Politiek kort: week 13 in een notendop

VVD: vaart achter stemcomputer

Regeringspartij VVD wil zo snel mogelijk weer elektronisch stemmen. Kamerlid Taverne is bezorgd na de berichten over duizenden spookstemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Volgens het AD komt in het merendeel van de gemeenten het aantal getelde stemmen niet overeen met het aantal opgekomen kiezers. Het zou in bijna 7400 gevallen fout zijn gegaan. De kiesraad zei gisteren overigens dat van fraude geen sprake is.

“Elke stem die verloren gaat, doet afbreuk aan het vertrouwen in de uitslag van de verkiezingen”, zegt Taverne. Hij denkt dat de onregelmatigheden veroorzaakt worden door het met de hand tellen van de stembiljetten.

http://nos.nl/artikel/628762-vvd-vaart-achter-stemcomputer.html

Rutte wil kinderen geruststellen

Kinderen in Nederland hoeven niet bang te zijn dat ze zomaar worden uitgezet. Dat zegt premier Rutte in het NOS Jeugdjournaal.

Rutte reageert op uitspraken van het Marokkaanse meisje Hind in het Jeugdjournaal van gisteren. Hind vindt de uitspraken van PVV-leider Wilders over “minder Marokkanen” niet kunnen. Ze zei dat ze ervan geschrokken is en dat ze dacht dat ze Nederland uit moest.

Rutte benadrukt dat mensen in Nederland in gelijke gevallen gelijk worden behandeld en dat dat ook de eerste zin is van de grondwet. “Dat zijn simpele, ernstige afspraken waar we elkaar aan houden”.

De premier voegt eraan toe dat we in Nederland discriminatie nooit zullen accepteren. Hij wil in het Jeugdjournaal niet zozeer ingaan op de uitspraken van Wilders zelf, maar hij wil zich vooral richten tot kinderen die bang zijn geworden door wat er is gezegd.

Rutte heeft gehoord dat soms op scholen tegen kinderen van Marokkaanse afkomst “minder, minder” wordt geschreeuwd. Rutte zegt daarover: “Verlaag je daar niet toe.”

De premier heeft vanochtend ook een gesprek gehad met vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland.

http://nos.nl/artikel/628835-rutte-wil-kinderen-geruststellen.html

Plasterk: maak Grondwet niet te hip

“Maak de Grondwet niet te hip, de Grondwet heeft juist waarde omdat we hem niet elk jaar veranderen.” Dat zegt minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) bij de aftrap van de viering van 200 jaar Grondwet.

Volgens de minister is de Grondwet in het verleden weleens te hip gemaakt, bijvoorbeeld door het opnemen van de telegraaf in artikel 13 over het briefgeheim. Inmiddels zijn er vele andere vormen van communicatie en wordt de telegraaf vrijwel niet meer gebruikt. “Dus eigenlijk moet je de Grondwet nu een beetje bijstellen omdat hij toen te hip was. Dat doe je niet door het woord telegraaf te vervangen door ‘sms’ en ‘WhatsApp’ maar door het te hebben over berichten.”

Vandaag en morgen is de viering van 200 jaar Grondwet. In Den Haag is morgen een festival met rondleidingen, workshops en voorstellingen. Onder meer het Catshuis en de Trêveszaal zijn open voor publiek. Normaal zijn die gesloten voor bezoekers.

http://nos.nl/artikel/629060-plasterk-maak-grondwet-niet-te-hip.html

“Politiek en handel gaan samen”

In Den Haag kwamen vandaag vijftien bedrijven bijeen om te praten met de vice-president van Indonesië. De Nederlandse bedrijven hopen in de toekomst zaken te doen met dat land. Het was de laatste van een reeks handelsbijeenkomsten die werden georganiseerd rond de NSS-top.

Twee jaar geleden werd bekend dat Nederland de nucleaire top kreeg, maar pas een half jaar geleden ontstond het idee om de regeringsleiders te vragen ook handelsdelegaties mee te nemen. Iets wat niet gebruikelijk is.

“Het is heel Nederlands om politiek en handel met elkaar te verbinden”, zegt minister Ploumen voor Buitenlandse Handel. “Maar de delegaties reageren erg positief.” Hoeveel de gesprekken precies hebben opgeleverd, wordt pas later duidelijk. Wel staat vast dat er de afgelopen dagen 35 contracten en intentieverklaringen zijn getekend. Alles bij elkaar goed voor zeker 1,5 miljard euro, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

http://nos.nl/artikel/628481-politiek-en-handel-gaan-samen.html

Krol op lijst Euro-verkiezingen

Henk Krol staat op de lijst van 50Plus bij de Europese verkiezingen. In Hilversum gaf het partijcongres hem een plaats als lijstduwer. Krol vertrok in oktober als partijleider en Tweede Kamerlid na ophef over het niet afdragen van pensioenpremies voor zijn werknemers bij de Gaykrant.

Op het congres benadrukte scheidend partijvoorzitter Nagel dat Krol geen strafbare feiten heeft gepleegd en dat de curator na het faillissement van de Gaykrant geen onbehoorlijk bestuur heeft vastgesteld. Volgens Nagel kan Krol in de toekomst ook weer kandidaat zijn voor de Tweede Kamer, maar is een tussentijdse wissel niet aan de orde.

http://nos.nl/artikel/629468-krol-op-lijst-euroverkiezingen.html

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.