Voorbeschouwing “De Ideologische Strijd: christendemocratie”

De christendemocratie, een politieke stroming gebaseerd op de Bijbel en christelijke tradities. Eén van de voornaamste politieke stromingen in Europa die zijn oorsprong vindt in het katholicisme. Wat moeten we er als liberalen van vinden? Is het politiek verantwoord om je door religie te laten leiden? En hoe gaan de christendemocraten ermee om dat het geloof steeds minder de hoeksteen van onze samenleving vormt?

Achtergrondinformatie

De resultaten die door het CDA geboekt zijn tijdens de afgelopen twee verkiezingen lijken een teken aan de wand voor de christendemocraten. Critici wijzen er echter op dat het tij voor het CDA snel kan keren. Want waar is die achterban gebleven die altijd trouw voor deze partij stemde? Is deze in een periode van twee jaar verdampt? Waarschijnlijker is het dat de traditionele kiezers ontevreden zijn omdat hun partij niet lijkt te doen waar het voor staat. Net zoals wij nu zien dat de VVD uit onvrede onder zijn kiezers keldert in de peilingen, zag het CDA dit enkele jaren geleden gebeuren. Kiezers die altijd CDA stemden, vonden dat hun partij zijn eigen idealen, normen en waarden verloochende door onder andere met de PVV in zee te gaan. Hierdoor eindigde het CDA bij de verkiezingen van 2012 op een historisch dieptepunt van dertien zetels. De enige uitweg voor het CDA en de christendemocratie lijkt het uitdragen van puur eigen idealen te zijn. Niet meer in coalities stappen om aan de macht te komen, maar onderaan beginnen en de eigen idealen voorop stellen.

Over de activiteit

Woensdag 28 november om 20.00 uur organiseren de Jonge Socialisten een activiteit omtrent de christendemocratie. Het is de tweede in een serie van drie lezingen over drie ideologieën. Maandag 12 november was het socialisme aan de beurt, 28 november volgt de christendemocratie en 7 december wordt de serie afgesloten met het liberalisme. Elke keer zullen er twee directeuren van wetenschappelijke instituten met elkaar in discussie gaan over een ideologie. Zo komen aanstaande woensdag Geert-Jan Spijker (Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie) en Evert-Jan Slootweg (Wetenschappelijk Instituut van het CDA) aan het woord. Het zal ons duidelijk worden hoe beide heren hun ideologie zien, wat hen drijft, waarin ze verschillen en hoe deze ideologie in de praktijk wordt uitgevoerd. Ook is er de mogelijkheid voor het publiek om de discussie aan te gaan met de gasten.

Tijdens het landelijk VVD-congres bekritiseerde onze landelijk voorzitter het CDA en bestempelde hij ze als een partij die staat voor “spruitjeslucht en jaren ’50-beleid”. Woensdag a.s. heeft u de kans om te zien waar dit beeld vandaan komt en om uw eigen mening te vormen. Daarom JOVD’ers, komt allen en laat u horen!

Praktische informatie

Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Haddingestraat 10, Groningen
Entree: Gratis

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *