo extreem als de PVV is”, volgens Bontes.

‘Kansloze immigratie’

Voor Nederland wil lage belastingen, een vlaktaks van 22 procent. De partij wil veel belastingen, bijvoorbeeld die op vermogen, afschaffen.

De overheid moet zich volgens de ex-PVV’ers zo veel mogelijk toeleggen op de kerntaken. Een daarvan is veiligheid. Verder wil de partij ‘kansloze immigratie’ stoppen.

Bontes legt in De Telegraaf uit waarom ze voor de naam Voor Nederland hebben gekozen: “We doen het namelijk voor ons land. Er zit iets positiefs in.”

Lees hier meer

Ophef over moestuin-uitspraak

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken adviseert mensen om ook naar andere vormen van oudedagsvoorziening te kijken, naast de normale pensioenopbouw.

“Ik ken mensen met een moestuin, dat levert veel groente en fruit op. Of een eigen huis. Als de hypotheek is afbetaald kun je prima van je AOW leven”, zegt Klijnsma in het AD.

Weg kwijt

Via Twitter reageren veel mensen vol verbazing op de #moestuin-uitspraak van de staatssecretaris. SP-Kamerlid Ulenbelt heeft de uitspraak aangemeld voor het Vragenuurtje komende dinsdag. Volgens Ulenbelt is Klijnsma “echt de weg kwijt” en zet ze met haar uitspraken “de bijl aan de wortels van het collectieve pensioenstelsel”. Ook CDA-Kamerling Omtzigt zegt dat Klijnsma “een beetje de weg kwijt is”.

Abvakabo-voorzitter Van Brenk noemt het een drama, “graag iemand met verstand van pensioenen”.

Voorbeeld

Een woordvoerder van Klijnsma laat weten dat de staatssecretaris geen oproep heeft gedaan om een moestuin te beginnen. “Ze heeft het slechts als voorbeeld gegeven, naast het voorbeeld van een eigen huis, om na te denken over andere vormen van oudedagsvoorziening.”

Klijnsma benadrukt in het AD dat het pensioen in Nederland goed is geregeld en dat het kabinet dat ook graag zo wil houden.

Komende week gaat het wetsvoorstel over de nieuwe pensioenregels naar de Tweede Kamer.

Lees hier meer

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.