Even voorstellen: Commissie Fukuyama

Commissie Fukuyama: de slimste mensen van de afdeling. Maar tevens ook de oud-bestuurders. Wat is dit voor een commissie en wat doen ze? En waar komt die rare naam toch vandaan? Een interview met Lianne Dijkstra en Ronnie Bloemberg over deze oude, enigszins eigenzinnige maar vooral ook beruchte commissie.

Wie zitten er in de commissie Fukuyama?
Lianne: Ronnie Bloemberg, Rick Busscher, Pirmin Olde Weghuis (zit momenteel in het buitenland), Dirk van den Belt, Gert Westerhof, ikzelf Lianne Dijkstra, en onze auditor Paul Kuyer.

Waar komt de naam Fukuyama vandaan?
Ronnie: Het komt van Francis Fukuyama, een bekende Amerikaanse filosoof die eind jaren ’90 een boek heeft geschreven waarin hij stelt dat na de val van het communisme er geen discussie meer hoeft plaats te vinden over ideologische kwesties. Dit is even heel kort door de bocht gezegd, maar daar komt het wel op neer. De naam is al vrij oud binnen JOVD Groningen en ik weet niet precies wie deze ingevoerd heeft. Ik denk dat het een beetje ironisch bedoeld is omdat er natuurlijk meer dan genoeg valt de discussiëren over ideologische stromingen.

Wat doen jullie in deze commissie?
Lianne: Tijdens onze laatste vergadering hebben we vooral lekker gegeten, maar het is de bedoeling dat we politiek filosofisch inhoudelijke activiteiten organiseren. We willen de achterliggende gedachte van het liberalisme binnen de vereniging graag hoog houden.
Ronnie: We zijn een vrij grote commissie met vrijwel alleen maar oud bestuursleden die eens in de zoveel tijd samen komen om te vergaderen. Dirk, ons keukenprinsesje, zorgt dan voor een heerlijke maaltijd. Daarnaast organiseren we filosofisch inhoudelijke en vooral ook leuke avonden.

Hebben jullie al plannen voor zulke activiteiten?
Lianne: Begin februari is ons lustrum. Eigenlijk zou deze vorig jaar al hebben plaatsgevonden maar dit jaar is het dan eindelijk zo ver. We hebben al flink wat filosofen op ons lijstje staan die we graag willen uitnodigen en we zijn bezig hen te benaderen. Helaas zijn filosofen vaak wat warrige mensen en reageren ze niet altijd even snel.
Ronnie: We hebben op dit moment wat ideeën, maar Paul is de man met de planning. Veel preciezer kan ik helaas niet zijn op dit moment.
Lianne: Omdat ik bijna weg ga en daarom dit jaar niet zo veel kan toevoegen heb ik de post “commissiereisje” op me genomen. Binnenkort gaat de gehele commissie richting Brussel voor een inhoudelijke maar vooral ook gezellige reis!

Dat lustrum, wordt dat een groot feest of slechts een filosofische activiteit?
Lianne: Het wordt echt een filosofische activiteit, máár omdat JOVD’ers ook prima kunnen zuipen zal er na afloop uiteraard een goede borrel plaatsvinden.
Ronnie: Het wordt een activiteit, maar na afloop is ook zeker het plan om een borrel / klein feestje te houden.

Over zuipen gesproken, wie van jullie zuipt het meest?
Lianne: Ronnie, zonder twijfel.
Ronnie: Die is moeilijk. Maar ik denk dat Lianne en ik samen wel de koplopers van de commissie zijn.

En de beste dancemoves zijn van?
Lianne: Hier moet ik weer met Ronnie antwoorden.
Ronnie: Paul.

Wat heb jij met filosofie dat je in commissie Fukuyama bent gaan zitten?
Lianne: Met filosofie niet eens zo heel veel, maar ik vind het belangrijk dat leden van de JOVD het achterliggende liberale gedachtegoed kennen. Ik heb in mijn bestuursjaar vaak meegemaakt dat nieuwe leden hard roepen dat ze liberaal zijn en er dan na een half jaar achterkomen dat ze helemaal niet zo liberaal blijken te zijn. Ze blijven meestal wel bij de vereniging omdat het gewoon erg gezellig is. Natuurlijk zijn deze mensen ook welkom maar nogmaals, ik vind het belangrijk dat leden ook kennis hebben van het liberalisme.
Ronnie: Nou, ik vind filosofie leuk. Niet zozeer als studie, dat is meer Rick zijn ding, maar als aanvulling op geschiedenis vind ik het uiterst interessant.

Wat doe je naast de JOVD?
Lianne: Ik studeer en ga over een paar dagen naar Brussel om daar 5 maanden te studeren. Op dit moment ben ik daarom heel druk bezig met alles hiervoor te regelen. Daarnaast tennis ik bij TAM, en ben ik een hele lieve oppas. Vooral op Ronnie moet ik soms oppassen maar dat gaat gelukkig altijd goed.
Ronnie: Ik studeer Recht en Geschiedenis. Daarnaast doe ik aan tennis en aan yoga.

Tot slot, wat is leuk om te weten over jullie auditor Paul?
Lianne: Nou, Paul zijn moves op de dansvloer zijn bijna net zo goed als die van Ronnie, dus mocht Ronnie ooit stoppen in de commissie dan heeft hij een zeer waardige opvolger.
Ronnie: Wat leuk is om te vertellen, is dat Paul op hele pijnlijke wijze een dancebattle van mij heeft verloren toen we met de afdeling op reis waren in Leuven afgelopen december. Haha, had ik die toch mooi gewonnen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.