Hoe smaken de gemeenteraadsverkiezingen nu?

Politieke partijen hebben toegeleefd naar afgelopen woensdag: gemeenteraadsverkiezingen. Ondanks (of dankzij?) de opkomst van 53% kwamen D66 en de SP als ‘winnaars’ uit de bus. De uitslag is eerlijk tot stand gekomen, maar naar mijn idee toch discutabel vanwege de verkeerde motieven van veel stemmers en de lage opkomst. Slechts iets meer dan de helft van de stemgerechtigden is gaan stemmen. Veel ‘Protest-onthouders’. Burgers zijn ‘klaar met de politiek’. Er is geprobeerd een boodschap af te geven, maar kan de politiek op gemeentelijk niveau hier iets mee? Nauwelijks.

Politiek is geven en nemen. Het wanhopig blijven vasthouden aan alle idealen is niet constructief. Akkoorden moeten worden gesloten (en helaas, fouten maken hoort hierbij). Veel burgers hebben hun ongenoegen over de landelijke politiek nu geuit door hun hoop te vestigen op een partij uit de oppositie óf door gewoon weg te blijven bij de stembus. Stemmers hebben de VVD en de PvdA de rug toegekeerd door het gevoerde landelijke beleid. De politieke partijen in de gemeente zijn afgestraft voor de prestaties van deze partijen landelijk. Echter, grote landelijke items zijn niet te beïnvloeden op gemeentelijk niveau, dus het is onterecht om deze mee te laten wegen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

De partijen uit de oppositie bevonden zich in een relatief gunstige positie tijdens deze verkiezingen. De oorspronkelijke VVD- en PvdA-stemmers zochten een alternatief. Ergens is het dus wel logisch dat D66 en de SP goed scoorden; D66 als een soort VVD light en de SP een zwaardere variant van de PvdA.

Naar mijn idee hebben veel burgers afgelopen woensdag een kans laten schieten om invloed op gemeentelijk beleid uit te oefenen. Niet stemmen ontneemt je ook het recht om achteraf te klagen. Daarnaast hebben de burgers die wel hebben gestemd, maar uit een soort wraak niet op de VVD of PvdA, de uiteindelijke uitslag gekleurd. Het ongenoegen over de landelijke politiek hoort maar zeer beperkt mee te spelen bij het stemmen op kandidaten voor de gemeenteraad. Als de gemeente nu besluit tegen je zin een bushokje voor je woning te plaatsen of een tramverbinding door je achtertuin bedenkt, dan heb je je kans gemist om er wat aan te doen: jammer, maar helaas!

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.